به گزارش گروه دانشگاه های کشور «خبرگزاری دانشجو»، طی چند سال اخیر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها به خوبی در فضای دانشگاه های کشور باب شده و فتح بابی شد تا دانشجویان به تضارب افکار و آرا پرداخته و تمرینی برای تحمل تفکر مخالف در محیط علمی دانشگاه و در فضای جوانی داشته باشند.
دانشگاه یاسوج به عنوان یکی از دانشگاه های پیشرو در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی طی سال های اخیر، سیری تکاملی در برگزاری این برنامه را طی کرد.
در سال های نخستین که هنوز تب کرسی در دانشگاه ها بالا نگرفته بود، دانشجویان دانشگاه یاسوج در اوج فتنه 88 اقدام به برگزاری کرسی های متعددی کردند که از کمیت بالایی برخوردار بود و به خاطر باز شدن فضایی جدید در دانشگاه با استقبال دانشجویان روبرو شده بود.
این امر باعث شد تا به نیاز دانشجویان مشتاق پاسخ داده شود و به همین دلیل هر هفته و یا دو هفته یک بار شاهد برگزاری کرسی در دانشگاه یاسوج بوده ایم.
با گذشت زمان از آغاز این ماجرا، کرسی ها روند تکاملی خود را طی کرده اند.
محمد طاهری، دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج گفت: در سال دوم برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه، سعی کردیم فضاهای جدید تری را برای رسیدن به هدف مورد نظر باز کنیم.
وی افزود: به این منظور هر ساله سعی در کیفی سازی برگزاری کرسی ها داشتیم و به این سمت حرکت کردیم.
دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج ادامه داد: کرسی هایی که با حضور عموم دانشجویان برگزار می شد به قوت خود باقی ماند؛ اما باید کرسی های جدید تخصصی تر و با افراد محدود تری نیز شکل می گرفت تا بحث ها عمیق تر مورد بررسی و گفتگو قرار می گرفت که به این خاطر میزگردهای آزاد اندیشی را طراحی کردیم.
طاهری، به توضیح میزگردهای آزاد اندیشی پرداخت و گفت: در این میزگردها که نوعی تخصصی تر از کرسی ها به شمار می آیند عده کمتری از دانشجویان در کنار اساتید صاحب نظر به بحث و گفتگوی متقابل پیرامون موضوع می پردازند.
وی به مناظرات مکتوب و تریبون های آزاد نیز اشاره کرد و گفت: سیر برگزاری کرسی ها در این دانشگاه به سمتی رفت که علاوه بر فضای عمومی دانشگاه، در فضاهای تخصصی تر و علمی تر نیز ادامه پیدا کرد.
در سال گذشته نیز نسبت به سال های نخستین کمتر شاهد برگزاری کرسی در دانشگاه یاسوج بودیم.
محمد عبدالحسینی، مسئول بسیج دانشجویی این دانشگاه تعداد کرسی های برگزار شده را شش کرسی عنوان کرد و گفت: در اولویت بندی برنامه های بسیج، اولویت اول ما برگزار ی کرسی ها در دانشگاه بود؛ اما بیشتر کیفیت کرسی ها مدنظر ما بود تا کمیت آنها؛ یعنی اینکه ما بتوانیم یک کرسی با موضوعی خاصی برگزار کنیم و این موضوع با همه ابزار در سطح دانشگاه منتشر شود که این رویکرد بر کیفیت کرسی ها تاثیرگذار بود.
وی به گسترش کرسی های درون مجموعه ای اشاره کرد و گفت: کرسی های درون مجموعه ای نیز یکی از راه های تقویت کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه یاسوج بود که به منظور کیفی تر شدن کرسی ها به آن پرداختیم و نتیجه مطلوبی نیز حاصل شد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه یاسوج به تاثیرگذاری کرسی ها بر فضای دانشگاه اشاره کرد و گفت: تعداد نشریات دانشگاه به برکت کرسی ها زیاد شد، هر چند متاسفانه برخی حریم ها شکسته شد و از خیلی چهارچوب ها عبور شد.
عبدالحسینی افزود: به همین خاطر روی موضوعات کاربردی دست گذاشتیم که هم نیاز دانشجو باشد و هم بحث روز و هم بتواند به خوبی در دانشگاه فراگیر شود.
وی ادامه داد: سعی کردیم موضوع مورد نشر در حلقه های صالحین، در نشریات و در سطح دانشگاه فراگیر شود تا بتوانیم بعد از آن انتظار کرسی را در دانشگاه و در بین دانشجویان داشته باشیم و اقدام به برگزاری کرسی کنیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه یاسوج در مجموع کارنامه کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه یاسوج و بسیج دانشجویی در سال گذشته را کارنامه قابل قبولی ارزیابی کرد.
سید سعید هاشمی، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج نیز فضای آزاد اندیشی دانشگاه در سالی که گذشت را فضای مطلوبی ارزیابی کرد و گفت: فضای آزاد اندیشی در دانشگاه در سال گذشته خوب بود و حتی کرسی هایی که در این سال برگزار شد به نسبت کرسی هایی که در سال های پیش برگزار می شد فتح بابی برای بسیاری از مسایل دیگر شد و دانشجویان را به تکاپو وا داشت.
وی افزود: به برکت این کرسی ها 25 نشریه جدید در این فضا وارد دانشگاه شد که باعث سوق دادن دانشگاه به سمت آزاد اندیشی و آزادی قلم شد و باید گفت برگزاری مناظره های خوب و ملی در دانشگاه یاسوج و انتشار نشریات متعدد، اوج برگزاری کرسی های سال های گذشته بود.
دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج کمیت کرسی های سال گذشته این دانشگاه را به نسبت سال های قبل کمتر دانست و گفت: کرسی های سال گذشته هر چند کم تر بود؛ اما از کیفیت بهتری برخوردار بود و کم شدن کرسی باعث بالاتر رفتن کیفیت انها شد.
هاشمی افزود: برگزاری کرسی در سال گذشته به مقدمه چینی و زمینه سازی قوی تری نیاز داشت تا به کرسی ای برسیم که مد نظر رهبر انقلاب است و در دانشگاه یاسوج به این سمت حرکت کردیم.
وی ادامه داد: در سالی که گذشت سیر کرسی ها به سمتی رفت که آزادی قلم را گسترش دهیم و کرسی آزاداندیشی در فضای مکتوب را آغاز کردیم.
حجت الاسلام ثابت، رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه یاسوج نیز به کم شدن برگزاری کرسی های آزاد اندیشی نسبت به سال های قبل اشاره کرد و گفت: بیش از این می شد کرسی برگزار کرد؛ اما متقاضی برگزاری کرسی باید باشد و دانشجویان و تشکل ها باید تقاضا دهند.
وی افزود: تقاضای تشکل ها برای برگزاری کرسی در کمیته کرسی های دانشگاه مطرح و مورد بررسی قرار می گیرد و مجوز برگزار کرسی صادر می شود.
رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه یاسوج ادامه داد: تا کنون یک مورد تقاضای برگزاری کرسی به این کمیته نیامد که با برگزاری آن مخالفت شده باشد؛ بنابر این اگر کرسی بیش از این برگزار نشد دلیل بر این است که مطالبه ای از سوی دانشجویان صورت نگرفت که این مساله باید در فضای دیگری ریشه یابی شود.
ثابت به دلایل برگزاری کمتر کرسی ها نسبت به سال قبل اشاره کرد و گفت: برگزاری این برنامه نسبت به سال قبل کمتر شده بود و در صورتی است که مجریان برگزاری کرسی ها رویکرد دیگری را پیش روی خود قرار دادند که این رویکرد نتیجه اش کمتر برگزار شدن کرسی و کیفیت بخشی به آن بود.
در مجموع باید سیر تکاملی برگزاری کرسی در دانشگاه یاسوج را تا اندازه ای روندی موفق در اشاعه آزادی تفکر و قلم در محیط دانشگاهی دانست.
روند تکاملی برگزاری کرسی در این دانشگاه از جوانب دیگر نیز قابل تحسین است، به گونه ای که در سال های اخیر آسیبی که کرسی های آزاد اندیشی را تهدید می کرد، مناظره کنندگان ثابتی بود که در همه کرسی های آزاد اندیشی به مباحثه و مناظره می پرداختند و پرورش دانشجویان دیگر و جسارت دادن به دیگران برای سخن گفتن در مقابل تفکر مخالف کمتر مورد توجه قرار گرفت، که روند طی شده توسط تشکل های دانشجویی دانشگاه یاسوج در سال گذشته به رفع این نقص کمک شایانی کرد.
محدود نشدن آزاداندیشی به کرسی های فیزیکی و حضوری و مسدود نشدن بحث بعد از اتمام کرسی نیز از محاسن کرسی های دانشگاه یاسوج بود که پس از برگزاری کرسی شاهد انتشار نشریات مختلف در دانشگاه با طیف های فکری مختلف بوده ایم که بی شک یکی از دستاوردهای کرسی های آزاد اندیشی بود.
زمینه سازی برای برگزاری کرسی و آماده کردن و درگیر کردن ذهن دانشجو و فضای دانشگاه با یک موضوع و ایجاد شوق و رغبت برای برگزاری یک کرسی که بتواند پاسخگوی نیازهای ایجاد شده در این فضا باشد، از یگر امتیازات سیر تکاملی برگزار کرسی در این دانشگاه به حساب می آید که پیش از برگزاری کرسی زمینه ذهنی در دانشجویان ایجاد شده بود و در کرسی فقط به دنبال یافتن پاسخ هایشان می روند.
در مجموع باید روند برگزاری کرسی در این دانشگاه را روندی مطلوب و عقلانی دانست که از فضای احساسی اولیه کرسی ها به سمت فضای عقلانی سیر کرده است./200ت1/****