به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تپههای شنی منجمد مشاهده شده در مریخ، ممکن است بینشهایی را در مورد آب و هوای گذشته سیاره و پتانسیل حیات ارائه دهند.
محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا شرایط سیاره سرخ زمانی از آب مایع برای دورههای طولانی پشتیبانی میکرد یا خیر که میتواند نشان دهنده احتمال وجود حیات میکروبی باشد.
بر اساس گزارشی از Live Science، تپههای شنی یخ زده در نیمکره شمالی مریخ توسط مدارگرد شناسایی مریخ ناسا در تصویری در سال ۲۰۲۲ ثبت شده است.
برخلاف بیابانهای زمین، جایی که تپههای شنی توسط باد جابهجا میشوند، این تپههای شنی مریخی در طول زمستان در زیر لایهای از یخبندان دی اکسید کربن به دام میافتند.
یخبندان مانع از حرکت دانههای شن توسط باد شده و باعث میشود تپهها ثابت بمانند تا زمانی که دمای گرمتر بهار اجازه تصعید یخبندان را بدهد.
مطالعه این تپههای شنی پوشیده از یخبندان به دانشمندان کمک میکند تا ارزیابی کنند که آیا آب مایع به اندازه کافی در مریخ وجود داشته است تا حیات را پشتیبانی کند یا خیر. اگرچه یخبندان به جای آب از دی اکسید کربن تشکیل شده، اما وجود آن به تاریخ آب و هوای این سیاره گره خورده است.
شیب محوری مریخ به طور قابل توجهی نسبت به زمین نوسان میکند که منجر به تغییرات شدید در الگوهای فصلی در طول میلیونها سال میشود و در طول دورههای شیب بیشتر، مریخ ممکن است جو ضخیم تری ایجاد کرده باشد که میتوانست آب مایع را روی سطح خود نگه دارد.
گزارشها حاکی از آن است که درک چرخههای یخبندان که در دی اکسید کربن رخ میدهد، میتواند به محققان کمک کند تا تغییرات محیطی در سیاره سرخ را ردیابی کنند و مشاهدات الگوها و تشکلهای یخبندان فعلی میتواند نشانههایی را ابراز کند که آب مایع برای مدت طولانی پایدار بوده است.
چنین شواهدی میتواند نظریههای مربوط به سکونتپذیری مریخ و احتمال وجود حیات میکروبی در زیر سطح آن را تقویت کند.
هدف این تحقیق در حال انجام این است که نشان دهد آیا سیاره سرخ از شرایط مطلوب برای زندگی برخوردار بوده است یا خیر و درک ما از تکامل آب و هوای مریخ و پیامدهای گستردهتر آن برای اختر زیست شناسی را عمیقتر کند.