به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد روز گذشته، مناظره ای با موضوع «تسخیر لانه جاسوسی» با حضور اکبر اعلمی و عباس سلیمی نمین برگزار کرد.
تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان اقدامی پیشگیرانه بود
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، در ابتدای این نشست در خصوص اینکه چه عواملی باعث شد دانشجویان به تسخیر سفارت آمریکا دست بزنند، گفت: مجموعه مطالعات میدانی توسط دانشجویان باعث شد آنها به این جمع بندی برسند.
سلیمی نمین گفت: بحث تنشها در برخی استانها توسط برخی عناصر و گرایش آنها با امریکا برای دانشجویان تا حدودی مشخص شده بود، این مبحث نمایانگر بحث خود مختاری در برخی شهرها در آن زمان توسط آمریکایی ها بود که هدف آنها ایجاد ضعف در کشور بود.
وی افزود: تجمع نیروهای فراری ساواکی و استقرار عناصر دست نشانده در مرز های ایران قرینه آشکار دیگری بود بر این امر بود.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با اشاره به عوامل دیگر تسخیر لانه جاسوسی گفت: با ایجاد احزاب و گروههای مرتبط با آمریکاییها، تحلیل دانشجویان این بود که این گروه ها زمینه ساز کودتا هستند.
سلیمی نمین خاطرنشان کرد: دانشجویان پیرو خط امام موثرترین اقدام پیشگیرانه برای خنثی کردن اهداف آمریکایی ها با توجه به عدم دولت مستقل در سال 58 پیش گرفتند، که اسناد و گواهی کشف و ضبط شده توسط دانشجویان دلیل مبرم صحت و درستی این اقدام بود.
وی افزود: من کتاب حسینیان در مورد نهضت ملی نفت را نقد کردم و گفته ام این کتاب در مورد مصدق ظالمانه است؛ بنابراین چنانچه میخواهید عالمانه صحبت کنید باید مطالب افراد را بخوانید و بعد آنها را نقد کنید.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با اشاره به اینکه دکتر مصدق را شخصیتی میدانم که در مسیر پیشرفت ایران گام نهاده است، تصریح کرد: نزدیک شدن جریان مظفر بقایی و شمس قنات آبادی به آیت الله کاشانی از خطاهای آیت الله کاشانی است.
سلیمی نمین با بیان اینکه اعلمی باید پاسخ دهد آیا کودتا صورت گرفته یا خیر، بیان داشت: در خصوص کودتا باید واضح سخن گفت، اصل قضیه را نمی توان منکر شد و در لابه لای اتفاقات روز نباید اصل دشمنی رابطه با آمریکا را به فراموشی بسپاریم.
وی با بیان اینکه در دانشگاه باید مستندانه سخن گفت، خاطرنشان کرد: دولت مستقر هیچ کاری در خصوص واقعه کردستان نکرد؛ زیرا اگر پادگان سنندج سقوط کرده بود؛ قطعاً قسمتی از خاک ایران از دست میرفت.
اشغال سفارت امریکا در آن مقطع تاریخی قابل توجیه است
در ادامه این مناظره اعلمی، فعال اصلاح طلب با اشاره به این بحث که تنها راه مقابله با آمریکا تسخیر سفارت آمریکا نبود، بیان داشت: پدیده تسخیر سفارت آمریکا باید در مقطع زمانی و مکانی خود، یعنی 13 ابان 1358 مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد؛ چرا که در فضای حاکم در آن زمان تفکرات چپ حاکم بود و این تفکرات در عرصه ی سیاست و اقتصاد اعمال میشد.
وی در مورد دولت مستقل افزود: در 13 ابان 58، 9 ماه از انقلاب گذشته و دولت شکل گرفته بود و از آنجا که این دولت و شخص بازرگان متهم به گرایش و تعامل با آمریکا شد، در سیاست های آن کارشکنی انجام گرفت.
این فعال اصلاح طلب با رد موارد سلیمی نمین اینگونه ادامه داد: اقدام تسخیر توسط کل تشکل دانشجویان نبود؛ بلکه فقط تعدادی از دانشجویان با عنوان پیرو خط امام دست به این اقدام زدند؛ اشغال سفارت آمریکا محدود به زمان بود و قرار بر این نبود که مدت 444 روز ادامه یابد، این عمل با این بازده زمانی قانونی نبود.
اکبر اعلمی در مورد اینکه اشغال سفارت امریکا عمل صحیح یا نادرستی بوده است، بیان کرد: با توجه به جو زدگی در مقطع زمانی بعد از انقلاب این امر قابل تحلیل و توجیه است؛ اما در وضعیت کنونی قطع رابطه با آمریکا عقلانیت نیست و مورد تایید نیست.
عادی سازی روابط با آمریکا منوط به کنار گذاشتن سلطه طلبی
عباس سلیمی نمین در ادامه بحث اکبر اعلمی ادامه داد: ما قطع رابطه با امریکا نکردیم و عادی سازی روابط زمانی با آمریکا امکان پذیر خواهند بود که آمریکا دست از سلطه طلبی بردارد.
سلیمی نمین تصریح کرد: آقای اعلمی که بدون مطالعه به اشخاص نسبت هایی می دهد، باید توجه داشته باشد که در دانشگاه باید براساس علم و مطالعه سخن بگوید.
وی گفت: ملت ایران به این حد از بلوغ رسیده است که بتواند منافع خود را تشخیص دهد.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با اشاره به اینکه جنایات آمریکا علیه ملت ایران تنها به بحث کودتای 28 مرداد محدود نمی شود، خاطرنشان کرد: یک فرد هم با تهدید و هم با مجموعه ای از فرصت ها روبرو است و به عنوان یک انسان عاقل تهدیدهای کلان را باید بیشتر مورد توجه قرار دهیم و بقیه را در حاشیه متن قرار داد و خود را با تهدیدهای کوچک تر منحرف نکنیم.
سلیمی نمین ادامه داد: انگلیسی ها زمانی که کودتای 1292 را اجرا کردند، تهدیدی کلان علیه ایران محسوب می شدند؛ اما بعدها خود انگلیسی ها به دلیل عدم فروپاشی قدرت، این قدرت را به آمریکا واگذار کردند.
وی با بیان اینکه ما انگلیسی ها را تهدیدی بالقوه علیه خود می دانیم، گفت: تهدید انگلیسی ها تهدید اصلی برای ما به شمار نمی آید؛ زیرا امروزه کشوری که عامل اصلی کودتای 28 مرداد بود، تهدید اصلی به شمار می آید.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران ادامه داد: شوروی نیز برای ما تهدید است؛ اما تهدید برتر نیست، همچنین چین نیز می تواند برای ما تهدید محسوب شود، اما تا زمانی که حادثه ای رخ نداده باشد نباید در مورد آن سخن گفت.
سلیمی نمین با تاکید بر اینکه تا زمانی که دانشجویان برای سخنان سطحی کف بزنند دانشگاه در راستای سخنان منطقی و علمی گام برنخواهد داشت، تصریح کرد: برای حرف های غیرمستند کف نزنید؛ بلکه از روی مطالعه و از روی علم نظر دهید.
وی گفت: کسانی که معتقدند آلبرت رایت از ایران عذرخواهی کرده است، اشتباه است؛ زیرا این عذرخواهی رخ نداده است.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: در حال حاضر تراز اقتصادی چین از آمریکا بسیار بالاتر است؛ اما این امر دلیل بر سلطه گری چین نمی شود.
استکبار ستیزی جز ذات انقلاب هاست
اکبر اعلمی درباره استکبار ستیزی ملتها گفت: استکبار ستیزی جزو ذات انقلاب است و محدود به قطع رابطه با آمریکا نیست و تعارضات به منافع ملی در طول تاریخ فقط از سوی ملت امریکا اعمال نشده و این اقدامات میتواند سیاست کلی هر ملتی باشد.
وی ادامه داد: افق دید ما باید به آینده باشد و من معتقدم کشور ما اگر با مبنای رقابت با کشوری مثل ترکیه رقابت می کند، باید این تنشها را کنار گذاشته و کودتای 28 مرداد را بهانه قهر با آمریکا قرار ندهیم.
این فعال اصلاح طلب افزود: قبل از سفر دکتر روحانی به نیویورک، مقام رهبری با بیان جمله نرمش قهرمانانه، تصمیم برطرف تنشها را علنی اعلام کردند؛ مقتضی قدرت این است اگر استکبار ستیزی جز ذات انقلاب است، این را باید از داخل شروع کرد.
اعلمی گفت: برخی عنوان می کنند آمریکا در ایران بستر کودتای 28 مرداد 32 را رقم زده است؛ این در حالی است که یکی از رهبران آن موقع از این کودتا حمایت کرده است.
وی با تاکید بر اینکه کودتای 28 مرداد را محکوم و از مصدق حمایت می کنیم، تصریح کرد: کسانی که کودتا را دلیل عدم ارتباط با آمریکا میدانند صداقت در گفتار خود ندارند.
اعلمی تصریح کرد: در آن مقطع زمانی که تمام افکار ما دراختیار شور انقلابی بوده، می توان تسخیر لانه جاسوسی را توجیه کرد؛ اما امروز با گذشت چند سال از آن دوران باید گفت: قطع رابطه با آمریکا به نفع منافع ایران نیست.
وی با بیان اینکه چنانچه من در آن دوره حضور داشتم این حرکت را تایید نمی کردم، خاطرنشان کرد: در آن زمان عقل و همه چیز ما در اختیار شور انقلابی بود؛ مگر شوروی و انگلستان در حق ما جفا نکردند؛ بنابراین چرا ما با آنها مشکل نداریم.
نماینده مجلس ششم ادامه داد: بحث آکادمیک ایجاد می کند که چنانچه پدیده ای اشتباه بود جلوی آن را گرفت، کسانی که سفارت را اشغال کردند، بگویند کدام بخش از آن تامین کننده منافع ملی ما بوده است، امروز انگار تمام مشکلات ما حل شده و تنها مردم را تشویق به سردادن شعار «مرگ بر آمریکا» می کنیم.
اعلمی افزود: نه تنها اشغال سفارتخانه آمریکا مغایر قوانین بوده؛ بلکه برای ایران هیچ نفعی نداشته و حامل مضرات فراوانی نیز بوده است.
وی خاطرنشان کرد: چنانچه از دیوار سفارتخانه بالا نمی رفتیم جنگ ایران و عراق رخ نمی داد، همچنین از دست دادن بازارهای آمریکایی از دیگر مضرات این حرکت است؛ این در حالی است که امروز تمام دنیا در تلاش هستند تا بازار آمریکا را به دست بیاورند.
این اصلاح طب با اشاره به اینکه امروز 22 میلیارد دلار پول ایران بلوکه شده است، ابراز داشت: عدم دستیابی به تکنولوژی دو منظوره، تبلیغ علیه ایران به عنوان تهدید جدی و تحریم خرید نفت ایران از دیگر مضرات این اقدام است.
اعلمی گفت: بسیاری از قراردادهای کلانی که ایران می توانست با دیگر کشورها منعقد کند، منعقد نشده است.
وی با بیان اینکه به دلیل عدم رابطه با آمریکا متحمل مضرات زیادی شده ایم، گفت: ما بهترین فرصت ها را در این عدم ارتباط از دست دادهایم؛ به طور مثال قبل از انقلاب نه اقتصاد ترکیه و نه امارات، قابل قیاس با ایران نبود؛ این در حالی است که امروزه این دو کشور آقایی می کنند.
نماینده مجس ششم تاکید کرد: امروز دولت به این نتیجه رسیده است که ما به هر طریقی با حفظ منافع ملی و شئونات نظام اسلامی ایران، باید به این روابط تیره خاتمه دهیم.
اعلمی با طرح این پرسش که آیا مسائل ملی ما باید متاثر از حوادث گذشته باشد یا افق دیدمان به آینده باشد، تصریح کرد: چنانچه قرار است ایران حداقل در منطقه با ترکیه و امارات رقابت کند، باید به سمت رشد و توسعه پیش برود.
وی گفت: کسانی که کودتای 28 مرداد را بهانه ای برای عدم رابطه می دانند باید بدانند چینی که رشد 14 درصدی دارد و می تواند بر اقتصاد آمریکا تاثیربگذارد، امروز از آمریکا حمایت می کند.
نماینده مجلس ششم در پایان گفت: سلطه گری تنها سیاسی نیست؛ بلکه می تواند ابعاد اقتصادی داشته باشد؛ به طور مثال تولیدات ما در حال حاضر تحت تاثیر کالاهای چینی است که این خود می تواند نوعی سلطه گری محسوب شود.
اقدام دانشجویان در 13 ابان استقلال ایران را تصمین کرد
سلیمی نمین حرکت دانشجویان را در 13 آبان 58 مغایر با هنجار ملی ندانست و خاطرنشان کرد: آمریکا در ایران دنبال به خدمت گرفتن عوامل سیاسی بود و با مختل شدن سفارت آمریکا شبکه نفوذ آمریکا هم در ایران مختل شد.
وی پیامد این تسخیر این را صورت نگرفتن هیچ کودتای دیگری از سمت امریکا دانست و با اشاره به دستاوردهای تسخیر سفارت آمریکا افزود: این تسخیر دستاوردهای دیگری مانند خنثی کردن شبکه کودتا، فرو پاشی ارتباطات پنهانی در پشت صحنه دولت و تضمین استقلال که بالاترین محبت ملت است، را ایجاد کرد.
سلیمی نمین در پاسخ به سوال دانشجویان در خصوص آیا تبلیغات مثبت 13 آبان 58 باعث اشاعه صحت و درستی اقدام به کودتابود، گفت: حرکت 13 آبان را تایید میکنیم؛ اما حرکت دانشجویان در سال گذشته را محکوم میکنیم چرا که اثبات نشده است که آیا بر اساس منافع ملی بود است یا خیر.
سیاست روحانی کاهش تنش ها و حل و فصل مشکلات است
اعلمی در پاسخ به مطالب سلیمی نمین یادآور شد: آمریکا با وجود توطئهها و کودتای 28 مرداد تفاوت چندانی با سایر کشور هایی که دنبال منافع ملی خودشان هستند، ندارد.
وی بیان داشت: سیاست خارجی در قانون اساسی مشخص شده و قانون هیچگونه رابطه با آمریکا را رد نمیکند و برقراری رابطه و قطع در صلاحیت هیئت وزرا است و دکتر روحانی با توجه به سیاست فوق صلاح دانسته تنش ها حل و فصل شود تا باعث تقویت موقعیت ایران در خاورمیانه شود.
بر اساس قانون اساسی اصل بر برائت است
اعلمی در پاسخ یه سوال دانشجویان که با توجه به فرمایش امام خمینی (ره) ما انقلاب کردیم که ریشه های سرمایه داری و کمونیسم را بخشکانیم حمایت شما از آمریکا با توجه به این فاکتور چطور برداشت می شود، گفت: تکیه و تبعیت از فرمایش امام بسته به عصر حاضر گاهی درست و گاهی قابل تامل است.
وی در خصوص حصر خانگی کروبی و موسوی گفت : این حصر خانگی دست کم با 11 اصل از اصول قانون اساسی مغایرت دارد.
این فعال اصلاح طلب افزود: مسئله حصر محدود به عصر امروز نمیشود و از بدو انقلاب اجرای این معقوله را برای تشخیص های مختلف شاهد بوده ایم، حتی در زمان مصدق پس از انقلاب هم چندین مرجع تقلید از جمله آیت الله منتظری از طریق حصر خانگی به نوعی مجازات شدند.