به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، سیدضیاء هاشمی در نشست خبری هفتمین جشنواره بین المللی فارابی که امروز در ساختمان وزارت علوم برگزار شد، گفت: این جشنواره روز شنبه یازدهم بهمن مصادف با ایام الله دهه فجر با حضور رئیس جمهور و به میزبانی ایشان برگزار میشود.برگزیدگان و اساتید علوم انسانی در سالن شهید بهشتی ریاست جمهوری حضور پیدا خواهند کرد. ویژگی جشنواره امسال نسبت به جشنوارههای قبلی این است که اندیشمندان و صاحب نظران فرصتی پیدا خواهند کرد که دیدگاههای خود را به گوش ریاست جمهوری برسانند.
وی افزود: فرصتی هم برای گفتگوی اصحاب علوم انسانی با رئیس جمهور پیش خواهد آمد و دلیل آن این است که ما اعتقاد داریم این جشنوارهها در حد افزایش و ارتقای علمی باید باشد و تنها یک مراسم تشریفاتی نباشد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با تاکید بر کاهش هزینههای جشنوارهها گفت: جشنوارهها باید با حداقل هزینه برگزار شود و تشریفات زیادی را در این دوره از جشنواره فارابی کم کردهایم و هزینهها به طور محسوسی کاهش پیدا کرده است.ما اعتقاد داریم دانشگاهها باید پیشگام تحقق اقتصاد مقاومتی باشد و در این راستا الگوی را باید ارائه بدهند که جشنواره هفتم هم از لحاظ هزینههای جاری در سطحی به مراتب با هزینههای کمتر اتفاق خواهد افتاد.
وی با اشاره به اینکه این جشنواره نظریات اقتصادی را به عنوان یکی از الگوهای علوم انسانی به جامعه ارائه خواهد کرد، گفت: از سوی دیگر خود برگزاری جشنواره هم به عنوان الگوی از کار موفق با هزینه کم خواهد بود و با این ویژگیها میزبان برگزیدگان علوم انسانی در حوزههای مختلف علمی هستیم.
هاشمی در ادامه به تشریح رشتههای جشنواره پرداخت و افزود: جشنواره فارابی در ۱۲ رشته و حوزه تخصصی آثار علمی اندیشمندان را مورد ارزیابی قرار داده این آثار شامل گروههای زبان و ادبیات، تاریخ و جغرافی، باستانشناسی، علوم اجتماعی و ارتباطات، علوم سیاسی و روابط بین الملل، علوم اقتصادی و حسابداری، حقوق، علوم تربیتی و روانشناسی، فلسفه کلام و اخلاق ادیان، فقه، اصول قرآنی، مطالعات هنر و زیباشناسی، فناوری اطلاعات، مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) میباشد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اعلام این خبر که ۲ هزار و ۳۴۸ اثر برای جشنواره ارسال شده است، گفت: ۲ هزار و ۳۴۸ اثر دریافت شده که در پالایش علمی اولیه ده درصد از این آثار انتخاب و ۲۴۱ اثر به مرحله دوم راه یافته است. سختگیریها در این مرحله کمتر بود ولی از ۲۴۱ اثر، ۱۲۹ اثر وارد مرحله سوم شد.در مرحله چهارم این ۱۲۹ اثر در اختیار اساتید و داوران و متخصصان قرار گرفت و ۶۶ اثر انتخاب شد و در مرحله پنجم آثار برگزیده نهایی شامل ۳۰ اثر انتخاب شد.
وی در ادامه بیان داشت: هر کدام از این آثار مورد داوری چند داور متخصص قرار گرفت که در اینجا باید از همه مدیران گروه و داوران قدردانی کنیم. بهرامی، متقی، دُرتاج، موسویان، امام، باستانی، درخشه، ریاحی، طالبیان، حجازیزاده، اکبریان، محراب، موسیپور، دبیران علمی و داوران گروههای مختلف بودند جمعاً ۵۴۶ اساتید دانشگاههای کشور برای داوری دعوت شدند و هر کدام از این آثار در چند نوبت مورد ارزیابی قرار گرفت و حتی بعضی از آثار تا هفت بار هم ارزیابی شدند.
هاشمی به تشریح گروههای داوری اساتید پرداخت و گفت: داوران توسط اعضای شورای علمی هر گروه مشخص شدند و اعضای گروهها شامل ۱۳۳ استاد بوده است و امیدواریم این جشنواره گامی برای پیشرفت علوم انسانی باشد چرا که مدیریت کشور نیازمند پیشرفت علوم انسانی است و جشنواره فارابی این وظیفه را به عهده دارد که به تشویق اساتید و پژوهشگران علوم انسانی بپردازد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم دلایل به تعویض انداختن زمان برگزاری جشنواره را بیان کرد: آنچه که برای ما در برگزاری جشنواره مهم است کیفیت آن است، سال گذشته قرار بود این جشنواره در زمان تغییر مدیریت آموزش عالی برگزار شود که دچار مشکل میشد و ما باید هماهنگیهای با مدیریت انجام میدادیم و تامین مالی لازم پیش بینی نشده بود که البته با همکاری مدیران وزارتخانه این مشکل حل شد و حالا این جشنواره با همکاریهای لازم در حضور رئیس جمهور انجام میشود.
وی افزود: مجموعه این عوامل دست به دست هم داد تا این جشنواره قدری با تاخیر برگزار شود ولی کیفیت جشنواره برای ما مهمتر است حفظ اعتبار و خوش قولی نسبت به کسانی که با ما همکاری داشتهاند برای ما اولویت دارد و لذا خوشحالیم که تامین مالی انجام شده است.
هاشمی به ابداعات و ابتکارات جدید برای این جشنواره تاکید کرد و گفت: علاوه بر ابداعات و ابتکارات جدید در جشنواره هفتم میزان کاهش مالی در جشنواره هم خیلی کمتر شده است و شاید یک سوم شده است جوایز دورههای قبل تامین شده و جوایز دوره جدید هم با همکاری معاونت علمی تامین شده است.
وی به ارائه اثر رئیس جمهور به جشنواره فارابی اشاره کرد و گفت: ریاست جمهوری به جشنواره اثری ارائه داده که این اثر جزء برگزیدگان جشنواره فارابی است ولی از ویژگیهای این جشنواره این است که اعضای اصلی این جشنواره نمیتوانند در آن شرکت کنند و روحانی پس از اخذ سمت ریاست جمهوری دیگر در این جشنواره حضور ندارد و در برنامه ما در تجلیل از آثار برگزیده اسم رئیس جمهور وجود ندارد.
وی به تشریح عنوان اثر رئیس جمهور پرداخت و گفت: رئیس جمهور در بخش علوم اقتصادی و مدیریت حسابداری با موضوع امنیت ملی و نظام اقتصادی ایران شرکت کرده بود که البته این اثر به سرپرستی ایشان و به همت جمعی از نویسندگان بوده است.
هاشمی در پایان خاطرنشان کرد: در این جشنواره از پیشکسوتان علوم انسانی و اسلامی تقدیر میشود و نهادهای علمی برتر معرفی میشوند، نشریه برتر علوم انسانی، انجمن علمی برتر، موسسه پژوهشی برتر و منتخب نیز در این جشنواره فارابی مورد تقدیر قرار میگرفت در بخش خارجی هیچ کدام از آثار به مرحله نهایی راه نیافتند ولی ۱۵ درصد آثار رسیده از محققین خارج به جشنواره بوده است.
در بین دو هزار و ۳۴۸ اثر، ۳۱۲ اثر در حوزههای مختلف از خارج ارسال شد که در مرحله اول ۴۲ اثر برگزیده شد در داوری مجدد ۲۲ اثر به مرحله بعد و مرحله سوم فقط ۱۴ اثر از آثار خارجی راه یافته است که البته در مرحله چهارم هیچ کدام به مرحله نهایی نرسیدهاند.