گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، متین فارابی؛ قاطبه نمایندگان مجلس خوشبین بودند که میشود با مدیران میانی دولت تعامل کرد و کارها را پیش برد. نمایندگان گمان میکردند می توانند دولت را مجبور به اجرای طرحهایی از قبیل طرح تامین کالاهای اساسی کنند. دولت اما از ابتدا مخالفت خودش را با این طرح اعلام کرده بود.
اگر از جهت سیاسی به ماجرا نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که یکی از اصلی ترین اهداف این طرح و طرحهای مشابه آن کسب وجهه سیاسی-انتخاباتی برای انتخابات پیشرو بود. دولت هم طبیعتا از این مسئله غافل نبود.
با رای آوری بایدن، حالا میتوان ادعا کرد که همه طرحهای اصلاحی مجلس در شش ماه باقیمانده دولت با شکست مواجه خواهد شد. چرا که دولت حاضر نخواهد شد با اجرای طرحهای مجلس شانس پیروزی جناح مقابل در انتخابات را تقویت کند.
از طرف دیگر مجلس شانس استیضاح روحانی پیش از انتخابات آمریکا را از دست داد. گمان میرود رئیس مجلس و مشاورانش پیروزی ترامپ را پیشبینی میکردند. لذا چنین در نظر داشتند که با ادامه ناکارآمدیهای دولت و وضعیت اسفبار اقتصادی، سبد رای دولت را خالی و سبد رای خود را پر کنند. تا نهایتا با یک مشارکت زیر پنجاه درصد و در یک انتخابات سرد پیروز بلامنازع انتخابات شوند. با این تحلیل رئیس مجلس تا کنون به عنوان اصلی ترین مخالف استیضاح رئیس جمهور در مجلس ظاهر شد و با آوردن کد های مختلف از رهبر انقلاب درصدد توقف طرح استیضاح رئیس جمهور برآمد.
اگر مجلس، دولت را پیش از انتخابات آمریکا استیضاح میکرد، می توانست امروز ابتکار عمل را در دست بگیرد ولی امروز با رای آوری بایدن در آمریکا هم در انفعال سیاسی فرو رفت و هم فرصت استیضاح را از دست داد. واضح است که امروز پس از کاهش قیمت دلار و بهبود نسبی وضعیت اقتصادی (که تا قبل از آن با اقدامات خود دولت وضعیت وخیمی پیدا کرده بود) مطرح شدن طرح استیضاح دولت از طرف مجلس -آن هم پس از مخالفتهای گسترده اولیه- از طرف افکار عمومی پذیرفته نخواهد شد و صرفا وجهه یک نزاع سیاسی بین جناحی پیدا خواهد کرد.
نهایتا چنین میتوان گفت که دولت طرحهای مصوب مجلس در ۶ ماه پیشرو را با بهانههای مختلف اجرایی نخواهد کرد. چراکه این اقدام به منزله تقویت جناح رقیب در انتخابات ۱۴۰۰ خواهد بود. از طرف دیگر هم مجلس هیچ ابزاری برای بازخواست دولت نخواهد داشت؛ چرا که با منتفی شدن استیضاح رئیس جمهور و استیضاح وزرا (به دلیل از حد نصاب افتادن کابینه) عملا خلع سلاح شدهاست.
حال گوی و میدان دست روحانی است تا نقشههای خودش را برای ۱۴۰۰ عملی کند. شاید اگر رئیس مجلس و برخی از نمایندگان مصالح انتخاباتی را کنار میگذاشتند، میتوانستند از این دولت کار بکشند ولی پیگیری مصرانه این مصالح انتخاباتی کار مجلس را امروز بجایی رساندهاست که هم شان تقنینی خود را از دست داده و هم شان نظارتیاش را. البته هنوز هم برای کنار گذاشتن مصالح انتخاباتی و پیگیری وظایف نمایندگی دیر نشدهاست.
متین فارابی - عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.