به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، تعداد 90 نفر از اساتید، نخبگان و دانشجویان دانشگاه های استان ایلام روز گذشته از آثار تاریخی، طبیعی و زمین شناسی شهرستان دره شهر بازدید کردند.
در این بازدید مسئول بسیج اساتید استان ایلام تصریح کرد: 65 نفر استاد از تمامی دانشگاه های استان و 25 نفر از دانشجویان رشته فیزیک دانشگاه ایلام از سوی بسیج اساتید به شهرستان دره شهر اعزام شدند.
اورنگ افزود: مقصد این اردو علمی- پژوهشی سد و نیروگاه سیمره، شهر تاریخی دره شهر، تنگه بهرام چوبین، رودخانه سیمره، پل گاومیشان و پدیده منحصر به فرد زمین لغزه بزرگ کبیرکوه است.
وی گفت: هدف از برپایی این اردو پیوند میان علم و صنعت، ایجاد زمینه های مناسب برای قرار گیری دانشجویان در متن پروژه های عمرانی، ارتباط مستقیم با کاوش های باستانی و شناخت عوارض زمین شناسی است.
مسئول بسیج اساتید استان ایلام خاطرنشان کرد: حلقه های علمی با حضور اساتید و دانشجویان در این اردو حضور داشتند.
شهرستان 65 هزار نفری دره شهر واقع در 135 کیلومتری جنوب شرقی شهر ایلام یکی از قدیمیترین مناطق مسکونی ایران است که در گذشته به نام سیمره شناخته شده است، بعد از حمله مغول به ایران جزئی از استان لرستان بوده، تا زمان حکومت پهلوی تحت سلطه اتابکان لر اداره می شد و بعد از تصویب ایجاد استان ایلام، این شهرستان از لرستان جدا و به ایلام ملحق شد.
ماداکتو، پایتخت عیلام باستان
شهر باستانی ماداکتو پایتخت عیلامیان باستان بوده که تاریخ آن به نیمه دوم هزاره دوم ق.م بر میگردد، این شهر باستانی در زمان سلسله اشکانیان تجدید حیات یافت، اوج رونق آن در دوره ساسانیان بود که ییلاق امرا و بزرگان محسوب می شد. اهمیت تاریخی دره شهر به حدی است که مورخان و تاریخی نگاران آن را اولین شهر باستانی دوره ساسانی نامیده اند.
ماداکتو مرکز ایالت مهرجانقذق یا مهرجانکدک بوده و با مساحت 120 هکتار بزرگترین محوطه تاریخی استان ایلام تشکیل را می دهد. این شهر باستانی بر اثر وقوع زلزله در سال 334 هجری قمری تخریب و خالی از سکنه شد.
شهر باستانی دره شهر در حاشیه جنوب شرقی شهرستان دره شهر واقع شده و تاکنون 9 فصل کاوش باستانشناسی در این آن انجام شده است.
پل تاریخی گاو میشان
در جنوب شرقی شهرستان دره شهر، در فاصله ۳۰ کلیومتری شهرستان پلدختر بر فراز رودخانه سیمره بزرگترین پل تاریخی غرب کشور وجود دارد، پل گاومیشان یکی از زیباترین آثار باستانی دره شهر است. این پل یکی از آثار به جای مانده از دوره ساسانیان است.
دهنه این پل با بیش از ۵۰ متر عرض بزرگترین دهنه پل کشور می باشد. طول آن حدود 175 متر، عرض گذر سطح پل نزدیک به820 سانتیمتر و عرض چشمه اصلی این پل حدود 33متر و70 سانتیمتر است که در حال حاضر دارای 6چشمه طاق است، پهنای پاتاقها یا حدفاصل چشمه از 5/2تا25 متر متغیر است.
یکی از دهانههای این پل بعد از عقبنشینی سپاه ایران در جنگ با اعراب تخریب شد. مصالح اصلی را آن ملات، آجر و سنگ تشکیل می دهند. معماری پاتاقها به سبک معماری دوره ساسانی است؛ اما در چشمه طاقها آثار مرمت دوره های صفوی و قاجاری دیده میشود.
تنگه بهرام چوبین
تنگ بهرام چوبین تنگهای کم عرض و مرتفع با موقعیت استراتژیک در دامنه کبیرکوه و در ضلع غربی مسیر جاده دره شهر- پلدختر از توابع شهرستان دره شهر است.
این تنگه با آثار باقیمانده از دیوار و دژهای نظامی به بهرام چوبین یکی از ژنرالهای دوره ساسانی منسوب شده است.
این تنگه به لحاظ نظامی در زمان خود به گونه ای ساخته شده است که دشمنان به راحتی نتوانند وارد آن شوند. دیوارهای تاریخی که بر روی صخره های این تنگه ساخته شده است حکایت از امن بودن این منطقه دارد.
قلعه بزرگ داخل تنگه، وجود چهار آب انبار حجاری شده در دل سنگ های عظیم، آثار پلکانی سنگی ودیوار کشی ارتفاعات، ورودی تنگه که هنوز هم برج های دیدبانی مشرف بر آن دست نخورده باقی مانده اند از این اثر تاریخی یک میراث ارزشمند ساخته اند.