به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اکراتوکسين A نوعي سم توليد شده از قارچ هاست که می تواند در طیف وسیعی از غذاها از جمله حبوبات، قهوه، آب انگور، میوه های خشک، فرآورده های گوشتی و شیر وجود داشته و باعث سمیت کلیوی، کبدی و اثرات تراتوژنیک در انسان و حیوان شود و براين اساس تشخیص آن در سرم و فراورده های غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
به همين منظور پژوهشگران دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با طراحي آپتاسنسورهايي با دقت بسيار بالا موفق به شناسايي اکراتوکسین A در سرم خون حتي با ميزان بسيار اندک شدند.
خليل آبنوس دانشیار گروه شیمی دارویی دانشگاه علوم پزشکي مشهد اظهار داشت: در اين تحقيق، با طراحي آپتاسنسور بر مبناي روش فلوئورسانس وبا استفاده از دو نانوذره «طـــلا» و «سیـــلیکا» مقادیرِ بسیار کم اکراتوکسین A در سرم خون انسان شناسایی شد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد خاطر نشان کرد: بیوسنسور طراحی شده قادر است مقادیر بسیار کم اکراتوکسین (حد تشخیص 98 پیکومولار) را با انتخاب پذیری بسیار مناسب شناسایی کند.
دکتر آبنوس تصريح کرد: تا کنون از روشهاي مختلفي از جمله کروماتوگرافی، اسپکترومتری جرمی و اِلایزا براي تعیین اکراتوکسین A استفاده شده است ،که کاربرد این روش ها علاوه بر صرف هزينه و زمان زياد، نياز به نیروی متخصص و کارآزموده دارد.
لازم به ذکر است، آپتامرها توالی تکرشته ای DNA و یا RNA هستند که با استفاده از فرایند SELEX غنی سازی وجداسازی شده و توانایی اتصال اختصاصی به اهدافشان را دارند.
پایداری فوقالعاده، انجام آسان اصلاحات شیمیایی برروی آنها، سنتز آسان، قیمت نسبتا پایین و عدم سمیت و ایمنوژنیسیته از مزایای استفاده از آپتامرها است و این ویژگیها آپتامرها را به مواد بی نظیری جهت ساخت بیوسنسور تبدیل کرده است.