حجت الاسلام سعید احمدی، مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در زنجان، با اشاره به وضعیت حوزه علوم اسلام دانشجویان دانشگاه زنجان بیان داشت: ما در پاییز سال ۹۱ کار را شروع کردیم الان هم سه دوره جذب داشتیم و این ترم، دوره اول ما فارغ التحصیل می شوند.
وی افزود: ساز و کاری برای این ها تعریف شده که بعد از فارغ التحصیلی چطور در عرصه جهاد فرهنگی حضور پیدا کنند. با توجه به شرایطی که در آن زندگی می کنند و در عرصه های مختلف رسالت الهی خود را بتوانند بشناسند و پیدا کنند. ما جایگاه خود را هنوز به عنوان آن حوزه ای که بخواهد جایگاه واقعی خود را داشته باشد، پیدا نکرده ایم.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان با انتقاد از نیروهای ارزشی دانشگاه زنجان خاطرنشان کرد: متاسفانه ما حتی بین بچه های ارزشی هم ارزش و جایگاه خود را درک نکردیم، من فکر می کنم بچه های دغدغه مند دانشگاه هنوز از رسالت حوزه اطلاع ندارند.
حجت الاسلام احمدی افزود: بالاخره جمعی که در حوزه شکل گرفته است یک جمع با ارزشی است. بچه های خوبی داریم. بچه های دغدغه مند و متعهد و از لحاظ درسی و اخلاقی در درجه ممتاز در این حوزه جمع شده اند که اگر حوزه از لحاظ معنوی و مادی حمایت شود، حتما حضور حوزه در دانشگاه مایه برکت می شود، چراکه سبقه کار ما کار تربیتی است.
وی ادامه داد: قطعا دانشگاه هم انتظار دارد دانشجو در کنار درسش تربیت دینی نیز پیدا کند. از این جهت بنده فکر می کنم مسئولان دانشگاه بیشتر باید دل بدهند. ما انتظار داریم حوزه به عنوان یک ارگان خوب در مسائل فرهنگی دانشگاه حضور داشته باشد. این لازم است که مسئولان دانشگاه حوزه را از خودشان بدانند و همچنین حوزه هم با تغییر رویکردی که داشته می تواند کمک کار دانشگاه باشد.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان با اشاره مشکلات و چالش های پیش روی این مرکز تصریح کرد: ما در حد یک دانشکده در حوزه دانشجو داریم. یک فضای خوبی را ما از لحاظ آموزشی احتیاج داریم؛ البته ما الان از کلاس های دانشگاه استفاده می کنیم فضای خیلی خوبی دارند، تشکر هم می کنیم.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به لزوم توجه بیش از پیش مسئولان نسبت به این نهاد موثر فرهنگی افزود: فضایی که امروز در حوزه داریم باید فراتر از یک کانون به آن نگاه شود. الحمدلله از امکانات دانشگاه استفاده می کنیم. چون حوزه زنجان نوپا است هنوز جای خود را در دانشگاه پیدا نکرده است و این هم طالب این است که یک تعاملی با مسئولین دانشگاه داشته باشیم که بتوانیم ان شاالله موفق باشیم فعلا در حد خودش ما راضی بودیم، اما می تواند بهتر باشد. جلساتی هم با مسئولان داشته ایم که بسیار مثبت بوده است.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان لزوم توجه به رشد تربیتی در کنار رشد کیفی را یادآور شد و خاطرنشان کرد: یک مسئله که حضرت امام خمینی (ره) خیلی دغدغه داشتند و همین طور حضرت آقا دغدغه دارند، بحث دانشگاه اسلامی است.
احمدی ادامه داد: یک بار شما برای فرزندی جشن تولد می گیرید، صرف اینکه یک سالگردی از تولد او گذشته است. یک بار هم شما جشنی برای او می گیرید که این جشن رسالت است، جشن تکلیف این که دانشگاه زنجان چهل ساله شد، با دانشگاه چهل سال پیش چه تفاوتی دارد؟
وی با اشاره به آمارهای ارائه شده در دانشگاه زنجان افزود: نوعا آمارهایی که داده می شود، آمارهای کیفی است. کارهای خیلی خوبی در عرصه علمی شده است. مثلا در دانشکده کشاورزی و برق دوستان تلاش های زیادی کرده اند و خیلی خوب جلو آمده اند.
استاد حوزه و دانشگاه سبک کار حوزه را متفاوت از مجموعه های دیگر خواند و خاطرنشان کرد: سبک کار حوزه سبک تربیتی است، حوزه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی قدم برمی دارد؛ چون ما در راستای ایجاد دانشگاه اسلامی که مقدمه ای برای تحقق تمدن اسلامی است، قدم گذاشته ایم.
حجت الاسلام احمدی لزوم توجه به مقوله علوم انسانی، به عنوان یکی از مشکلات مهم علمی کشور را یادآور شد و تصریح کرد: ما خیلی راه داریم مخصوصا در علوم انسانی باید خیلی کار شود. ما در علوم دیگر شاید مشکل خاصی نداشته باشیم؛ اما در علوم انسانی تراز ما یک تراز درستی نیست و خیلی جای کار داریم.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه اسلامی یک افق خوبی است که دانشگاه و حوزه باید در مسیر آن قدم بردارند. چه در محتوا چه در روش و چه در هدفی که دارند و جهت گیری دانشگاه باید به سمت تحقق دانشگاه اسلامی باشد.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان با اشاره به وجود سلیقه های مختلف و متفاوت در دانشگاه زنجان خاطرنشان کرد: دانشگاه زنجان محیط بزرگی است که بیش از ۱۰ هزار نفر، ۱۰ هزار اختلاف سلیقه و نگرش های مختلف را در خودش جای داده است.
حجت الاسلام احمدی افزود: میزان افرادی که انسان در عرصه آموزش و یا دانشگاه با آن ها برخورد دارد، سبب می شود تا فرد در عرصه ی ویژه ای قرار بگیرد که از این جهت مهم است که بداند برای چه هدفی و به چه دلیلی وارد دانشگاه شده تا هدف و رسالت خود را گم نکند.
وی خاطرنشان کرد: به هر صورت، فضای دانشگاه یک فضای علمی است و باید جو علمی در آن حاکم باشد. و در ادامه، دانشجو می تواند موارد دیگری را هم در کنار این اصل دنبال کند به صورتی که مکمل این مسایل علمی باشد و تضادی با آن ایجاد نکند. به همین دلیل ابتدا بهتر است افراد این موضوع را درک کنند که برای تحصیل علم به فضای دانشگاه قدم گذاشته اند.
استاد حوزه و دانشگاه در توصیف دانشجوی تراز انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: مهم است دانشجوی تراز انقلاب از لحاظ محتوایی مورد توجه قرار گیرد؛ اما پیش از آن باید این مفهوم را برای خودمان حل کنیم که استاد تراز انقلاب و دانشگاه تراز انقلاب باید چگونه باشد؟
حجت الاسلام احمدی تصریح کرد: اساتید ما نوعا در شرایطی بودند که پس از ایجاد فرصت های انقلاب، توانستند رشد کنند و به درجات هیئت علمی دست پیدا کنند. حال اینجا این مسئله مهم است که وقتی این افراد در چنین ظرفی رشد یافته اند و از فرصت های ارایه شده توسط آن استفاده کردهاند، چه مقدار به آن توجه دارند.
وی افزود: لازم به ذکر است که اساتید ما نوعا با مفاهیم انقلاب آشنایی دارند اما این که چه مقدار با صراحت به بیان آن می پردازند و به آن توجه می کنند، دارای اهمیت است. مقام معظم رهبری در سخنرانی شان گفته اند که به بیان موضع های انقلابی آزادانه بپردازید.
این استاد دانشگاه با مطرح ساختن پرسشی پیرامون چرایی اسلامی نشدن دانشگاه ها، این گونه ادامه داد: این جا یک شبهه ای مطرح است که با پشت سر گذاشتن قریب به ۳۵ سال انقلاب، آیا هنوز دانشگاه ما اسلامی نیست؟
حجت الاسلام احمدی تصریح کرد: منظور ما این نیست که خدای ناکرده در دانشگاه های ما مظاهر ضد دینی تبلیغ می شود. نه این ها را نداریم. دانشگاه اسلامی ناظر به صورت ها نیست ناظر به سیرت هاست. ما در دانشگاه هایمان چه از لحاظ اهل سنت و شیعیان دانشجویان معتقد داریم، اما از این جهت دانشگاه اسلامی را بررسی نمی کنیم.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان با تبیین یک دانشگاه اسلامی خاطرنشان کرد: دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که متناسب با تمدن اسلامی نرم افزار اسلامی در آن شکل می گیرد. در علوم اجتماعی، در روانشناسی، بحث های فنی مهندسی، بحث های فکری فلسفی، و تجربی و غیره ما برای تحقق تمدن اسلامی به چه چیزی احتیاج داریم؟
احمدی افزود: اینجا باید دانشکده نقش خود را ایفا کند. اگر بخواهیم ملموس تر بگوییم، خروجی دانشگاه اسلامی شهید شهریاری است شهید چمران است. دانشگاه ما اگر به این تراز برسد، آن وقت است که دانشگاه ما اسلامی شده است که سازوکار این مسئله در شورای عالی انقلاب فرهنگی تعریف شده است و در این سند دو جا اسم حوزه علوم اسلامی آمده است و بر توسعه حوزه تاکید شده است.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: اگر ما چهل ساله شویم، باید ببنیم که چیزی را که نیاز جامعه است را حل کرده ایم؟ آیا تولید مقالات علمی مان در خدمت غرب بوده؟ سبک دانشگاه اسلامی این است که احترام متقابل استاد و دانشجو باید حفظ شود. وظایف و تکلیف های متقابل آن ها مشخص شود دانشگاه تراز انقلاب، دانشگاهی است که بتواند نیرویی متعهد و متخصص مومن و انقلابی تربیت کند.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه زنجان در پایان توصیه ای به دانشجویان و اساتید دانشگاه زنجان کرد و افزود: من توصیه می کنم اساتید دانشگاه که سرمایه بسیار خوبی هستند، با حوزه ارتباط برقرار کنند. ما از نظر فیزیکی در مکان مناسبی قرار داریم، تابلو داریم، در کنار سالن همایش های بین المللی غدیر دانشگاه زنجان مستقر هستیم.
حجت الاسلام احمدی گفت: یک سایت اینترنتی به نشانی http://zanjan.hodat.ir/ داریم، اساتید آشنا شوند و همچنین تبلیغ کنند و دانشجو را به سمت حوزه هدایت کنند، من از تمام دانشجویان عزیز از هر طیفی و از هرگرایش فکری دعوت می کنم به حوزه بیایند. فضای حوزه که فضایی کاملا آزاداندیشی است را بچشند، حتی از دوستانی که شبهاتی دارند، بیایند تا به این شبهه ها پاسخ داده شود.