دوازدهمین نمایشگاه فناوری نانو به عنوان پاتوقی برای فعالان و علاقمندان حوزه نانو این روزها دستاوردها و توانمندیهای ایرانیان در این عرصه را به رخ رقبا میکشانند.
گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی- چه کسی فکرش را میکرد ذرهای نانویی، شگفتی دنیای امروز شود، شگفتی که تمامی ندارد و هر روز جلوهای تازه از خود نشان میدهد، جلوهای که محققان هر روز بیشتر از قبل جذبش میشوند. سالهای زیادی است که نانو، ایرانیان را به سمت خود کشانده است و متخصصان و نوآوران، ایدههای رویاییشان را به واسطه همین ذره کوچک جذاب به حقیقت تبدیل کردهاند. کار به جایی رسیده که هماکنون ایران یکی از کشورهای پیشتاز منطقه در این علم جدید است و در این زمینه حرفهای بسیاری برای گفتن دارد.
۱۲ سال است که ایرانیان با ورود به حوزه نانو و رسیدن به دستاوردهای شگفتانگیز سعی کردند این قدرت و توانایی را به رخ دیگر کشورهای پرقدرت برسانند و به همگان مصداق واقعی «ما میتوانیم» را نشان دهند، از این رو سالانه نمایشگاه فناوری نانو را برپا میکنند.
دو روزی میشود که دوازدهمین نمایشگاه فناوری نانو به محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی رنگ و بوی دیگری بخشیده و افراد زیادی را به آنجا کشانده است. سری به نمایشگاه زدیم تا از نزدیک در جریان حال و هوای غرفهداران و بازدیدکنندگان قرار بگیریم.
نمایشگاهی متفاوتتر از هر سال
نمایشگاه امسال نسبت به ۱۱ دوره پیشین خود رونق بیشتری داشت و طبق گفته مسئولان ستاد نانو هر سال فقط یک سالن دو طبقه کفاف عرضه دستاوردهای فعالان نانو را میداد، اما تعداد شرکتهای صنعتی و تولیدی حاضر در این دوره با رشد ۵۰ درصدی روبه رو بود و دو سالن بزرگ از نمایشگاه بینالمللی به فناوری نانو اختصاص پیدا کرده و محصولات نانویی ایران در ۱۱ هزار مترمربع ارائه شده است. ۱۶۰ شرکت حاضر در دوازدهمین نمایشگاه فناوری نانو هرکدام با نوآوری خاص آمده بودند و به امید حمایت و تجاریسازی محصولشان بودند.
چرا فناوری نانو برای ما مهم است؟ شاید سر راستترین و روشنترین پاسخ این باشد که ما نانو را برای بهتر شدن زندگی خود میخواهیم. فناوری نانو میتواند ابزاری برای بهتر شدن زندگی انسان باشد و از این رو برای ما خواستنی است. درواقع توجه به این سوال و پاسخ است که بهبود کیفیت زندگی مردم با استفاده از فناوری نانو را به چشمانداز اصلی برنامه توسعه فناوری نانو در ایران تبدیل کرده و به محض ورود به سالن نانویی خلیج فارس، غرفهای بود که محصولش تنها یک کتاب بود، کتابی خاص که بعد از رونمایی برای بازدیدکنندگان خودنمایی میکرد. کاربرد محصولات نانویی در زندگی ایرانیان یکی از چالشهای مورد بحث کارشناسان است و از آنجایی که درحال حاضر بیش از ۶۰۰ محصول نانویی ایرانی وجود دارد، کتاب «نانو برای زندگی» میخواهد نحوه تاثیر محصولات نانویی بر زندگی انسان را نشان دهد.
سرطان به دست ایرانیان درمان شد
اما شاید جالب توجهترین محصولی که هر بازدیدکنندهای را دقایقی به خود مشغول میکرد، داروی درمان سرطان بود، درست خواندید دارویی برای درمان بیماری سرطان که این روزها افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند.
«پاکلیتاکسل» یک ماده طبیعی ضدسرطانی است که مانع فرآیند تقسیم سلولی و رشد سلولهای سرطانی میشود. در صحبت با مسئولان غرفه این محصول متوجه شدیم که در این دارو از قابلیت «آلبومین» به عنوان حامل طبیعی مولکولهای نامحلول در آب، در بدن استفاده شده که به طور انتخابی در بافتهای توموری جمع میشود. این دارو به دلیل اینکه ماده موثر ضدسرطان پاکلی تکسل را درون آلبومین قرار میدهد، آثار جانبی مضر شیمی درمانی را مانند داروهای دیگری که از حلال استفاده میکنند، ندارد.
با نانومچ به پایاننامههای موفق نانویی دانشجویان برسید
از جمله بخشهای برجسته دیگر نمایشگاه فناورینانو، غرفه «نانو مچ» بود که یک تنه کلی برنامههای هیجانانگیز را به ویژه برای ارتباط با دانشگاهیان داشت از ۳۰ طرح آماده سرمایه گذاری گرفته تا ارائه دستاوردهای دانشگاهی به واسطه پایاننامههای موفق و طرحهای خلاقانه حوزه فناوری نانو. اما صحبت از غرفه شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی هم خالی از لطف نیست غرفهای که همزمان با برپایی پاویون و حضور ۳۰ آزمایشگاه، برنامههای متنوعی را در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میکند.
تقلبی نخرید!
در گذر از تمام غرفهها و محصولات رنگین طبقه نخست سالن خلیج فارس، پلهها را به قصد دیدن شگفتیهای دیگر نمایشگاه دوازدهم بالا رفتیم. چیزی که بیش از همه به چشم آمد بنر بزرگ و زرد رنگ یکی از غرفهها بود که نوشته بود «تقلبی نخرید!» و اینگونه تفسیر شده بود که «خرید محصولات فناوری نانو بدون گواهی نانومقیاس میتواند شما را به دردسر بیاندازد!»، برایمان بسیار جالب بود و سری به مسئولان این غرفه زدیم تا موضوع را روشنتر بدانیم.
این غرفه متعلق به واحد ارزیابی ستاد فناوری نانو بود و کارشناسانش در تفسیر این عبارت گفتند: «ثبت نشان تاییدی نانو برای جلوگیری از تقلب در محصولات نانویی لازم است. در حال حاضر محصولات متعددی با ادعای نانویی بودن در بازار وجود دارد که تکفیک آنها از محصولات نانویی واقعی دشوار است از این رو ستاد نانو کلمه نانو را به عنوان نشان تاییدی به ثبت رسانده تا تمام محصولاتی که نانویی هستند و روی آنها کلمه نانو درج شده از این نشان تاییدی برای اثبات نانویی بودن استفاده کنند.»، درحقیقت این موضوع میتواند دست سودجویان را از بازار محصولات نانویی کوتاه کند.
محصولات بزرگ از نوآوران کوچک
یکی از بزرگترین غرفههای طبقه دوم سالن خلیج فارس به باشگاه نانو اختصاص داشت، غرفهای بزرگ که نوآوریهای دانشآموزان را در حوزه نانو به نمایش گذاشته است و هرکدام به عشق فعالیت و تلاششان آماده ارائه محصول به بازدیدکنندگان هستند. این غرفه معمولا همواره شلوغ است و دانشآموزان مدارس متعددی از سراسر کشور برای بازدید از نمایشگاه به آن غرفه میروند تا ضمن بازدید از جدیدترین فناوریهای روز حوزه نانو با دستاورد هم سن و سالانشان آشنا شوند و برای ورود به این راه انگیزه بگیرند.
موارد فوق تنها توصیف بخشی از نمایشگاه بود و از آنجایی که هر غرفه دوازدهمین نمایشگاه فناوری نانو داستان و جذابیتی خاص دارد، تعریف آنها در قالب یک گزارش ساده نمیگنجد و باید به چشم جان و دل دید تا لذت برد، پس فرصت را غنیمت بشمارید و در این ۲ روز باقیمانده تا اتمام برگزاری نمایشگاه، دیدن توانمندیها و زیباییهای آن را از دست ندهید.
گفتنی است، دوازدهمین نمایشگاه فناوری نانو که از ۱۸ مهرماه آغاز شده است تا فردا ۲۱ مهرماه ادامه دارد و آماده میزبانی از بازدیدکنندگان و علاقمندان است.