به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد، سعید گازرانی، پژوهشگر مسائل سیاسی شب گذشته در نشست "آسیب شناسی پژوهشهای علوم سیاسی و اجتماعی" که توسط انجمن علوم سیاسی ایران شاخه خراسان و گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد مشهد در این دانشگاه برگزار شد، بیان داشت: توجه به ملاحظات فنی و تکنیکی، ملاحظات سیاسی و اخلاقی از جمله مشکلات بر سر راه پژوهش است.
این استاد دانشگاه ضمن تاکید بر اینکه ما دچار تکاثر شدهایم، گفت: متاسفانه پژوهشهای امروز به روز نیستند که این خود معضلات بسیاری را در بر دارد.
در ادامه مجید حیدری، پژوهشگر سیاسی، پژوهش نه تنها در رشته علوم سیاسی که در بسیاری از رشتهها مورد غفلت واقع شده است و متاسفانه بسیاری از دانشجویان زمانی که در خصوص یک واقعهای میخواهند مسئله یابی کنند در ابتدا نمیدانند که چه موضوعی را باید برای پژوهش برگزینند.
وی افزود: متاسفانه در جامعه ما بسیاری دید بستهای نسبت به علوم انسانی دارند و دوست نمیدارند فرزندانشان وارد این رشته شوند بخصوص فرزندانی که پایه درسی قویتری دارند. بنابراین درون سیستم از همان ابتدا با مشکل مواجه است.
این پژوهشگر ادامه داد: دانشگاههای ما نیز با مشکل مواجه هستند به طوری که نظام ارزشی دانشگاه به گونهای است که چنانچه تحقیق یک پژوهشگر به صورت گزارش خبری در یکی از روزنامههای کشور مخابره شود به هیچ وجه به آن تحقیق، بها داده نمیشود و هیچ امتیازی کسب نمیکند.
حیدری ادامه داد: اما چنانچه همان پژوهش به زبان خارجی و در یک مجله خارجی به چاپ برسد مشمول دریافت امتیاز میشود و این یعنی هر چه مقالات به زبان بیگانه به چاپ برسد امتیاز بیشتری خواهد گرفت و در این مسیر به هیچ وجه به این مسئله توجه نمیشود که این پژوهش نگاشته شده تا مشکل کشور ما حل شود نه کشورهای دیگر.
وی ضمن بیان اینکه صنعت مسائل سیاسی و اجتماعی حجم عظیمی از پول را در خود جای داده است، گفت: مشکل جهان سوم این است که ادغام بعد از تفکیک وجود ندارد یعنی پس از اینکه مسئلهای را تفکیک میکنیم نمیتوانیم در آن انسجام ساختاری ایجاد کنیم به همین دلیل است که گسست ساختاری در جامعه رخ میدهد.
این پژوهشگر علوم اجتماعی در پایان با اشاره به اینکه ما در پژوهش به سراغ مسئله نماها میرویم و نه مسئلهها خاطرنشان کرد: باید در تحلیلهای خود از خورده نظام سیاسی به سایر خورده نظامها هدایت شویم تا بتوانیم پژوهشی درخور ارائه دهیم.