رییس دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان درحال گسترش هستند، گفت: دانشکده ما در مدلی به نام «دانشگاه سرمایهگذار» قرار است با شرکتهای نیازمند به فناوری روز در ارتباط باشد.
مجید نیلی رییس دانشکده فنی برق و کامپیوتر پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: دانشگاهها برای این که امروزه به بازار آینده خود توجه کنند باید یک سری تغییر و تحول جدی در درون خود ایجاد کنند، اولین قسمت تغییر و تحول این است که از پوسته صرفا آموزشی خودشان بیرون بیایند زیرا در دنیای امروز تقاضا برای نیروهای کارآمد از دانشگاههای برتر بیشتر است؛ این دانشجویان میتوانند به صورت میان رشتهای و فرا رشتهای کار کنند؛ علاوه بر آن باید قابلیتهای تخصصی بالا، مهارتهای نرم مثل مدیریت و بحثهای اقتصادی و کار تیمی را به خوبی بلد باشند.
نیلی ادامه داد: از طرف دیگر امکان تولید محصول و خدمات متکی بر فعالیتهای گروههای کوچک به وجود آمده که عموماً به آنها شرکتهای کوچک دانشبنیان گفته میشود؛ در واقع با راه افتادن این شرکتها فرصت بسیار مهمی پیش آمده تا فارغ التحصیلان و دانشجویان از نوآوری و خلاقیت خود تولید ثروت دانش بنیان داشته باشند. برای اینکه این اتفاق رخ دهد سیستم آموزشی و پژوهشی باید تغییر کند و علاوه بر آن امکان نوآوری و کسب مهارتهای نرم در بین دانشجویان به وجود آید.
وی افزود: کل هدفی که ما دنبال میکنیم این است که در راستای یک پیوستار از فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و نوآوری این تغییر و تحول در دانشگاه ایجاد شود که خروجی اصلی آن فارغالتحصیلان مسلط بر رشته خود و آشنا به رشتههای جدید و مرتبط، دارای توانایی کار تیمی، فهم اقتصادی، توان اجتماعی و شبکه سازی بسیار بالا و کارآفرین باشد.
رییس دانشکده فنی دانشگاه تهران تصریح کرد: عملا بازار دانش بنیان به شدت در حال گسترش است و مسلما حجم بازار ما به عنوان یک کشور ۸۰ میلیونی به حد کافی بزرگ است، اما آن قدری بزرگ نیست که بتواند تاب آوری شرکتهای دانش بنیان ما را در برابر تلاطم ها و همچنین کاهش هزینه نوآوری و تولید را جبران کند.
وی ادامه داد: با این حال هنوز کشور به اندازه کافی بازار بزرگی دارد و به جرات میتوان گفت تا چند سال پیش در مورد این حوزه خیلی صحبت نمیشد، اما امروزه با گسترش مواردی همچون هوش مصنوعی، علوم داده، ICT پیشرفته و همچنین تغییراتی که در بیولوژی انجام شده امکان بسیار وسیعی به وجود آمده که بتوانیم یکسری حوزههایی را به بخش اقتصادی نزدیک کنیم.
نیلی افزود: شاید یکی از مهمترین علل مطرح شدن این مباحث تغییر زیرساختها و پارادایم مصرف اجتماع است و از محصول سنتی به محصول جدید ارتقا یافته است. در واقع این تغییر تکنولوژی باعث شده نیاز تک تک افراد در قسمتهای مختلف جامعه عوض شود و این تغییر نیاز یعنی تنوع و نوآوری در محصول که منجر به تولید دانش و فناوری و محصولات دانش بنیان جدید میشود.
رئیس دانشکده فنی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه فضا در حوزه نوآوری در حال باز شدن است، گفت: مسلما آن انفجار رشدی که در نظر داریم زمانی رخ خواهد داد که به بازار جهانی دسترسی پیدا کنیم و شاید امروز فرصتی باشد تا بتوانیم در مدت کوتاهی خودمان را آماده کنیم و در حوزههایی که امکان تاب آوری در برابر باز شدن دروازههای تجارت وجود دارد، فعال باشیم.
وی با بیان اینکه قرار گیری در شرایط تحریم سختی و دشواریهای خاص خودش را دارد، افزود: واقعیت این است که شرایط تحریم، شرایط سختی است. البته شرایط سخت هرچند که مطلوب نیست، اما فرصتهایی نیز ایجاد می کند و آن فرصت تلاش است.
نیلی تصریح کرد: آن چه که بیشتر از همه ما را نگران میکند و باید به آن توجه کنیم این است که ماندگاری جوانان خلاق و نوآور و فارغالتحصیلان دانشگاههای برتر را در کشور حفظ کرده یا حداقل بتوانیم چرخش این افراد بین ایران و کشورهای دیگر را افزایش دهیم و این دغدغه جدی ما در دانشگاه است.
در حوزه تولید علم و نوآوری در شرایط تحریم هنوز امکان کار وجود دارد، اما با سختی بیشتر و البته شاید یادگیری رئیس دانشکده فنی دانشگاه تهران در خصوص پایان نامههای دانشجویی با محوریت خلاقیت و نوآوری اظهار کرد: دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران مدلی را پیشنهاد کرد که دو سال است اجرایی شده و اسم آن را مدل دانشگاه سرمایه گذار گذشتهایم.
وی افزود: در این مدل دانشگاه سرمایه گذار ما در تعامل با شرکتهایی که نیاز به فناوری روز دارند اصطلاحاً به آنها مشتری هوشمند میگوییم در ارتباط هستیم، در حقیقت با مشتریان هوشمند بر روی پروژههای مشترک کار میکنیم که تبدیل به محصول قابل اقتصادی شدن برسیم و در حال حاضر در مرکز نوآوری دانشکده فنی تعداد زیادی محصول اقتصادی ساخته شده است.
نیلی ادامه داد: آنچه که امروز میبینیم نتیجه تغییر در رویکرد دانشکده بوده و باعث ورود تعداد زیادی از سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی و صنعتی به مرکز نوآوری دانشگاه تهران شده است.
رئیس دانشکده فنی دانشگاه تهران در خصوص اختصاص بودجههای پژوهشی و فناوری بین دانشکده نیز گفت: دانشگاه تهران چند سالی است که در خصوص بودجه شرایط سختی را پشت سر میگذارند و به تبع آن ما نیز طی دو سال گذشته در مضیقه بوده ایم.
نیلی اظهار کرد: دانشکده فنی در واقع اصل بودجه خود را از همکاری با بخش خصوصی و حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کسب کرده و ما توانستیم مرکز نوآوری دانشکده فنی را اردیبهشت ماه افتتاح نماییم.
رئیس دانشکده فنی دانشگاه تهران با اشاره به تعامل دانشگاه با صنعت گفت: یک مفهوم وجود دارد که به آن میگوییم صنعت، اما باید حواسمان باشد که هر صنعتی نمیتواند مشتری دانشگاه شود، صنعتی میتواند مشتری دانشگاه باشد که نیاز به علم و فناوری روز را برای بقا و توسعه خود حس کرده و بابت این کار بداند که باید ریسک و سرمایه گذاری کند.
نیلی افزود: از طرف دیگر هر دانشگاهی هم نمیتوانند با صنعت همکاری داشته باشد، در واقع دانشگاهی میتواند با صنعت همکاری کند که از لحاظ توان علمی و فناوری در شرایط خوبی قرار گرفته باشد و از سوی دیگر فرهنگ کار کردن برای کسی که منتظر نتیجه است تا از آن ارزش اقتصادی تولید کند را یاد گرفته باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دانشکده ما در این دو سال تلاش کرده تا توجه به این موضوع را بیشتر از گذشته تمرین کند.