به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، میزگرد تحلیلی برانتخابات آمریکا» با حضور رضا عابدی گناباد، مدرس دانشگاه و مرتضی اسکندری، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی در واحد تربیت آموزش بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار شد.
در این جلسه رضا عابدی گناباد با اشاره به انتخاب شدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا گفت:50 درصد رای دهندگان به ترامپ نژادپرست و صهیونیست مسیحی هستند. ترامپ با 20 رسانه به میدان آمد و نماد دگرگونی شد؛ اما کلینتون حداقل 300 رسانه فعال داشت.
این مدرس دانشگاه در ادامه با بیان اینکه البته یک سری مولفههای دیگر نیز منجر به بالا آمدن ترامپ در انتخابات آمریکا شد، گفت: این مولفهها شامل سیاست های داخلی و خارجی دولت دموکرات ها و ابعاد سیاسی عملی اوباما بود که به پیروزی ترامپ کمک کرد.
عابدی گناباد بیان کرد: پس از ریاست جمهوری اوباما با این که شعار تغییر داده شد و به صورت جزئی تغییراتی هم صورت گرفت؛ اما این تغییر در پوسته جامعه آمریکا حس نشد. از طرف دیگر کوتاه آمدنهای اوباما در قبال حمله به سوریه و سکوت در قبال پیشرفت هسته ای و موشکی ایران تا همین اوایل، یکی دیگر از نقاطی بود که ترامپ روی آن دست گذاشت.
این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد: از نگاه دیگر اقتصاد آمریکا در دوران اوباما بیشتر به سمت فقر و بی مسکن شدن رفت و جامعه آمریکا نتوانست با این کنار بیاید. این ها هم میتواند موئلفههایی به نفع ترامپ باشد.
عابدی گناباد گفت: ترامپ امروز به مردار واشنگتن رسیده است؛ برای مثال در سال 1945 تولیدات خالص ملی آمریکا 50 درصد بوده است، اما جالب است به خصوص در دولت اوباما رشد منفی آن منجربه افول تولید در آمریکا شده و به مرز 20 درصد رسیده است.
وی افزود: این افول 30 درصدی به مرگ تولید و اشتغال در آمریکا منجر شده که این جماعت بیکار بر آیند سیاست های دموکرات ها در داخل بوده است، همین بحران داخلی بود که باعث شد اوباما از حمله به سوریه و حرف های اضافی صرف نظر کند؛ با جیب خالی و شرایط نا امن روانی در داخل آمریکا نمیشد که به سوریه لشگر کشید.
این مدرس گفت: ریشه این بی اعتباری و افول اقتصادی از دولت بوش رشد کرد و امروز به ستون های واشنگتن و به شاخه های آن در مستعمرات آمریکا رسیده است.
عابدی گناباد در بخش پایانی میزگرد بیان کرد: کلینتون با حدود 300 رسانه به صحنه آمد. کار رسانه ای به قدری گسترده بود که اکثریت تحلیل گران هم به نتیجه رسیده بودند که کلینتون رئیس جمهور است. حتی روزنامه های غیر انقلابی داخل هم به سمت کلینتون میل کرده بودند، ولی نتیجه ای که بیرون آمد به نفع ترامپ بود؛ جامعه آمریکا همه دنیا را بهت زده کرد.
وی با بیان اینکه آمدن ترامپ چهار شکاف عجیب به وجود آورد، ادامه داد: شکاف بین جامعه و نخبگان اعم از سرمایه داری و سیاسی، شکاف بین شهر و روستا، مردم پایین دست و حواشی شهرها و ایالات کوچک میل به پوپولیسم ترامپ دارند و اکثریت آراء شهرها به کلینتون میرسد، شکاف نژادی که نژادپرستها ترامپ را میخواهند و مهاجران و رنگین پوستان به کلینتون علاقه مند میشوند و چهارم و مهم ترین شکاف، شکاف اقتصادی است.
این مدرس دانشگاه افزود: شکاف اقتصادی و قوانین ناموزون تجارت آزاد منجر به خروج تولید از آمریکا و بالا رفتن سطح بیکاری و گرسنگی در آمریکا شد. امروز آمریکا بیخانمانهایی دارد که نه متوسط هستند، نه فقیر و نه ثروتمند.
عابدی گناباد در خصوص آینده برجام، گفت: در مورد برجام هم باید گفت که اصلا قرار نبود این توافق برای مردم ما نان و آب بشود. این برجام ثمره و خروجی اطاق فکرهای آمریکا و رژیم صهیونهیستی با هدف اساسی نابود کردن و به عقب بردن فناوری هسته ای ایران بود که بدون هیچ تضمینی نابود شد و هنوز هیچ تضمینی برای تعهد جنایتکاران امریکایی نداریم.
برجام آینده مبهمی دارد
در ادامه مرتضی اسکندری در خصوص انتخابات آمریکا بیان کرد: انتخابات اخیر ریاست جمهوری اخیر آمریکا ویژگیهای متفاوت زیادی دارد؛ من جمله شخص ترامپ و کاندیداتوری چنین فردی. خود جمهوری خواههان هم نمیخواستند که ترامپ بالا بیاید. آنها هم سعی کردند چنین شخصی را که تفکرش به آنها نزدیک بود را، زمین بزنند، اما ویژگی های خاص ترامپ به یاری او آمد ؛مثلا حرفهای خاص می زد و چهره آمریکای اصیل را روشن میکرد. او بدون تعارف گفت که می خواهم بروم واشنگتن و سیفون را بکشم؛ همین حرف ها او را هم مستقل میکرد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر ثروت ترامپ او را از جمهوری خواههان بی نیاز کرد و همین استقلال از احزاب هم؛ به کمک او آمد.
این دانشجوی علوم سیاسی خاطرنشان کرد: بالا آمدن ترامپ در حالتی بود که حاکمیت امریکا اصلا دلش نمیخواست؛ چون رییس جمهور شدن ترامپ منجر به یک شکاف جدید با شعارهای جدید شده است.
اسکندری بیان کرد: ترامپ علاوه بر بحران اقتصادی و ناامنی فردی و از هم گسیختگی اجتماع در آمریکا، میراث دار برجام هم هست، که این پدیده دستاورد دولت دموکرات هاست و اینکه ترامپ با این ارثیه چه خواهد کرد، جای تامل دارد. مشکلات در سیاست خارجی یکی از مواردی است که حتما ترامپ را به خود مشغول خواهد کرد.
وی گفت: ترامپ و عملکرد آن نسبت به برجام برای دولتمردان ایران در ابهام است، باید اشاره کرد که جمهوری خواهان برجام را قبول ندارند و این موضوع را توافق اوباما میدانند و احتمالا با آن کنار نمی آیند. چالشهای زیادی پیش روست و فقط 70 طرح ضد ایرانی زیر دست کنگره است و باید سرنوشت آنها را بررسی کرد.