به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» عباس عبدی در همایشی تحت عنوان «تلاقی جمهوریت و مشروعیت» که عصر امروز در دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد گفت: فکر می کنم من را اشتباه به این برنامه دعوت کردند زیرا دانشجویان با شور و هیجان هستند و با افرادی که دعوت می شوند باید تناسب داشته باشند.
وی با بیان اینکه عبارت زمستان سرد احمدی نژاد که توسط یکی از دانشجویان گفته شد رسا نبود گفت: در حقیقت زمستان منافعی را برای همگان به دنبال دارد قضیه فاجعه آمیزتر بود که بخواهیم با زمستان سروته آن را بهم آوریم.
روزنامه نگار اصلاح طلب اظهار داشت: دولت احمدی نژاد از تخم مرغ شانسی درنیامده. جامعه ایران در یک قرن گذشته با دو انقلاب و پنج جنبش مهم مواجه شده است.
عبدی با بیان اینکه دو انقلاب و جنبش مهم در ایران نشان از اینکه مردم ما پویا هستند دارد گفت: دلیل این اتفاق نه به واسطه انقلاب و نه جنبش هایش نیست، که اگر این بود می توانست مسئله اش را حل کند و اگر حل می کرد موضوعی باقی نمی ماند.
وی با تشبیه جامعه و مشکلات به پزشک و بیمار تأکید کرد: اگر موضوعات حل نشده نشان دهنده این است که ما با یک سرطان غیرقابل علاج مواجه هستیم و یا اینکه مقصر پزشک است در حقیقت اگر ایمان نبود این مسئله نیز وجود نداشت و اگر این بیماری بیماری ذاتی جامعه ایران است نباید دنبال آن باشیم ولی اگر قابل علاج است باید از آنهایی که مدعی حل بودند بپرسیم چه کار کردند جوابش فقط از طریق یک نقد به دست می آید.
عبدی افزود: اصلاح طلبان قوی ترین نیروی نظام هستند که توانسته جامعه را شکل دهند و همچنین ظرفیت لازم را برای تأثیرگذاری دارند تا جامعه را به سمتی که می خواهند پیش ببرند.
وی با بیان اینکه نقد را نباید فراموش کرد و البته موضوعی نیست که فقط برای دشمن استفاده شود بلکه ابزار لازم برای حرکت درونی پویاست اظهار داشت: در سیاست مسئله، انگیزهای فردی است و باید دید که آیا در دفاع از آزادی و دفاع از حقوق شهروندی و شکنجه و زندان رفتن، مسائل رفع می شوند تا از آنها دفاع کرد؟
وی ادامه داد: افرادی که اینجا هستند گسستی با آن دوران دارند. باید اقدامی انجام داد تا در صورت رفع این گسست همفکری و همدلی به وجود آید البته در گذشته همه در رابطه با موضوعات شاد و در رابطه با موضوعات غمگین می شدند اما درحال حاضر فاصله ای به وجود آمده است.
روزنامه نگار اصلاح طلب با اشاره به اینکه قتل های زنجیره ای در مقطعی همه را ناراحت می کرد و ترور حجاریان به طور مشخص برای بنده ناراحت کننده بود گفت: بدترین اتفاقی که در ذهن یک فرد اصلاح طلب می گنجد سال ۸۴ افتاد که دولت در دست کسی قرار گرفت که با معیارهای عادی اش تطابق نداشت و حتی به آنجا منتهی نشد تا جایی که در آن زمان افرادی زندان رفتند و محکوم شدند.
وی با اشاره به اینکه چند اشتباه اساسی رخ داد که باید متوجه آن بود که آنها را انجام ندهیم تصریح کرد: این اشتباهات در سه سطح نیروی های سیاسی اصلاح طلب سطح نیروهای دولتی و مشترک بین هر دو اتفاق افتاده است.
عبدی اشتباه راهبردی را اولین مشکل در فتح نیروهای سیاسی اصلاح طلب دانست و گفت: این افراد راهبرد جبهه ای را نادیده گرفتند که دوم خرداد براساس آن راهبرد شکل گرفته بود باید بدانیم اصلاحات درونی اهمیت ندارد و با پدیده ای مواجه بودیم که مخالف مردم سالاری بود.
وی گفت: این موضوعات برابر با سواد و قوام جامعه می تواند جامعه را به خطر بیندازد از این رو باید نیروهای جبهه ای وارد صحنه شده و این به این معنی نیست که باید فعالیت حزبی کنند. در جامعه ای مانندانگلیس سواد و قوام جامعه مشخص است. نهاد و دستگاه قضایی جای خود را دارد و احزاب کار خودشان را انجام می دهند اما در جامعه ما احزاب منجر به سوءاستفاده افرادی می شوند که می خواهند فرایند حاکمیتش را پیش ببرند.
روزنامه نگار اصلاح طلب با اشاره به اینکه انتخابات ۸۸ ایرادش این نبود که تعداد زیادی کاندید شده بودند بلکه فرایند جبهه ای شکل گرفته بود که هر کس می خواست کاندیدای خود را داشته باشد و من معتقد هستم فرایند جبهه ای وقتی فراموش شد که رکن اساسی در جبهه دوم خرداد به فراموشی سپرده شد.
وی زیر بار رفتن شکاف قدرت و مسئولیت را اولین اشکال اساسی در سطح دولت دانست و بیان داشت: یک اصل اساسی در تمامی مقاطع زندگی هر فردوجود دارد و نباید زیر با شکاف قدرت و مسئولیت فرد رفت زیرا مانند زهر هلاهل در جامعه است.
وی با بیان اینکه نمی توان قدرت را به دست فردی سپرد و مسئولیت را به دست دیگری بلکه باید کسی که قدرت دارد مسئولیتش را هم به عهده بگیرد اظهار داشت: مهم این است که هر جا قدرت وجود دارد به تناسب مسئولیت نیز وجود داشته باشد.
عبدی با اشاره به اینکه یکی از محوری ترین سخنان رئیس جمهور دولت اصلاحات درباره حاکمیت قانون بود افزود: شاخص حاکمیت قانون در ایران تا قبل از سال 76، 25 درصد بود که این درصد در دوره اول دولت اصلاحات به 49 درصد رسید اما در دوره دوم به همان 25 درصد نزول پیدا کرد. اگر حاکمیت قانون وجود نداشته باشد فرقی نمی کند چه کسی رئیس جمهور باشد زیرا محتوا مهم است و ما با فرد مشکلی نداریم.
شاخص حاکمیت قانون در ایران تا قبل از سال 76 ، 25 درصد بود که این درصد در دوره اول دولت اصلاحات به 49 درصد رسید اما در دوره دوم به همان 25 درصد نزول کرد.
روزنامه نگار اصلاح طلب با بیان اینکه تحلیل گران سیاسی ساختار و رانت حکومتی ایران را ویژگی بسیار مهمی می دانند ادامه داد: اگر اظهارات شاه را قبل از دهه ۵۰ با مواضع سال ۵۲ مقایسه کنیم متوجه می شوید با دو آدم متفاوت روبه روید زیرا پول نفت آدم ها را متفاوت می کند و مثل این است که پول بخت آزمایی گیر کسانی آمده باشد. زمانی درآمد نفت دو برابر شد و این منجر به دو برابر شدن قدرت دولت نمی شود بلکه قدرت دولت را ده برابر می کند.
وی تصریح کرد: اگر سال ۸۴ درآمدهای نفتی دولت به آن میزان نمی رسید شاید شاهد چنین رفتاری نبودیم و هیئت دولت وقت را می توان یک بشکه نفت تصور کرد و هیچ گاه شعار من نفت را بر سر سفرتان می آورم به وجود نمی آمد.
عبدی با اشاره به اینکه درآمدهای نفتی و رانت مسائلی را در جامعه ایجاد می کند خاطرنشان کرد: در آن مقطع یعنی سال ۸۴ شکاف های درونی اصلاح طلبان زیاد شد و نیروهای که می توانستند نفت سواری کنند ورود پیدا کرده و حاکمیت قانون به شدت افت کرد.
وی نتیجه انتخابات ۹۲ را محصول تمام شدن درآمدهای نفتی دانست و اظهار داشت: مسئله این است که بی توجهی دولت و جامعه مدرن و احزاب به درآمدهای نفتی عامل اتفاقات سال ۸۴ بود. در آن دوران صندوق ذخیره ارزی تأسیس شد که کار عقلانی بود اما باروتی بود که زیر پای اصلاحات گذاشته شد و به لحاظ اقتصاد سیاسی این شد که عده ای در سال ۸۴ آن گونه شعار دادند.
این روزنامه نگار اصلاح طلب با این ادعا که دستاورهای اقتصادی در چهارساله دوم اصلاحات قابل قیاس با هیچ دوره ای تاریخی بعد از انقلاب نیست تصریح کرد: توسعه اقتصادی چهار سال دوم اصلاحات مدیون توسعه سیاسی چهار سال اول آن بود و نابودی اقتصادی بعد از ۸۴ نیز نتیجه رکود سیاسی دوره دوم اصلاحات بوده و دولت در مقایسه با انتظارات زمین گیر شد و نیروها از کنارش پراکنده شدند و نیروهایی توانستند نفت سواری کنند و به عرصه سیاست وارد شوند.
وی با بیان اینکه ما می توانیم بخشی از اصلاح طلبی را احیا کنیم گفت: در گذشته جنبش چریکی نیز به لحاظ راهبری و هم به لحاظ تحلیل اشکال داشت اما راهبرد اصلاحات اعتبار خود را دارد آنچه موجب زمین خوردن اصلاحات شد عدول از اصول است.
عبدی با بیان اینکه باید شعار قدرت و مسئولیت را از این دولت نیز مطالبه کنید گفت: نباید این دولت زیر شکاف قدرت و مسئولیت برود. باید قدرت لازم را برای سیاست خارجی اش داشته باشد.
روزنامه نگار اصلاح طلب در ادامه پیرامون پذیرش قطعنامه ۵۹۸ اظهار داشت: در سه خرداد سال ۶۰ و بعد از فتح خرمشهر کسی جرات نداشت از آتش بس سخن بگوید در آن زمان امام موافق این نبود که ما وارد خاک عراق شویم اما فضای درست شده بود که گام بعدی را بسته می دید همچنین وزارت خارجه ما در آن زمان طرح صلح نداشت.
وی در پایان با تأکید بر اینکه قطعنامه ۵۹۸ به نفع ایران بود خاطرنشان کرد: وقتی شعاری می دهیم باید تا پایان آن برویم حال اگر میانه آن بایستیم گویا شکست خورده ایم. حال چرا قطعنامه ۵۹۸ را به منزله شکست تلقی می کنند چرا که چهار گام آن طرف تر از قطعنامه را می خواستند اما کمتر آن را قبول کردند.