به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد، اصفهانی، پدر طب ایران در جمع دانشجویان، اساتید و مسئولان طب سنتی کشور در اولین همایش کشوری دانشجویان دکتری تخصصی طب سنتی ایران در تالار رازی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: حضرت علی علیه السلام میفرماید" خدا رحمت کند کسی را که نفس خود را آماده میکند برای سفر قیامت و میداند از کجا آمده در کجا هست و به کجا خواهد رفت".
وی به نقل خاطرهای از مرحوم الهه قمشهای پرداخت و افزود: یکی از شاگردان آن عارف بزرگ خاطرهای را برای من تعریف کرد و گفت در ایام تابستان که اکثر دانشجویان به شهرهای خود رفته بودند محفل فاضل الهه قمشهای را خلوت دیدیم به محضر ایشان رفته و خواستیم تا کلاس درس اخلاقی در ایام تابستان برای ما دایر کنند، ایشان گفتند 16 روز دیگر بیایید تا این کلاس را برپا کنیم؛ پس از 16 روز به حضور ایشان آمدیم و ایشان از مطالب بسیار ساده اخلاقی را برای ما بیان کردند که نیاز به مطالعه قبلی نداشت در انتهای جلسه از ایشان جویا شدم که به چه دلیل زمان 16 روزه را درخواست کردیم، ایشان گفتند اگر این کلاس کلاس اخلاق نبود پاسخت را نمیدادم اما اکنون جوابت را میگویم، 16 روز پیش که آن درخواست را از من کردیم شروع به روزه گرفتن نمودم تا در طول این 16 روز نفسم تزکیه یافته باشد و اثری در کلام من صورت بگیرد تا شما از کلاس اخلاق بهره ببرید.
پدر طب ایران با بیان اینکه تمام زندگی همین دقت و جسارت در عمل را نیاز دارد، گفت: پس از 150 سال که رازی و ابن سینا را در پشت درب دانشگاه نگاه داشتیم و به استخوان هایشان افتخار میکردیم امروز با شادمانی باید بگوییم علم این دو بزرگوار را با احترام در قالب طب سنتی وارد دانشگاه کردهایم.
اصفهانی نکته دوم را احیای طب سنتی دانست و افزود: احیای یک طب بدون احیای ارزشها و هویت ملی و دینی آن امکان پذیر نیست، آن چنان که طب سنتی نیز این جایگاه را در خود میبیند و هویت ملی و دینی ما را به ما باز خواهد گرداند.
این استاد دانشگاه از غرب به دلیل جسارتهایش نسبت به علم ایرانی انتقاد کرد و گفت: 600 سال است که غرب وامدار و ریزه خوار سفره ابن سینا و رازی است آنچنان که 600 سال قانون ابن سینا و 500 سال کتبهای رازی را در دست دارند و هنوز نتوانستند به علم واقعی این دو عالم پیببرند و اگر این چنین بود تا کنون گوش فلک را کر کرده بودند.
پدر طب ایران با بیان اینکه خوش ترین خبر که میتواند واقعیت علم اصیل ایرانی اسلامی را به جهان نشان دهد، افزود: پدر طب ایران از منتشر شدن مجموعه شش جلدی حاوی 14 هزار کتاب موجود طب سنتی با اطلاع کتاب شناسی در نسخههای متعدد در کتابخانههای داخلی و خارجی کشور تا پایان هفته آینده خبر داد.
اصفهانی در ادامه با بیان اینکه انتشار این مجموعه حقانیت ما را در جهان به اثبات خواهد رساند و دست محققان داخلی در تحقیق در طب سنتی ایرانی و اسلامی باز خواهد کرد، گفت: ما اکنون یک نیاز جدی در خصوص طب سنتی داریم و آن اینکه باید طبیبان طب سنتی به اهمیت اخلاقی بودن کار خود بیندیشند.
پدر طب ایران با بیان اینکه پیش نیازهایی برای موفقیت در طبابت چه در طب نوین و چه طب سنتی وجود دارد، خاطرنشان کرد: فقه، اخلاق، حکمت و منطق و در نهایت طبابت از پیش نیازهای هر علمی است که برای رساندن خود به جایگاه اصیلش باید این پیش نیازها را پشت سر بگذارند.
وی ادامه داد: فقه به معنی امر الهی است و تا زمانی که خداوند در امور شما حضور پیدا نکند آن گونه که پسندیده اوست کار نخواهید کرد.
اصفهانی ضمانت طبیب داشتن دقت لازم و پیش رفتن با عرف زمان را از پشتوانه های عظیم طب سنتی دانست و افزود: می توانیم در بعضی مکان ها انسان کار خود را توجیه کند اما در پشتوانه عظیم فقهی در طب سنتی جای توجیه وجود ندارد زیرا این طب با اخلاق آمیخته شده و در صورتی که از روح غفلت کنید مطمئن باشید مشکلاتی را ایجاد خواهید کرد.
وی حکمت را دانش مستحکم دانست و افزود: دانش مستحکم دانشی است فارغ از خیال و تصور و کاملا غیرمتقن است این استحکام به شما کمک می کند که از آنچه که نمی دانید پیروی نکیند و تاکیدتان بر ضرورت به علم و دانش و تجربه باشد.
وی وجود کارهای عوام فریبانه را غیرقابل قبول دانست و گفت: طب سنتی آن قدر پتانسیل و ظرفیت دارد جایی برای بازار عوام فریبان نخواهد گذاشت.
پدر طب ایران تمام علوم را از الطاف خداوند حکیم و علیم دانست و گفت: چرا برخی تا می گوییم پروردگار چنین فرمود به آن تقدس می دهند اما به محض اینکه می گوییم خداوند علیم و حکیم این دو صفت را بر خداوند برنمی تابند این نشان می دهد که علمی که خداباوری در آن نباشد در خدمت بشر نیست.
اصفهانی در ادامه به نقل خاطره ای از دکتر محمود نجم آبادی پرداخت و گفت: هیچگاه از خاطر نمی برم که در همایشی که ایشان داشتند در بحث اخلاق ویاد خدا به یکباره از پشت تریبون کنار آمدند و به وسط جمعیت رفتند و گفتند باور کنید خداوند روزی شما را مقدر کرده و نباید در طب و علوم پزشکی به دنبال مادیات و کسب سود بود.
وی با تذکر به کسانی که مغرورانه در طب سنتی و طب نوین به ارائه خدمت می پردازند، پرداخت و گفت: اگر بخواهیم اخلاقی عمل کنیم هیچ گاه مغرور نمیشویم؛ زیرا غرور سقوط است و فقط یک فرد نادان میتواند به آن تکیه کند.
اهالی طب سنتی ایرانی – اسلامی اهل خشیت هستند و اجازه نخواهند داد این طب برای مردم گران تمام شود. پدر طب سنتی ایران در ادامه به نقد از کسانی که به دنبال سودجویی از طب سنتی هستند، پرداخت و تصریح کرد: اگر خدای نکرده مسئولان طب سنتی و طبیبان این طب کاری کنند که مردم در جهت رفع بیماری خودشان در طب سنتی هزینهای بسیار بپردازند باید بدانند از مسیر درست خارج زیرا طب سنتی طبی معمولی، ساده، ارزان و راحت است.
اصفهانی در ادامه با بیان اینکه علم میتواند بابرکت و بی برکت باشد، خاطرنشان کرد: علمی که از وجود تزکیه یافته و دارای اندیشه الهی باشد با برکت است و بقیه علومی که رنگ و بوی غیر از خدا دارد علوم بی برکت و بیمایه میباشد.
وی به کاستیهای بسیار در طب سنتی اشاره کرد و گفت: امیدواریم این کاستیها که هم در آموزش وجود دارد و هم محدودیتهای را ایجاد کرده مرحله به مرحله مرتفع شود؛ اما در کنار رفع این کاستیها باید به قوت تواناییها بپردازیم.
پدر طب سنتی ایران گناه را عامل بیماری دانست و تاثیر درمان با داشتن روحیه گناهکارانه را بسیار طولانی و طاقت فرسا عنوان و خاطرنشان کرد: باید خداوند را چه در طب و چه در درمان باور کنیم و از او جهت رسیدن به بدنی سالم کمک بخواهیم.
اصفهانی در پایان با بیان اینکه باید مرجعیت علمی برای کشور براساس نیازهای موجود در طب سنتی ایجاد کنیم، خاطرنشان کرد: باید بدانیم همه ما در زیر ذره بین هستیم دوستان به شکلی و دشمنان نیز به شکلی؛ پس اگر در این طب به دنبال سودجویی هستید بهتر است مسیر خود را عوض کرده و بدانید همه ما باید خطراتی در مسیر رساندن یک انسان به سلامت جسم و روح او شویم.