به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجت اله عبدالملکی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گفتگوی زنده اینستاگرامی که با عنوان «به فکرباشیم» به همت بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد، گفت: بسیاری از تحلیل گران معتقدند از سال 2008 به این طرف که بحران بزرگ مالی غرب را پشت سر گذاشتیم شاید کرونا بزرگترین شوکی است که در حال وارد شدن به اقتصاد جهانی است. این شوک از چند منظر می تواند باعث یک رکود جهانی شده و در صورت عدم مدیریت میلیون ها فرصت شغلی را از بین ببرد.
وی با بیان اینکه چین به عنوان یکی از بزرگترین وارد کنندگان دنیا در سال 2019، 2100میلیارد دلار از دنیا کالا و خدمات خریداری کرده است، افزود: تقاضا برای کالا و خدماتی مثل گردشگری از اوایل 2020 در چین شروع شده با این وجود ادامه این روند به خودی خود باعث می شود در اغلب کشورهای دنیا تولید کاهش پیدا کند چون کمتر کشوری را پیدا می کنیم که به نوعی به چین کالا صادر نکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: از سوی دیگر اگر رکود اقتصادی چین میزان عرضه کالای چینی به کشورهای دیگر را کاهش دهد این کاهش روی رکود اقتصاد جهانی اثر می گذارد؛ مثلا اگر قرار باشد گردشگران چینی در خانه هایشان بنشینند و به کشور های دیگر سفر نکنند این خود عاملی است که منجر به این خواهد شد که یک رکودی در بخش گردشگری در اقتصاد جهانی اتفاق بیفتد پس یک بخشی از اتفاقاتی که در اقتصاد جهانی می افتد از طرف اقتصاد چین است.
عبدالملکی با بیان اینکه طبق پیش بینی های صورت گرفته نیم درصد نرخ رشد اقتصادی آمریکا نیز کاهش پیدا خواهد کرد، افزود: 110 کشور دنیا از جمله ایران که با ویروس کرونا درگیر هستند با یک رکود مواجه خواهند شد؛ لذا اگر این بحران مدیریت نشود یک رکود می تواند به اقتصاد جهانی تزریق شود. به هر روی پیشبینیها این بوده که حداقل در سال 2020 نیم درصد از نرخ رشد متوسط جهانی کاهش پیدا بکند و این در حالی است که پیش از این پیشبینی میشد اقتصاد جهانی در سال 2020، 2.9درصد رشد داشته باشد.
وی اظهار کرد: پیشبینیهای بدبینانهای نیز وجود دارد مبنی بر اینکه نرخ رشد اقتصاد جهانی به صفر می رسد و حتی ممکن است یک رکود بسیار بسیار جدی در اقتصاد جهانی اتفاق بیفتد به گونه ای که این رکود اثرات دیگری برای همه کشورها از جمله ایران به دنبال خواهد داشت. که یکی از این اثرات کاهش قیمت جهانی نفت است؛ کما اینکه در هفتههای گذشته حدود بیست دلار قیمت نفت کاهش پیدا کرده است و این کاهش نیز ضرر مستقیم برای اقتصاد کشور های نفتی مثل ایران دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) ایجاد چالش در بازارهای مالی را از دیگر اثرات رکود در اقتصاد جهانی دانست و گفت: تقریباً همه بازارهای سرمایه در غرب یعنی در آمریکا و اروپا دچار چالش شدهاند و بازار سهام ایران هم از این وضعیت بی نصیب نمانده است؛ البته در جریان تب شیوع کرونا در ایران و در چین شاخص رشد به صورت غیرمنطقی رشد میکرد اما متاسفانه این رشد در روزهای گذشته منفی شده است و شاخص بورس در حال ریزش است.
عبدالملکی اظهار کرد: همانطور که اشاره شد شیوع ویروس کرونا منجر به یک رکود و بیکاری در اقتصاد جهانی می شود با این وجود ما نیز در ایران در شرف یک رکود اقتصادی هستیم و اگر این رکود مدیریت نشود منجر به کاهش تقاضای داخلی، کاهش تقاضای خارجی و تسلب نقدینگی یا ایجاد مشکل در چرخش پول می شود.
وی بیان کرد: متأسفانه در روزهای اخیر یکی از اتفاقات بدی که افتاد این بود که بانکها اعلام کردند وام نمیدهیم و میخواهیم فعالیتهای بانکی مان را کاهش بدهیم. با این وجود گفتیم چرا گفتند؟ به خاطر اینکه همکاران ما در شبکه بانکی به ویروس کرونا مبتلا و تعدادی فوت کردند. حالا سوال این است که این فوتیها احیاناً چقدر بوده معتقدم در شبکه بانکی هر مقداری که ما بیماری و فوتی داشته ایم طبیعتاً در اصناف دیگر هم بوده است. بههرروی این کاهش عملیات بانکی به معنای پرداخت تسهیلات اثر بدی روی تامین نقدینگی بنگاهها داشته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: در وضعیت کنونی اگر ورودی نقدینگی کسبه و فعالان اقتصادی و تولیدکنندهها از محل تقاضا برای کالا کاهش پیدا کند نظام بانکی باید این کاهش نقدینگی را جبران کند نه اینکه کنار برود و بگوید به من ربطی ندارد و چون نمی خواهم به کرونا مبتلا شوم نقدینگی توزیع نمیکنم.
عبدالملکی با بیان اینکه ما امروز در شرایطی هستیم که باید به اقتصاد مقاومتی رجوع کنیم، افزود: اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که در شرایط دشوار و تهدید دشمن با وجود همه موانع به اهداف خود میرسد. با این وجود وقتی رهبر معظم انقلاب بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند برخی ها میگفتند که اقتصاد مقاومتی چیست ما میرویم و با مذاکره مشکلات را حل میکنیم. ما نیازی هم به اقتصاد مقاومتی نداریم. به هر روی ما در آن زمان گفتیم که بحث اقتصاد مقاومتی اصلاً این نیست که مذاکره بشود یا نشود. یا می گفتیم که تحریم های خارجی فقط یکی از موانع در مسیر پیشرفت اقتصادی است و ممکن است ما با موانع دیگری مثل جنگ، بلایای طبیعی و بیماری های واگیردار دچار شویم و الان شاهدیم که آن چیزی که باعث رکود و مشکلات اقتصادی شده بیماری واگیردار است نه تحریم، جنگ و هیچ مسئله دیگری پس ما به اقتصاد مقاومتی احتیاج داریم.
وی با تاکید بر اینکه در برهه کنونی برای اینکه دچار رکود نشویم و از طرفی شاهد تحقق اقتصاد مقاومتی باشیم دولت باید تقاضای داخلی، تقاضای خارجی و نقدینگی را مورد توجه قرار دهد، افزود: تجربه نشان داده تا در کشور بحرانی پیش نیاید حرکت جدی برای اصلاح ساختارها انجام نمی دهیم؛ مثلا ما تا قبل از تحریم نفتی روزانه 2.5 میلبون بشکه نفت خام می فروختیم اما در 1398 به طور متوسط 400 هزار بشکه نفت می فروشیم. با این وجود در حال حاضر که وابستگی ما به فروش نفت خام خیلی کمتر شده فرصت خوبی است تا وابستگی به نفت را به صفر برسانیم.