به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از رشت، حجتالاسلام مصطفی حائری فومنی عصر امروز در همایش ملی «کرسیهای آزاداندیشی و مناظرههای رضوی» که در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه را یکی از ابتکارات خوب و ارزشمند مقام معظم رهبری دانست و گفت: دانشجویان باید از این فرصت به وجود آمده برای واکاوی، بازنگری و بررسی مسائل روز استفاده کنند و به استخراج و دریافت نکات کلیدی در همه زمینهها بپردازند.
وی در ادامه به نکات کلیدی مناظرات ائمه معصومین(ع)به خصوص امام رضا(ع) با مخالفین و حتی معاندین اشاره کرد و افزود: مذاکره و مناظره با دشمنان برگرفته از فرهنگ مکتب اسلام است، وقتی امام رضا(ع) از مدینه به خراسان آمد، شرایطی فراهم شد تا حضرت با مخالفینش به مناظره بنشیند و امام هشتم(ع) بر مبنای علم امامت از مکنونات قلبی و فکری مامون در برگزاری جلسه مناظره خبر داشت، با این حال مناظره را پذیرفت.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه در امور نظارتی به روششناسی مناظرات رضویه پرداخت و تصریح کرد: ائمه(ع) از یک نکته روششناسانه در مناظراتشان بهره میگرفتند و هرگز خودشان را حق کامل فرض نمیکردند، بلکه با حقیابی و حقگویی از مغالطه دوری میجستند.
حائری فومنی گفت: یکی از ملاکهای روششناسی امامان بهویژه امام رضا(ع) این بود که محور لجبازی و عناد در مناظراتشان وجود نداشت و علاوه بر استدلال عقلی و نقلی سعی میکردند با منش و ملاکهای عملیشان طرف مقابل را تحت تاثیر صداقتی که وجودشان بود، قرار دهند.
وی گفت: یکی از اصول بسیار مهم در مناظرات رضویه تکیه بر مشترکات به عنوان یکی از قویترین روشهای مناظره است، در واقع امام رضا(ع) بر مبنای وجود مشترکاتی وارد مناظره میشد و در غیر این صورت با هیچ فردی مناظره نمیکرد.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه در امور نظارتی گفت: حضرت در مواجهه با اهل کتاب از طریق استدلال عقلی و بر اساس مشترکات اعتقادی و دینی به رفع اشکالات و اثبات حقایق در اسلام میپرداخت، زیرا بدون تعقل نمیتوان تناقضات بین ادیان را تشخیص داد و راه مطلوب را پیدا کرد.
حائری فومنی با بیان اینکه علمای بزرگ ادیان مختلف با امام رضا(ع) به مناظره پرداختند، گفت: امام در استدلالات خویش از انجیل استفاده میکرد، علمای مسیحی با این استدلالت قوی قانع میشدند و بر تسلط امام رضا(ع) از کتاب الهیشان صحه میگذاشتند.
وی بر استفاده کاربردی از مناظرات رضویه تأکید کرد و گفت: ما در شرایط امروز حقوقی داریم که مورد قبول جامعه بینالمللی قرار نمیگیرد.