پروژههای جدید ناسا به ثبات در تأمین مواد غذایی و آب و چگونگی تاثیر تغییر فعالیتهای انسانی بر محیط زیست میپردازد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، بیماری همهگیر کرونا بیشتر جنبههای زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده است. در ماههای اخیر، پروژههای تحقیقاتی با محوریت تاثیر چگونگی پاسخ انسان به همهگیری بر محیط زیست، مانند افزایش کیفیت هوا در پی کاهش ترافیک وسایل نقلیه در بسیاری از مناطق، آغاز شده است. اما موضوع پاندمی فراتر از اینهاست.
چگونه اختلالت تولیدی بر منابع غذایی و کشاورزی تاثیر گذاشته است؟ توانایی ما در پیشبینی میزان دسترسی به آب در ماههای آینده چگونه است؟ چگونه تغییر در سطح فعالیت میتواند بر شرایط محیطی تأثیر بگذارد؟
بخش علوم زمین ناسا اخیراً سه پروژه جدید را انتخاب کرده است که هدف آنها پاسخ دادن به این سؤالات و دیگر سوالات مرتبط با همهگیری برای دستیابی به پاسخ سریع و تحقیقات جدید (RRNES) است. RRNES در پروژههایی که به دنبال استفاده بدیع و سریع از منابع و دادههای آژانس هستند تا تأثیرات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی منطقهای و جهانی همهگیری کووید ۱۹ را بهتر بشناسد؛ سرمایهگذاری خواهد کرد.
نظارت بر تأمین مواد غذایی سکوت در برابر کووید ۱۹ بسیاری از کشاورزان را با دو مشکل مشخص روبرو کرده است، کمبود نیروی کار ناشی از محدودیتهای سفری و کاهش تقاضای ناشی از تعطیلی رستورانها و مدارس. برخی از کشاورزان با درک اینکه هزینه نیروی کارگر با وجود این شرایط از قیمت محصولاتشان بیشتر خواهد شد، تصمیم گرفتند خودشان محصولات را برداشت کنند.
متاسفانه مشکلات به اینجا ختم نمیشود. رکود اقتصادی و بیکاری، امنیت غذایی را برای بسیاری از افراد به ویژه در کشورهای بزرگ در معرض خطر قرار داده است. محدودیتهای واردات و صادرات، شیوع کرونا در شهرهای بندری و اطراف آن و سایر اختلالات زنجیرهای تامین غذا باعث افزایش عدم اطمینان در بازارهای کشاورزی شده است. برای نظارت بر توسعه شرایط زراعی در سطح جهان، این عوامل و سایر موارد باید مورد توجه قرار گیرند.
دانشمند دانشگاه مریلند با استفاده از دادههای برداشت محصول ناسا به سرپرستی مایکل هامبر و همکارانش در حال کار روی پروژهای هستند که تمام دادههای مربوط به علوم زمین را در یک مکان با دسترسی آسان جمع میکند. در راستای مأموریت برنامه غذایی با محوریت امنیت غذایی، ناسا در تلاش است تا دسترسی آزاد به دادههای کشاورزی را که میتواند به تصمیمگیریهای مربوط به سیاستهای غذایی کمک کند، گسترش دهد.
هامبر گفت: «هدف ما تهیه ابزاری تعاملی و نقشهبردار است که فقط با چند کلیک وضعیت بازارهای بینالمللی و ملی و ارزیابی محصولات اولیه غذایی با دادههای سنجش از دور را به شما نشان میدهد.»
اطلاعات موجود از طریق این ابزار، به سیاستگذاران، سازمانهای بشردوستانه و سایر افراد اطلاعات لازم برای پاسخگویی به اختلالات تأمین و سایر چالشهای پیشرو و تصمیمگیریهای مناسب برای جوامع مربوطه را ارائه میدهد.
توجه به پیشبینی منابع آبی با سنجش از راه دور
در مناطق نیمه خشک غرب ایالات متحده، کشاورزان و مدیران منابع آبی برای اطمینان از وجود آب کافی نسبت به تقاضا و استفاده موثر از آب موجود بر پیشبینیهای منابع آبی تکیه میکنند.
متغیر اصلی در این پیش بینیها معادله آبِ برف است که نشان دهنده مقدار آب موجود در برف در طول زمستان است. در بهار و تابستان، برف ذوب شده به یک منبع مهم آب شیرین تبدیل میشود. در هر ماه میزان آب برف را بصورت دستی در صدها ایستگاه بازرسی بررسی میشود. اما چه اتفاقی خواهد افتاد وقتی که همهگیری بیماری توانایی سفر و اندازهگیری را محدود میکند؟
محققان بیان کردند: «با افزایش همهگیری کرونا، فهمیدیم که دادههای زمینی که مدیران منابع آبی برای تصمیمگیریهای خود به آنها تکیه میکنند به طور بالقوه به اندازه گذشته در دسترس نیستند، زیرا برای اندازهگیریها به نیروی انسانی برای راندن تانکرها یا هلیکوپترها و اندازهگیری میزان آب نیازمند هستیم. پروژه ما برای پر کردن این شکافها و بدست آوردن دادهها از برفسنجی از راه دور استفاده میکند.»
نقشهبرداری از سطح فعالیت اکثر دولتها با اجرای تعطیلیهای زیاد به همهگیری کرونا پاسخ دادند. با این حال، دستور تعطیلی و اجرا آنها در سطح محلی، ملی و جهانی بسیار متفاوت بوده است. برای تعیین اینکه این کاهش فعالیتها چه تاثیری در کنترل ویروس و محیط زیست داشته است، باید به تصویر جهانی نگاه کنیم. خوشبختانه، ماهوارهها چنین کاری را ممکن میسازند.
دانشمندان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، به همراه محققان رصدخانه زمین سنگاپور، از دادههای ماهوارهای مشتق شده از رادار دهانه ترکیبی (SAR) برای نقشه برداری از میزان تغییر فعالیتها در شهرهای جهان استفاده میکنند.
دادههای SAR میتوانند به مرور زمان تغییراتی در سطح زمین نشان دهند. در این حالت، دانشمندان به دنبال مواردی از جمله تغییر تراکم و آرایش خودروها در پارکینگها و بزرگراهها نسبت به الگوی پیش از کرونا و تغییر در مکانهای ساختمانی هستند.
محققان اظهار داشتند: «با استفاده از دادههای رادار میتوانیم نقشههایی در سطح شهر از تغییر فعالیتها ارائه دهیم که به دولتها در تصمیمگیری به بازگشایی مکانهای عمومی یا تعطیلی آنها کمک میکند. این نقشهها به ما کمک میکنند تا چگونگی کاهش فعالیتها با سطح موفقیت در کنترل ویروس در شهرهای مختلف را بهتر درک کنیم و بفهمیم که چگونه این کاهشها با بهبود شرایط محیطی مانند کیفیت هوا مطابقت دارد.»