اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، شرکت نیان الکترونیک یکی از 200 شرکت پارک علم و فناوری خراسان رضوی است که از سال 74 تاسیس شده و حدود 20 سال است که از آغاز به کار آن میگذرد و طبق گفته محمدعلی چمنیان، یک درس سه واحده دوران دانشجوی ایده ابتدایی ایجاد این شرکت بود.
چمنیان دوران خدمت سربازی خود را در نیروی دریایی گذرانده و در آن دوره نیز در خصوص مبدلهای انرژی فعالیت میکرده است؛ به طوری که پروژهای را در خصوص کم کردن حجم تجهیزات نیروی دریایی در دست گرفته و اقداماتی را در این رابطه انجام داده است.
وی در حال حاضر مدیر عامل شرکت دانش بنیان نیان الکترونیک است و در حوزه مصارف خانگی و صنعتی این مبدلهای انرژی فعالیت میکند.
خبرگزاری دانشجو طبق رسالت خود در خصوص معرفی و پیگیری مشکلات شرکتهای دانش بنیان و مراکز رشد و در ادامه گزارشاتی که پیش از این در خصوص معرفی این شرکتها مشاهده کردهاید با محمدعلی چمنیان به گفتوگو نشسته است که در ادامه مشاهده خواهید کرد.
حوزه فعالیت شرکت، تبدیل انرژی الکتریکی و تولید مبدلهای الکتریکی است
وی در گفتوگو با این رسانه در خصوص چگونگی ورود به این حیطه گفت: من در دوره کارشناسی به دلیل علاقهای که به حوزه الکترونیک داشتم در این رشته مشغول به تحصیل شدم و مقطع کارشناسی ارشد خود را نیز در رشته مدیریت استراتژیک گذراندم.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک ادامه داد: پس از دوران تحصیل وارد خدمت سربازی شدم و در آن جا نیز پروژههایی را در خصوص الکترونیک به دست گرفتم و در خصوص زیر دریاییها و کم کردن حجم آنان اقداماتی را انجام دادم.
چمنیان ضمن بیان این موضوع که حجم بالای تجهیزات مکان زیادی را اشغال میکند، خاطرنشان کرد: با توجه به این که وزن تجهیزات در نیروی دریایی سنگین بود؛ بنابراین از ترانسهای سنگینی باید برای تبدیل انرژی استفاده میشد که ما سعی کردیم این مبدلها را جایگزین این ترانسها کنیم. قبل از استفاده از این مبدلها برای تبدیل انرژی 100 واتی 30 تا 40 کیلو گرم ترانس نیاز بود که با این تکنولوژی تبدیل به تجهیزات دو کیلویی میشدند و همین امر سبب کاهش حجم تجهیزات میشد.
وی افزود: پس از دوران سربازی به صورت حرفهای وارد کار شدم و در سال 74 اقدام به تاسیس شرکت نیان کردم و امروز 20 سال از تاسیس این شرکت میگذرد.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک با اشاره به این نکته که شرکت نیان در حوزه انرژی، تبدیل انرژی الکتریکی و تولید مبدلهای الکتریکی فعالیت میکند، تصریح کرد: در این مدت در حوزههای مختلف کار خود را توسعه دادم.
چمنیان ادامه داد: زمانی که ما کار را آغاز کردیم این دانش به تازگی به روی کار آمده بود و صحبت از این بود که این دانش به تدریج توسعه و کاربردهایش افزایش خواهد یافت و مشاهده میکنید که امروز پس از 20 سال از آغاز کار این شرکت، این دانش توسعه زیادی یافته و در عرصههای مختلف به کار میآید.
وی مصرف خانگی و صنعتی را از جمله زمینههای مصرف این مبدلهای انرژی خواند و بیان داشت: اصولا تمامی صنایع مخابراتی نیازمند برق بی سی هستند و نیاز به مبدلهای انرژی دارند به همین دلیل اقدام به ساخت این مبدلها کردیم و حدود هشت سال است که این مبدلها را برای اپراتورها میسازیم.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک گفت: قلب تمامی ایستگاههای موبایلی که در کشور وجود دارد یک کامپیوتر است که این کارمپیوتر یک انرژی الکتریکی بی سی نیاز دارد و ما اقدام به ساخت آن کردیم.
توانایی ساخت کل ایستگاه مخابراتی را داریم
چمنیان با تاکید بر این مطلب که در حال حاضر کل ایستگاه مخابراتی را میسازیم، بیان کرد: وقتی انرژی خورشیدی را گرفته و با سلولهای خورشیدی آن را تبدیل به برق میکنیم، قابل مصرف نیست، باید مبدل انرژی در آن وجود داشته باشد تا بتوانیم آن را تبدیل به انرژی قابل مصرف کنیم و ما با ساخت این مبدلها سعی در تبدیل این انرژی داریم.
وی با بیان این موضوع که امروز در زمینه انرژیهای خورشیدی و بادی و تبدیل انرژی از آنان فعالیت میکنیم، تصریح کرد: در کنار این مسائل در زمینه صنعت خودرو نیز بحثی را برای خودروهای الکتریکی در دست مطالعه داریم. بر اساس این تحقیقات به دنبال ساخت خودروهایی هستیم که به وسیله باتری شارژ میشوند.
بیشترین تمرکز ما بر صنعت مخابرات است
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک در ادامه به حوزه مصارف خانگی اشاره کرد و گفت: در حوزه مصارف خانگی نیز اقداماتی را انجام میدهیم؛ اما به طور کلی بیشترین تمرکز ما بر صنعت مخابرات است.
چمنیان در ادامه در خصوص چگونگی به ذهن رسیدن ایده ایجاد این شرکت بیان داشت: ایده اولیه این شرکت به درس سه واحدی دوره دانشجویی باز میشود. در سال 69 این درس توسط یکی از اساتید تدریس میشد که مجموعهای از 100 مقاله روز دنیا در رابطه با تکنولوژی الکترونیک بود که همین امر به این درس علاقه مند کرد.
وی ادامه داد: استاد ما تاکید میکرد چنانچه فردی بتواند این دانش را به عمل تبدیل کند ضمن ایجاد تحول در صنعت و کاهش در مصرف نیز بهبود ایجاد خواهد شد.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک در خصوص میزان قابل رقابت بودن خدمات شرکت نیان با شرکتهای خارجی بیان داشت: تجهیزاتی که در حوزه ایستگاههای مخابراتی میسازیم؛ به طور کامل بر اساس استانداردهای بین المللی است و از بسیاری از اپراتورهای خارجی تاییدیه را اخذ کردهایم.
چمنیان ادامه داد: همچنین در نمایشگاههایی که در خارج از کشور شرکت کردهایم؛ مورد استقبال اپراتورهای خارجی قرار گرفتهایم و در بسیاری از موارد به ما گفتهاند تجهیزات شما در بسیاری از مواقع از نمونه چینی و یا حتی اروپایی آن بهتر است.
از نظر فنی قابل رقابت هستیم؛ اما از نظر سودآوری خیر
وی با اشاره به این نکته که در حوزه بین الملل از نظر فنی جلو هستیم، خاطرنشان کرد: اما با توجه به اینکه هزینههای قیمت تمام شده ما بالاتر از رقبای خارجی است، این امر باعث میشود که ما انتظار سود نداشته باشیم به همین دلیل در حجم محدودی صادرات انجام میدهیم، تنها برای اینکه نشان دهیم از نظر فنی از دنیا عقب نیستیم؛ اما از نظر سودآوری آنچنان سودآوری برای ما ندارد؛ چراکه در کشور ما بیش از 23 درصد سودهای بانکی بر ما تحمیل میشود و این در حالی است که رقبای ما هزینه مالی چندانی ندارند.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک در ادامه به دیگر مشکلات بر سر راه شرکتهای دانش بنیان پرداخت و گفت: نرخ برابری ارز یکی از مشکلات ما است. زمانی که دولت تصمیمی میگیرد نرخ ارز را ثابت نگاه دارد؛ اما هزینههای داخلی بالا میرود؛ ما قدرت رقابت خود را با کشورهای خارجی از دست میدهیم، مگر اینکه نرخ ارز نیز همراه با تورم افزایش یاید.
چمنیان مشکلات مربوط به واردات و بروکراسی اداری را از دیگر عناصر بالا بردن هزینهها برشمرد و تصریح کرد: برای اینکه بتوانیم هزینههای خود را کاهش دهیم باید محصولاتی با تیراژ بالا تولید کنیم و این زمانی محقق میشود که بتوانیم همه نیاز کشور را تامین کنیم؛ اما در بسیاری از مواقع با ورود اجناس خارجی در داخل کشور مواجه میشویم و همین امر سبب میشود نتوانیم تیراژ را بالا ببریم تا قیمت کاهش یابد و همه اینها باعث میشود قیمتهای ما 10 درصد از قیمتهای جهانی بالاتر باشد.
پیچ و خمهای اداری یکی از مهمترین مشکلات شرکتهای دانشی
وی به نبود حمایتهای لازم اشاره و تصریح کرد: معمولا حمایتهایی که در نظر گرفته شده است مربوط به شرکتهای نوپا است؛ علاوه بر این سقف حمایتها بسیار پایین بسته شده است.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک طولانی بدون پروسههای اخذ وام و حمایت را نیز یکی از مشکلات دانست و بیان داشت: به طور مثال شهریور ماه سال گذشته برای دریافت تسهیلات لیزینگ دانش بنیان اقدام کردیم و به تازگی جواب گرفتیم!.
چمنیان تاکید کرد: صنایع دانش بنیان همراه با سرعت پیش میروند و این در حالی است که تسهیلات بانکی و حمایتی ما درگیر پیچ و خم اداری هستند و همین امر منجر میشود، مشکلات بسیاری برای ما بوجود آید، البته این روندها در حال بهبود است؛ اما این بهبود روند کندی دارد.
به صورت مستقیم برای 400 نفر کارآفرینی کردهایم
در پاسخ به این پرسش که برای مجموعه نیان الکترونیک برای چند نفر کارآفرینی کرده است؟، تصریح کرد: در حال حاضر یک مجموعه نیان الکترونیک که صنایع فلزی، الکتریکی، نرم افزار و غیره را در خود جای داده است و یک کارخانه نیان باتری داریم که در هر دوی اینها 400 نیرو مشغول به کار هستند که از این تعداد حدود 60 تا 70 نفر فارغ التحصیلان دانشگاهی میباشند و در بخشهای مختلف فعال هستند و در کنار این نیروها حدود بیش از 1000 نفر به صورت غیر مستقیم با مجموعه نیان همکاری میکنند.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص آینده شرکتهای دانشی، بیان داشت: قدم گذاشتن در این راه با مشکلاتی همراه است؛ اما وجود این مشکلات به معنای این نیست که علاقمندان به این حضور در این عرصه نمیتوانند وارد کار شوند؛ البته با توجه به اینکه وزنهها سنگین شده است؛ به طور طبیعی افراد کمتری در این عرصه موفق میشوند.
چمنیان در ادامه خواستار بهبود در فضای کسب و کار شد و خاطرنشان کرد: مسئولان باید شرایطی را فراهم کنند که افراد بیشتری بتوانند در این عرصه به موفقیت دست یابند.
وی در ادامه به دستاوردهای 20 ساله شرکت نیان الکترونیک اشاره کرد و گفت: ما در حوزههای مختلف دستاوردهای بسیاری را کسب کردیم. در حوزه منابع انسانی حدود پنج سال است که از طرف اداره کار برترین شرکت شناخته میشویم. در حوزه مشتری مداری چندین سال است که از طرف سازمان حمایت از مصرف کننده، تندیس طلایی را دریافت میکنیم. در حوزههای دانشی در جشنواره مختلف حضور داشتهایم و امسال در جشنواره شیخ بهایی تندیس طلایی برترین شرکت فن آفرین کشور را از آن خود کردیم و در حوزه صنعت، عنوان صنعت نمونه کشوری را در سال 91 اخذ کردیم.
داشتن مهارت دانشی برای ورود به محیط کسب و کار کافی نیست
وی در بخش دیگری از سخنان خود به ارتباط بین دانشگاه و صنعت اشاره کرد و گفت: سازمان استاندارد جهانی در شماره 10 هزار و 15 خود توانمندی را به سه دسته مهارتی، دانشی و رفتاری تقسیم میکند. متاسفانه در ایران به هیچ یک از اینها توجه نمیشود و دانشجویان ما نه توانمندی دانشی صحیحی کسب کردند و نه در حوزه رفتاری توانمند هستند.
مدیر عامل شرکت نیان الکترونیک ادامه داد: امروز دانشگاههای کشور تنها بر روی مهارتهای دانشی تمرکز دارند که این نکته به تنهایی برای ورود به محیط کسب و کار کافی نیست، هر چند که همان مهارتهای دانشی نیز به شیوه صحیح آموزش داده نمیشود.
چمنیان تاکید کرد: متاسفانه امروز دانشجویان تنها به دنبال دریافت نمره هستند و در کنار آن ما هیچگونه کنترل کیفیت درستی در خروجیهای دانشگاه نداریم. امروز هر محصولی که تولید میشود دارای گارانتی است و چنانچه خریدار پس از فروش محصول با مشکل مواجه شود میداند که بر رفع آن مشکل باید به کجا مراجعه کند؛ اما آیا دانشگاههای ما نیز گارانتی دارند؟!.
وی در پایان یادآور شد: امروز موسسات آموزشی ما هر سرفصلی را که بخواهد آموزش میدهد و هر سرفصلی را که بخواهد حذف میکند و متاسفانه هم دانشجو، هم استاد و هم موسسه آموزشی از این وضعیت راضی و خشنود هستند!!.