به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علی باقری، معاون وزیر امور خارجه در همایش بین المللی قرن بیست و یکم و جهان عاری از سلطه آمریکا که از سوی مجمع بین المللی اساتید مسلمان دانشگاهها در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، گفت: امروز شاهد ارتباط بین صنعت و دانشگاه هستیم، اما تعامل بین دانشگاه و میدان سیاست، اقتصاد، روانشناسی و علوم اجتماعی شکل نگرفته است تا ما بتوانیم در حوزه حکمرانی هم ارتقای دانشگاه را شاهد باشیم و هم ارزش افزوده را در حوزه اجرا جستجو کنیم. به هر روی ما نیازمند این هستیم تا تعامل بین دانشگاه و عرصه علوم انسانی از جمله سیاست شکل بگیرد تا بتوانیم نیازهای حکمرانی را براساس نیازها و اصول انقلاب ترسیم کنیم. معتقدم یکی از دلایل عقب ماندگی ما فقدان همین ارتباط است.
وی در ادامه در مورد افول آمریکا گفت: تمام اندیشمندان سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و رسانهها بر افول آمریکا اذعان کرده اند و البته آمریکاییها خودشان نیز به این افول باور دارند فقط بر سر عامل این افول اختلاف وجود دارد به گونهای که جمهوری خواهان دموکراتها را عامل افول میدانند و دموکراتها نیز از جمهوری خواهان به عنوان عامل افول نام میبرند.
باقری با بیان اینکه آمریکا در خیلی از شاخصهای مربوط به مولفههای داخلی همچون اقتصاد و فناوری رو به افول است، اظهار کرد: در طرف مقابل شاخصهای مربوط به کشورهای چالشگر با آمریکا در حال افزایش است به گونهای که ظرف ۱۰ تا ۳۰ سال آینده خیلی از بازیگران مطرح در عرصه بین المللی از آمریکا پیشی میگیرند و این معادله عوض میشود علاوه بر این آمریکا در مورد ارزشهای لیبرال دموکراسی نیز همچون آزادی مدنی، دموکراسی و حتی در عرصه محیط زیست وضعیت مطلوبی ندارد و چشم انداز مطلوبی هم پیش روی این کشور نیست. پس صرفا افول آمریکا به شاخص تولید ناخالص داخلی منحصر نمیشود.
معاون وزیر امور خارجه گفت: نکته مهم دیگر بحث عرصه جهانی و محیطی است که آمریکا میخواهد در آن زیست کند واقعیت این است که امروز شاخصهای رقبای آمریکا دارد به طور قابل توجهی رشد میکند و این زنگ خطری برای آمریکا است.
وی با بیان اینکه عرصه مدیریت حداقل دارای سه سطح اراده، تصمیم و اقدام است، افزود: یک زمانی آمریکاییها وقتی در مورد یک موضوعی اراده میکردند که اتفاق بیفتد همان اراده آنها را هدف شان را محقق میساخت و در بحث تصمیم گیری نیز چنین بود. اما بدترین وضع زمانی است که یک قدرت جهانی در سطح مدیریت وادار به اقدام شود، چون اقدام هزینه دارد و با این اوصاف چند دهه اخیر نه تنها اراده و تصمیم آمریکاییها نتوانسته هدف شان را محقق کند بلکه اقداماتشان هم نتوانسته در عراق و افغانستان منجر به تحقق اهداف شان شود؛ به گونهای که آمریکا عراق و افغانستان با نیروی نظامی اشغال کرد، اما آنچه محقق شد این بود که در عراق در عرصه تقنین، حاکمیت، فضای افکار عمومی و عرصه اجتماعی اهداف آمریکا محقق نشد. البته آمریکاییها در حالی به اهداف خود در عراق نرسیدند که ۷۰۰۰ میلیارد دلار در این کشور هزینه کردند. همچنین آمریکاییها بعد از ۲۰ سال نهایتا از افغانستان خارج شدند و ناامنی و تروریسم در افغانستان نهادینهتر و گستردهتر شد و همچنین تولید موادمخدر ۵۰ برابر افزایش پیدا کرد و از طرفی شاهد افزایش مهاجرت و خروج از این کشور بوده ایم.
باقری با بیان اینکه آمریکا میخواست با حمله نظامی توسعه را در افغانستان محقق سازد و به ترویج دموکراسی در این کشور بپردازد، افزود: امروز افغانستان نه تنها توسعه نیافته و دموکراسی نیز در این کشور حاکم نشده بلکه امنیت هم ندارد و این نشان میدهد که نه تنها اراده و تصمیم آمریکا هدف آنها را محقق نمیکند بلکه اقدام آنها نیز هدف شان را محقق نمیسازد.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه امروز استفاده از زور در آمریکا بیشتر از قدرت این کشور است، چون قدرت آمریکا کارایی ندارد و این نهایت انحطاط یک قدرت جهانی است، تصریح کرد: در مورد بازیگران مقابله با آمریکا مانند ایران نیز یک زمانی گفته میشد که ایران کشوری است که در آن انقلاب شده و ارزشهای خودش را دنبال میکند البته برخیها میگفتند ایران یک کشور منزوی است، ولی ما امروز در یک ساحت جهانی نقش آفرینی میکنیم چرا که عضویت در شانگهای و پیوستن به بریک یا بریک پلاس به معنی این است که ایران دارد در ساحت جهانی و در عرصه سیاسی، اقتصادی و امنیتی نقش آفرینی میکند.
وی اظهار کرد: ایران به عنوان یک عضو تاثیرگذار در شانگهای حق وتو دارد و این در حالی است که این سازمان بیش از دو میلیارد نفر از جمعیت جهان را تحت پوشش قرار میدهد و بزرگترین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی عضو شانگهای هستند و ایران نیز یک نقش آفرینی موثر ایجابی در سازمان شانگهای و بریک است.
باقری عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای و بریک را یکی از دستاوردهای مهم ایران در دوره اخیر عنوان کرد و افزود: عضویت در این سازمانها نشان میدهد که ایران میتواند تاثیرگذار، نقش آفرین و جهت دهی کننده باشد و میتواند در شانگهای و بریک نقش ایجابی در عرصه سیاسی، امنیتی و اقتصادی برای ثبات و صلح جهانی داشته باشد.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه آمریکا از بی ثبات سازی سود میبرد از این رو بی ثبات سازی را ترویج میکند گفت: نقش آفرینی در بریک و شانگهای بی ثبات سازی آمریکا را به شدت کند میکند و از کارایی میاندازد و از طرفی عضویت ما میتواند پیام ثبات را در پی داشته باشد.
وی با بیان اینکه نقش ایران در بریک و شانگهای یک نقش پایدار است و موضعی نیست، اظهار کرد: ورود ایران به هر عرصهای مبتنی بر شناخت واقعی است از این رو ما همواره متاثر از این شناخت روی موضع خود میایستیم و موضع ما دارای ثبات است و همین مسئله باعث شد که ما در عراق و سوریه روی موضع خود ایستادگی کنیم و امنیت را به این کشورها برگردانیم و قطعا این رویکرد میتواند جلوی خواستهای آمریکا و دیگر قدرتهایی که منافع شان در بی ثبات سازی است را بگیرد و آن را با بن بست مواجه کند.