با ورود شیای عجیب که از فضای بین سیارهای وارد منظومه شمسی شده بود دانشمندان اعلام کردند که میتواند یک کاوشگر بیگانه باشد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، هنگامیکه «اومواموا» در سال ۲۰۱۷ وارد منظورمه شمسی شد، برای دانشمندان بسیار هیجانانگیز بود. شیءای عجیب با مسیری متفاوت و از اولین اجرام بین ستارهای بود که از منظومه شمسی میگذشت. برخی از دانشمندان تصور میکردند که این شیء ممکن است یک کاوشگر بیگانه باشد.
اومواموا (دیده بان یا پیام رسان) تقریبا ۱۰۰ متر طول دارد و کمی بزرگتر از زمین فوتبال امریکایی است. طول این شیء عجیب ۶ برابر عرض آن است. این شیء مسیری که توسط نیروی گرانش خورشید ایجاد میشود را دنبال نکرده و گاز آزاد میکند. دانشمندان پیشنهاد کردند که به عنوان یک ستاره دنباله دار در نظر گرفته شود در صورتی که روی این شیء هیچ اثری از یخ که نشانه ستارههای دنباله دار است، دیده نشد.
در یک مطالعه جدید یون یونگ، متخصص فیزیک نجومی در رصدخانه Cote d’Azur، و همکارانش از شبیهسازیهای کامپیوتری برای درک شکل و مسیر عجیب «اومواموا» استفاده کرده و آنچه برای اشیاء مختلف در فضا و توسط گرانشهای خورشید اتفاق میافتد را بررسی کردند. برای مثال اگر یک سیارک، سنگی کوچک در منظومه شمسی که اغلب از انباشته شدن قلوه سنگها به وجود میآید، به اندازه ۶۰۰۰۰ کیلومتر از سیاره مادر خود دور شود، توسط جریانهای قوی خم شده، از هم پاشیده و ذرات بسیاری تولید میکند. امروزه برخی از این اشیاء به فضای بین ستارهای منتقل میشوند.
اگر سیاره مادر «اومواموا» یک دنباله دار بوده، «اومواموا» نیز باید به چنین سرنوشتی دچار میشده است. جریانهای قوی گرانشی میتوانند دنبالهدارها را از هم بپاشند و بسیاری از یخهای سطح آنها را آب کنند. اما برخی از یخهایی که تبخیر میشوند مانند آب و کربندیاکسید، به ضخامت ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر زیر این اجرام باقی میمانند.
چنین شیءای اگر بعدها از کنار یک ستاره بزرگتر و گرمتری مانند خورشید عبور کند، این یخها نیز آرام آرام آب شده و در فضا پراکنده میشوند. اگر این نشرهای یخی ناهموار باشند، مانند موشکهای کوچک عمل کرده و منجر به نوعی مسیر غیرمعمول میشود که اخترشناسان در «اومواموا» مشاهده کردند. اگر بقایا سیارک میزان کمی آب داشته باشد نیز میتواند در نهایت مسیر عجیبی پیدا کند.
این تیم همچنین با شبیهسازیهایی نشان دادند که حتی یک سیاره ۱۰ برابر زمین نیز اگر از ۴۰۰۰۰ کیلومتری یک کوتوله سفید عبور کند، میتواند از هم بپاشد. در نهایت این شیء عجیب در دسته سیارکها طبقهبندی شد و توسط اتحادیه بینالمللی اخترشناسی «اومواموا» نام گرفت.