به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از گرگان، محمدرضا امید، معاون اداری مالی وزارت علوم، ظهر امروز در افتتاحیه فاز دوم دانشکده تولیدات گیاهی و جشن انقلاب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره امام و شهدای انقلاب اسلامی، گفت: ما دانشگاهیان بیش از دیگر اقشار مدیون امام و انقلاب اسلامی هستیم.
وی افزود: امام راحل در تمامی سخنرانیهایشان بعد از سفارش به دفاع از حیثیت و شرافت ملت به دانشگاهیان سفارش میکردند و دانشگاه را یک رکن مهم در توسعه و استقلال کشور میدانستند و در شرایط بحرانی جنگ نیز از توجه به دانشگاهها غافل نبودند که این علاوه بر حس مباهات، وظیفه ما را خطیرتر میکند.
امید خاطرنشان کرد: در طول عمر پربرکت انقلاب اسلامی با وجود اینکه جمعیت کشور حدود دو برابر افزایش پیدا کرد، جمعیت دانشگاهی بیش از ۳۰ برابر شد که این از نعمات انقلاب شکوهمند اسلامی و به مدد توانمندیها و پشتکار جامعه دانشگاهی کشور است، آن هم در شرایط محرومیتی که هنوز وجود دارد؛ اما چون این اطمینان وجود دارد که نظام تمام توان خود را برای حمایت گذاشته، پاسخ دانشگاهیان برای تلاش مضاعف مثبت بوده و است.
دانشگاهها به خودکفایی کامل رسیدهاند
معاون اداری مالی وزارت علوم با اشاره به توفیقات علمی ایران اسلامی در جهان، تصریح کرد: دانشگاه تنها بخش در کشور است که ۱۰۰ درصد خودکفاست، ما دانشگاهیان میتوانیم این ادعا را کنیم که اگر هم با دنیا مراوده ای داریم مراوده ما مثبت است؛ چرا که مراودات علمی یک توصیه دینی است و این مراودات ناشی از نیاز برای جبران کمبودها نیست، نیاز به علم یک نیاز جهانی است که همه به دنبال آن هستند.
وی ادامه داد: ما به لحاظ کمی به خودکفایی کامل رسیدیم، ما در سال جاری به ازای هر متقاضی رشتههای مهندسی دو صندلی در دانشگاهها داشتیم؛ در حالی که روزی به ازای هر ۲۰ نفر یک صندلی در دانشگاه وجود داشت که یک سد بزرگ برای دانشگاه رفتن متقاضیان محسوب می شد؛اما امروز با حمایتی که از دانشگاهها به یمن انقلاب اسلامی میشود آرامش و آسایش در دانشگاهها حاکم شده است.
امید متذکر شد: دانشگاهها به دنبال مسائل مادی نیستند، دانشگاهها فقط یک محیط آرام و اندیشه آزاد میخواهند.
به برکت انقلاب دیگر نیازمند شرق و غرب نیستیم
معاون اداری مالی وزارت علوم بیان داشت: در کمتر حوزه ای در نظام سراغ داریم که در جهان به رتبههای بالایی مانند رتبههای علم و فناوری دست پیدا کرده باشد، در واقع به یمن انقلاب اسلامی کشوری که روزی جزو عقب افتادهترین کشورها بود و برای ابتداییترین نیازها نیازمند غرب و شرق جهان بود، امروز رتبه شانزدهم در حوزه علم و فناوری و رتبه ششم و هفتم در بایو تکنولوژی و نانوتکنولوژی را داراست.
وی با بیان اینکه ما این ظرفیت را داریم که عظمت خود را پیدا کنیم و آنچنان که در افق ۱۴۰۴ تعیین شده است به رتبه اول در منطقه و جهان برسیم، افزود: برتریهای جهانی در حوزه علم و فناوری به برکت فضای آزاد انقلاب اسلامی و حمایتهای امام راحل و مقام معظم رهبری و کم و بیش تمامی دولتها تا کنون بوده است.
امید در ادامه تصریح کرد: در سال ۹۲ ما ۳میلیون متر مربع پروژه بر زمین مانده دانشگاهی در کشور داشتیم که در دهه فجر امسال ۲۴۸ هزار مترمربع از این پروژهها به بهره برداری رسید، طی دو سال گذشته نیز یک میلیون متر مربع به بهره برداری رسیده بود که با احتساب به اینها سرانه دانشگاهی در کل کشور دو متر افزایش پیدا کرد ضمن اینکه ردیف نوسازی در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ نیز رشد ۱۰۰ درصدی داشته است.
بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان سهم تحقیقاتی دانشگاهها در سال ۹۵ / اختصاص ۱۲۰۰ میلیارد تومان بودجه آزمایشگاهی
معاون اداری و مالی وزارت علوم دو خبر مهم در حوزه علم و فناوری و تحقیقاتی کشور نیز اعلام کرد و افزود: برای اولین بار در کشور از سال ۱۳۱۳ که دانشگاهها شروع به کار کردند، سهم تحقیقات کشور از محل GDP (تولید ناخالص ملی) به یک و نیم درصد رسید؛ این در حالی است که در طول عمر ایجاد دانشگاه تا کنون این مقدار از نیم درصد تجاوز نکرده بود و در سال ۹۵ برای اولین بار این سهم از ۰.۴۷ درصد کنونی به یک و پنج صدم نیم درصد معادل ۷۰۰۰ میلیارد تومان رسید.
وی ادامه داد: سهم امروز دانشگاه ها از ۰.۴۷درصد کنونی ۰.۰۷ درصد است؛ در حالی که دانشگاهیان و پارک های علم و فناوریِ ذیلِ آن، سهم ۵۰ درصدی در تولید علم دارند؛ اما در سال ۹۵ که سهم تحقیقات به ۱.۰۵ درصد رسیده سهم دانشگاهها نیز به ۳۰ درصد از این اعتبار یعنی مبلغی بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده که این اتفاقی مسرت بخش و فرصتی بی بدیل است.
امید متذکر شد: طبق فرمایش مقام معظم رهبری میزان سهم تحقیقات از محل GDP باید به دو تا چهار درصد افزایش پیدا کند که این مهم زمانی تحقق پیدا میکند که دانشگاهها برای جذب این اعتبارات برنامه داشته باشند، در واقع ادامه روند افزایش این سهم به عملکرد ما دانشگاهیان در سال ۹۵ بستگی دارد.
معاون اداری و مالی وزارت علوم خبر مهم دیگر را اختصاص ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای مقاوم سازی، بازسازی و تجهیز آزمایشگاههای دانشگاهی اعلام کرد و بیان داشت: در هر استان باید یک تا دو آزمایشگاه معتبر و مرجع منطقهای در دانشگاهها ایجاد شود.