چند تیم تحقیقاتی موفق به ارائه طرحی برای تولید بندآورنده خون با استفاده از فناورینانو در کشور شدند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، یکی از دغدغههای حوزه پزشکی، خونریزی بعد از عمل است. بهعنوان مثال، در آندوسکوپی دستگاه گوارش و یا در عمل پولیپکتومی این مشکل وجود دارد. استفاده از بندآورنده پپتیدی، مانع خونریزی بعد از عمل میشود؛ تاکنون انواع زیادی از بندآورندههای خونریزی وارد بازار شدهاند، اما بیشتر آنها عوارض و مشکلاتی نظیر عملکرد نامطلوب و سرعت پایین بندآورندگی، تخریب بافت، ممانعت از رگزایی، عدم تطابق با شکل زخم، خطر ایجاد لخته در خون، خطر انتقال بیماریهای خونی، واکنشهای آلرژیک، ماندگاری کوتاه، شرایط خاص نگهداری و بکارگیری توسط فرد ماهر داشتهاند.
در این طرح، بندآورنده نانوپپتیدی زیست سازگاری تولید شدهاست که علاوه بر سرعت بالای توقف خونریزی، بهصورت داربستی برای رشد و تکثیر سلولها عمل کرده و موجب ترمیم بافت نیز میشود. این محصول همچنین نقش ضدچسبندگی در حوزه تخصصی گوش و حلق و بینی را نیز دارد. اگر بعد از عمل جراحی، اندامها و بافتها به یکدیگر بچسبند، عملکرد طبیعی مختل شده و منجر به جراحی مجدد برای جداسازی بافتها خواهد شد. معمولاً در حدود ۵۰ درصد از موارد برداشتن و کوچک کردن شاخکهای بینی و عمل سپتوپلاستی بینی، چسبندگی مشاهده میشود که به دلیل انسداد بینی نیاز به عمل دیگری دارد. با این حال، در مواردی که هیدروژل نانوپپتیدی بهعنوان یک ماده ضدچسبندگی مورد استفاده قرار گرفته، چسبندگی ایجاد نشدهاست. این بندآورنده نانویی میتواند به رفع این مشکلات کمک کند.
محلول بندآورنده یک مایع شفاف حاوی نانوالیاف پپتید است که تنها پس از تماس با مایعات بدن مانند خون، به ژل شفاف تبدیل میشود. با استفاده از این محصول، جراح به خوبی نواحی پشتی ژل شفاف را میبیند (به ویژه هنگام کار از راه دور با دوربین). این ماده را میتوان به راحتی بهصورت داخلی استفاده کرد و یا بهصورت خارجی همراه یک پانسمان بکار برد.
قدرت بند آورندگی سریع خونریزی، پر کردن کامل زخمهای نامنظم، سهولت در استفاده، جلوگیری از عفونت با استفاده جذب آب اضافی و تشکیل هیدروژل، بازسازی سلولها، ترمیم زخم و عدم ایجاد اسکار با ایجاد شبکهای از نانوالیاف پپتیدی، قابلیت جذب کامل در بدن، شفافیت هیدروژل و قابلیت مشاهده زخم و عامل ضدچسبندگی بافتهای مختلف از جمله مزیتهای این محصول نانویی است.
این محصول موفق به دریافت تاییدیه محصول دانشبنیان از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شدهاست.
شرکت دانشبنیان فناوری رشدآفرین زیستی (فرازیست) با همکاری محققان دانشگاه تهران (بهمنظور سنتز پپتید)، دانشگاه صنعتی شریف (بررسی میکرورئولوژی خواص ویسکوالاستیک بهمنظور بهینهسازی فرمولاسیون) و دانشگاه بقیهالله (تستهای حیوانی عملکردی) دانش فنی ساخت بندآورنده نانوپپتیدی را بهدست آوردهاند.