محققان در جدیدترین دستاورد خود پوست مصنوعی را طراحی کردند که قادر است با قرارگرفتن روی زخمهای مختلف بدن، آنها را با سرعتی بالا بهبود بخشد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، مهندسان یک پانسمان پارچهای اختراع کرده اند که به خاطر ضخامت و کشسانی خاصش این قابلیت را دارد که روی زخم هر نقطه از بدن قرار گیرد. جنس آن به گونهای است که میتواند به وسیله بافت پوست جذب شده و آن را درمان کند. درحقیقت دو ماده مصنوعی با هم مخلوط میشوند تا الیافی در ابعاد نانومتر (هزار مرتبه نازکتر از تار مو) را طی تنها چند دقیقه تولید کنند.
الیاف ریز محققان ادینبورگ، الیاف سفارشی خود را با استفاده از روشهای توسعه یافته اخیر که با نام «الکتروریسی بدون نازل» شناخته میشود، تولید کرده اند. دستگاه آنها شامل یک سیلندر دوار بالای حوضچهای از محلول دو جز سازنده الیاف است. هنگامی که سیلندر تحت ولتاژ و دمای بالا میچرخد، الیافهای ریز به سرعت از مایع جدا شده و در سطح گرم مجاور تنیده میشوند. هنگامی که الیاف خنک میشود، پارچه (بافت) شکل میگیرد.
پانسمان زخم ترکیب دو جز سازنده را میتوان برای تولید پانسمانهایی با ضخامت و قابلیت کشسانی مختلف، تغییر داد. این مواد تازه کشف شده، «پلی گلیسرول ساباکت» شناخته میشوند که کشسان و سازگار با بافت انسان است. آزمایشها با این سلولهای پوستی نشان میدهد که الیافهای ریز ماده، بستری را شکل میدهند که پوست جدید میتواند روی آن رشد کند.
کاربردهای پزشکی درحال حاضر تحقیقات و مطالعات توسعه این فناوری روی کاربردهای پزشکی آن تمرکز دارد و انتظار میرود تکمیل آن چهارسال زمان ببرد. نوربرت رادکسی، محقق این طرح میگوید: روش ما یک راه مقرون به صرفه برای ساختن پوست مصنوعی سازگار با تمام قسمتهای بدن است تا بتواند درمان زخم را سرعت ببخشد.
این محقق معتقد است پانسمانی که از الیاف تازه ساخته شده است به وسیله بدن جذب میشود و نیاز برای تعویض چندباره پانسمان زخم را کاهش میدهد.