به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زینب شوندی، دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در نشست نمایندگان تشکلهای دانشجویی با مخبر، معاون اول رئیس جمهور گفت: سیاستهای اقتصادی دولت نشان میدهد که بیش از سفرهی مردم، عدم اضافه برداشت از بانک مرکزی خط قرمز دولت است. باور بفرمایید ابعاد و تبعات برداشت از بانک مرکزی از تورم فزاینده حذف ارز ترجیحی کمتر است.
وی افزود: گفته میشود که دولت در حال مدیریت فضاست و کالاهای مورد نیاز به وفور در قفسه فروشگاهها یافت میشود؛ اما باید در نظر گرفت بخش قابل توجهی از این وفور، به کاهش قدرت خرید مردم نیز باز میگردد. هر تکانهی اقتصادی در سالهای اخیر یک چیز را از سفره مردم حذف کرد و سبد غذایی خانواده ایرانی ضعیفتر و بیکیفیتتر شد، اما سیاستهای اخیر این قابلیت را دارد که این سفره را جمع کند!
شوندی اظهار کرد: کاش تیم رسانهای دولت از ساختن مستندهای لطیف از دیدار رییس جمهور و مردم دست بردارد و به اقناع افکار عمومی در خصوص تبعات تصمیمات دولت بپردازد، اقناع افکار عمومی صرفا تریبون یک طرفه داشتن در صدا و سیما، انتشار گزارشهای خبری بعضا عصبی کننده نیست. یک پایش آماری از مرکز رشد دانشگاه امام صادق نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد مردم اظهار کردند که نسبت به مسئله ارز ترجیحی بیاطلاع بودهاند.
وی بیان کرد: پیشتر در پاسخ به نامههای ارسالی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در خصوص تبعات حذف ارز ترجیحی در شرایط کنونی گفته میشد دولت برای اعمال این سیاست کاملا آماده است؛ اما اکنون که بنده با شما صحبت میکنم خبری از وعده کالابرگ و زیرساختهای لازم برای انجام آن نیست، با چه پشتوانهای عدهای میخواستند آبان سال گذشته ارز ترجیحی را حذف کنند؟! و برای تحقق ادامه روند چه برنامهای مد نظر است؟
شوندی اضافه کرد: در شیر، لبنیات و روغن شاهد افزایش قیمت ناشی از سیاستهای دولت بودهایم. قیمت مرغ و تخم مرغ به علت استفاده از آخرین سهم از یارانههای گذشته، رشد چشمگیری نداشته است؛ اما باید توجه داشت که اهداف سوداگرانه از یکسو و ناامنی و بی اعتمادی مدیران واحدهای تولیدی مرغ مادر نسبت به آینده فروش محصولات از سوی دیگر، موجب تکرار همان صحنههای ناگوار جوجه کشی در روزهای اخیر شدند و میزان جوجه ریزی در خرداد ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده است و در مورد شرایطی باید منتظر افزایش جدی قیمتها در این حوزه باشیم.
دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت: حداقل کاری که میتوان کرد این است که واحدهای پشتیبانی امور دام به تولید کننده دام اطمینان دهند که با قیمت معقولی محصول نهایی را خواهند خرید، از طرفی جهاد کشاورزی باید آمار مشخصی از میزان کاهش مصرف مرغ و تخم مرغ جامعه با فرض افزایش قیمتها داشته باشد و میزان تولید را متناسب با آن تعیین کند.
شوندی در ادامه بیان کرد: ۴۰ درصد از جمعیت کشور را اجاره نشینان تشکیل میدهند و ۴۰ الی ۵۰ درصد هزینههای این خانوارها در هزینه مسکن خلاصه میشود. اکنون که با شما صحبت میکنم در کنار گرانی کالاهای اساسی، قیمت مسکن و اجاره بها نیز رشد چشمگیری داشته است. دیگر مثل نامههای قبلی از کوچک شدن سفرهی مردم سخن نمیگوییم. اکنون از جابهجایی دهکها و سقوط میلیونی بخشی از جامعه به زیر خط فقر صحبت میکنیم.
وی بیان کرد: بررسی تجربه چند سال اخیر نشان میدهد که افزایش اجاره بها و قیمت مسکن با تورم واقعی، افزایش قیمت ارز و طلا نسبت نابرابری دارد، این به علت وجود قدرتمند شبکه ۱۶۰ هزار نفری از مشاورین املاک، کمبود مسکن به علت کاهش ساخت مسکن در سالهای اخیر و کمبود مسکن ناشی از تبدیل شدن آن به کالای سرمایهای و احتکار آن در قالب آمار تخمینی دو میلیون خانهی خالی از مشخصترین علل این وضعیت هستند.
این فعال دانشجویی گفت: در شرایطی که نظارت کارآمدی بر دلالان عرصهی مسکن وجود ندارد، نباید انتظار داشت مشاور املاک به ضرر خود عمل کرده و در شرایطی که میتواند به علت افزایش سایر قیمتها، قیمت معامله مسکن را بالا ببرد، فرزند خوبی باشد و ۲۵درصد افرایش قیمتی که دولت خواسته است بسنده کند. از سمت دیگر مدیریت بدون سامانههای شفاف اطلاعاتی ممکن نیست. یکی از عرصههای تصمیمات سخت و اقدامات جدی شکلگیری همین سامانه املاک و اسکان است که قطعا به مذاق سرمایهداران خوش نمیآید؛ اما دست دولت را در اجرای بسیاری از ایدهآلها و مطلوب هایش باز خواهد کرد.
شوندی متذکر شد: بیش از ۱۰ماه از عمر دولت میگذرد، اما سامانه املاک و اسکان همچنان وضعیت مشخصی ندارد، این درحالی است که به اذعان کارشناسان ایجاد و شکلگیری چنین سامانهای با جامعه مخاطب ۸۰ میلیونی ایران، در حداکثریترین حالت به یک ماه زمان نیاز دارد. نمیتوان برای خنثی کردن شیب تند افزایش قیمت مسکن تا تحقق وعده ساخت یک میلیون مسکن صبر کرد، هر چند افزایش قیمتها، عمیقتر شدن شکاف طبقاتی و قیمت بالای تعیین شده برای این مسکنها به نحوی است که فقط قشری از جامعه میتوانند آن را تهیه کنند که اساسا نیازی به آن ندارند! دست ما کوتاه و خرما بر نخیل است آقای مخبر. این تحفه هم نوش جان دلالان قد بلند نشود.
وی افزود: ما با دولتی روبرو هستیم که با وعدههای حداکثری روی کار آمد و معتقد بود که دولت سیزدهم هر که باشد، حتی اگر کاری نکند وضعیت از وضع فعلی بهتر خواهد شد، اما اکنون عمدهی استدلال ارایه شده در پاسخ گرانیها و مشکلات این است که مردم بدانید وضعیت میتوانست از این خیلی بدتر باشد، ما نگذاشتیم. این سبک استدلال متعلق به دولت قبل است، و با انتظارات ما از شعارها و افق دیدی که دولت ترسیم میکرد متفاوت است.