اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد جواد حق شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و عباس سلیمی نمین، مدیر دفتر مرکز مطالعات ایران معاصر مناظره ای با عنوان «رابطه با آمریکا؛ آری یا خیر» در دانشکده علوم سیاسی واحد تهران مرکز برگزار کردند.
در ابتدای این مراسم سلیمی نمین با عرض تسلیت ماه صفر و اربعین حسینی حق شناس را با وجود اختلافات، دوست خود معرفی کرد و گفت: در عصر جدید اصل بر ارتباط است و نمی توان تا ابد با آمریکا قطع رابطه کرد، اما جهت ایجاد رابطه ابتدائا باید نظام سرمایه داری را شناخت و بعد نگاه تاریخی به سیر روابط کرد.
وی گفت: نظامی که قصد سروری بر جهان را دارد، نمی تواند جز از طریق تبعیض به هدف خود برسد. در نظام سرمایه داری باید سنت ها و عقاید فرهنگی را تخریب کرد تا بتوان متاع خود را به آن عرضه کنند؛ چون کشور اصل و ریشه کالا و سرمایه های خارجی را قبول نمی کند.
مدیر دفتر مرکز مطالعات ایران معاصر آپارتاید و نازیست را مغایر سیاست سرمایه داری دانست و گفت: در نظام سرمایه داری مثل نظام فاشیسم تبعیض نژادی و خود را برتر از بقیه دیدن، مشهود است و تنها راه مقابله با حکومت سرمایه داری مقاومت است؛ سابقه عملکرد امریکا باعث شده این رابطه با حساسیت دنبال شود.
سلیمی نمین در ادامه افزود: آمریکا باعث تیرگی رابطه ها شده، چون در زمان پهلوی اول هم که دست نشانده خود آنها بود ، استراتژی امریکا سیاست سلطه گرایانه بوده است.
وی با بیان اینکه کودتای 28 مرداد نشانگر قصد سروری داشتن امریکا بر ایران است، گفت: چون تغییری در رفتار امریکا مشاهده نمی کنیم نباید رابطه داشته باشیم، مگر در مواردی که می توانیم با ابزاری آمریکا را وادار به رعایت حقوق ایران کنیم؛ طوری که منافع ملی حفظ شود.
در ادامه حق شناس گفت: این که اصل بر رابطه است را قبول داریم، ولی باید مصادیق این ارتباط را شناخت.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی اظهار کرد: از دید تاریخی، رابطه ما با امریکا به زمان قاجار و دوره ناصرالدین شاه برمی گردد؛ که بعدا با راه اندازی سفارت خانه پررنگ شد. اولین قطع رابطه ما با امریکا در دهه دوم حکومت رضاشاه بوده است، که بعدا با عذرخواهی امریکا این رابطه مجددا برقرار شده است.
وی در ادامه افزود: باید از امریکا قدردانی شود؛ چون در برهه ای از زمان از ما حمایت کرده و حامی منافع ملی ما بوده است و ممانعت از جداسازی آذربایجان از ایران و حمایت از ملی شدن صنعت نفت را مصادیق این حمایت بیان کرد.
در ادامه سلیمی نمین گفت: در برهه ای از تاریخ امریکا به کمک ایران آمده و این حمایت موجب شد عده ای در داخل کشور خام ظاهرسازی امریکا شوند؛ در حالی که این حمایت امریکا به دلیل کم رنگ کردن جای انگلیس در ایران بوده است.
وی در ادامه افزود: بعد از جنگ جهانی اول و دوم قدرت سلطه گری انگلیس کم شد و این امر باعث شد امریکا جایگزین این کشور در سلطه بر ایران شود.
مدیر دفتر مرکز مطالعات ایران معاصر در پاسخ به اظهارات حق شناس گفت: دلیل ممانعت امریکا از جداسازی آذربایجان به خاطر عدم حضور شوروی بوده است؛ نه خیرخواهی امریکا برای مردم ایران.
سلیمی نمین هم چنین افزود: ملت ایران با مشاهده جنایت ها، خیانت ها و دخالت های امریکا نمی تواند بپذیرد امریکا دوباره در ایران حاضر شود. این که بگوییم امریکا به خاطر سخنرانی فردی با ایران مشکل دارد، مضحک است. هیچ کس مثل مصدق با امریکا رابطه و دوستی نداشت، ولی امریکایی ها به علت سیاست های استقلال طلبانه، مصدق را برای رسیدن به منافع ملی خود کنار گذاشته و قربانی کردند.
حق شناس در ادامه اظهار کرد: کسانی که از رابطه با امریکا ضرر می کنند، اسرائیل و عربستان و روسیه هستند. چون منافع آنها متضرر می شود. در داخل کشور هم عده ای به علت مسائل ایدئولوژیک و عده دیگر به علت منافع اقتصادی، مخالف رابطه با امریکا هستند.
وی هم چنین گفت: تنها چیزی که باید ملاک رابطه با کشورهای دیگر باشد، منافع ملی است؛ نه گذشته تاریخی. حمله به سفارت انگلیس و عربستان خلاف عرف و قانون و اخلاق است. حمله به سفارت امریکا در سیزده آبان به خاطر اشتباه امریکا در کودتای 28 مرداد و هم چنین پذیرش شاه بود.
سلیمی نمین نیز تصریح کرد: این که بگویند ما به خاطر گذشته، با امریکا رابطه برقرار نمی کنیم، غلط است. چون شاهد هستیم در عصر معاصر حمایت امریکا در ایران متوقف نشده است و اقدامات جدایی طلبانه در ایران مصداق این جنایت است؛ حمله به سفارت امریکا برجسته ترین حرکت دانشجویی در طول تاریخ است.
وی در ادامه گفت: ما خواهان رابطه در موضع برابر هستیم و هر گاه نتوانیم از موضع برابر استفاده کنیم، نباید وارد مذاکره شویم.
حق شناس تصریح کرد: نباید از موضع ضعف با امریکا برخورد کنیم و ما باید در دفاع از منافع ملی گرگ باشیم. ما باید با همه کشورها به جز اسرائیل رابطه داشته باشیم.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی بازگشت پول های بلوکه شده، خرید ایرباس و فروش نفت را دستاورد برجام دانست و گفت: باید با حفظ منافع ملی به مذاکرات ادامه دهیم.
وی گفت: براساس گفته دولتمردان، ما هیچ پولی از امریکا نگرفته ایم و پول هایی که برگشته از جانب روسیه و چین بوده. امریکا به هیچ یک از وعده های خود عمل نکرده است.
حق شناس گفت: هیچ قراردادی با ایرباس منعقد نشده، چون فیلترینگ امریکا مانع عقد قرارداد شده است. نمی توان نتیجه مثبت در این رابطه پیدا کرد، چون حتی موافقان برجام هم به کارشکنی امریکا اقرار کردهاند.
وی افزود: هیچ تعارضی بین آموزه های دینی و ایدئولوژی ما با منافع ملی ما وجود ندارد و مصداقی در این امر یافت نمی شود.
حق شناس در پایان سخنان خود خاطر نشان کرد: ما با هیچ کس عقد اخوت نبسته ایم، ولی چون منافع ملی در این رابطه زیاد است، ما خواهان آن هستیم؛ اولین شرط رابطه با امریکا تغییر در نگرش امریکا در ارتباط با ایران است و عدم نگاه احساسی در داخل به این رابطه، شرط تحقق آن است. هیچ کشوری دائم دوست و دائم دشمن نیست. این منافع ملی است که دائم است.
سلیمی نمین نیز در پایان گفت: حمله به سفارت عربستان و انگلیس غیرقابل دفاع است که منافع ملی ما را در خطر می اندازد. ما باید با هوشمندی و هدفمند مذاکره کنیم تا بتوانیم از منافع ملی خود حفاظت و صیانت کنیم.