به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: در سلسله نشستهای «انتخاب هوشمند؛ مجلس تراز» میزبان آیتالله غلامرضا مصباحیمقدم (سخنگوی جامعه روحانیت مبارز، عضو مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام) بودیم تا با طرح بحث و پرسشهایی در میزگرد دانشجویی، به بررسی جایگاه تشکلهای سیاسی و احزاب در نظام تصمیمگیری کشور بپردازیم.
در این میزگرد که سی و هفتمین قسمت از برنامه «شانزده آذر» بوده است، فعالان دانشجویی و جمعی از مسئولین دفاتر تشکلهای دانشجویی دانشگاههای تهران از جمله دفاتر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، دانشگاه الزهرا (س) و... حضور داشتند.
اساس نظام جمهوری اسلامی اتکا به مردم است
در ابتدای این برنامه مسئله مهم مشارکت در انتخابات مورد پرسش قرار گرفت که آقای مصباحیمقدم با اشاره به اینکه خداوند سرنوشت مردم را به خودشان واگذار کرده است تا قیام به قسط کنند، در این خصوص توضیح داد: حضرت امام خمینی(ره) به رئیس مجلس بازنگری قانون اساسی نامه نوشتند که فقیه عادلی که منتخب منتخبان مردم است دارای مشروعیت است.
وی افزود: مشروعیت ولی فقیه مبتنی بر این است که فقیه باشد، عادل باشد و منتخب منتخبان مردم باشد. هر کدام از این پایهها نباشد، مشروعیت ندارد. فلذا این امر نشان میدهد که مردم باید در عرصه انتخابات حضور داشته باشند.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: جنبش دانشجویی از شانزده آذر ۱۳۵۲ تاثیرگذار و پیشتاز بوده است. نسل جوان و دانشجوی ما باید پیشگام و مشوق مردم در صحنه انتخابات باشند. اصل نظام جمهوری اسلامی را حضرت امام ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب به رای مردم گذاشتند. نظام جمهوری اسلامی بر اسلام و مردم مبتنی است.
مصباحیمقدم در ادامه گفت: رأی امروز جایگزین بیعت قدیم شده است. امیرالمؤمنین به دلیل عدم حمایت مردم ۲۵ سال خانه نشین میشود و بعد از آن با حضور مردم به قدرت میرسد. امام علی(ع) فرمودند: اگر آن اجتماع عظیم نبود و اگر تمام شدن حجت و بسته شدن راه عذر بر من نبود و اگر پیمان خدا از دانشمندان نبود که در مقابل پرخوری ستمگر و گرسنگی ستمکش ساکت ننشینند و دست روی دست نگذارند ، همانا افسار خلافت را روی شانهاش میانداختم و مانند روز اول کنار مینشستم.
مشارکت در انتخابات واکنش مردم به عملکرد ۴ سال گذشته است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هر وقت دولت، مجلس و نظام عملکردشان برای مردم رضایتبخش بود مشارکت بالا رفته است. البته از عوامل خارجی نیز نباید غفلت کرد.
وی ادامه داد: ایران یک جزیره جدای از جهان نیست. چون ایران داعیه دار یک اندیشه سیاسی و نظام نو است و جهان قدرتمندی که طی چند سده شکل گرفته و بر دنیا تسلط پیدا کرده به راحتی رضایت نمیدهد این تفکر مستقر شود.
وی افزود: میگویند نظامی جز لیبرال دموکراسی در جهان حق حکومت ندارد. اگر ایران الگویی برای جاهای دیگر نشود امکان محاصره شدن و سرکوب وجود پیدا میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به اینکه آیا وجود نهادهای موازی از عوامل کاهش مشارکت است و نظام تصمیمگیری ما دچار یک خودتخریبی سیستماتیک شده؟ توضیح داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی طبق اصل ۱۱٠ قانون اساسی، سیاستگذار هستند و نه قانونگذار. البته شورای عالی امنیت ملی کمی متفاوت است.
مصباحیمقدم افزود: قانونگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی برای کنکور اشتباه است چون تنها حق سیاستگذاری دارد. آنجایی که مجلس ورود کرده شورای عالی نباید ورود کند.
وی با بیان اینکه جلسات سران قوا فراقانونی بوده و معلول ضعف کارآمدی دستگاههاست، گفت: تشکیلاتی مثل جلسات سران قوا را معلول به موقع اقدام نکردن قوا میدانم. مجلس مقتدر نمیگذارد قانونگذاری در خارج از مجلس اتفاق بیفتد.
برای دیدن برخی مسئولین باید از هفت خان رستم رد شد!
مصباحیمقدم درباره پدیده پدرخواندگی و احزاب شب انتخاباتی گفت: شب انتخابات به یاد مردم افتادن یک ضعف بزرگ است. رفتار رئیس جمهور در برخورد مستقیم و بدون واسطه با مردم باید الگوی تمام وزیران و استانداران قرار بگیرد. صحنه برای مردم و جوانان باز است تا پدیده پدرخواندگی را پس بزنند.
وی افزود: معنی ندارد که درب اتاق فلان رئیس با ریموت باز شود و آسانسور اختصاصی داشته باشد.
مصباحیمقدم با بیان این نکته که با کسانی که میگویند فلان لیست انتخاباتی مورد حمایت رهبری است باید مقابله کرد، توضیح داد: وقتی فرزند رهبری رای ایشان را نمیداند یک عده نمیتوانند ادعا کنند فلان لیست مورد حمایت ولی فقیه است.
هنوز از پمپاژ نقدینگی دولت قبل رنج میبریم
مصباحیمقدم در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درباره دلایل اصلی تورم با توضیح «انتظارات تورمی» به عنوان یکی از دلایل اصلی بیان کرد: الان در افکار عمومی این است که دولت صبر کرده تا بعد از انتخابات بنزین را گران کند و فعلا ارز را تا انتخابات کنترل میکنند. اما دروغ است.
وی افزود: در دولت قبل ۵۳٠ هزار میلیارد تومان اوراق مالی منتشر شد که از مردم استقراض شده است. این مبلغ تا ۱۴٠۵ ماهانه به ارزش ۱٠ تا ۱۲ هزار میلیارد تومان باید ادا شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری توضیح داد: دلیل اینکه تورم از سال ۱۳۹۷ تا کنون بالای ۴٠ درصد رفته است، اساس آن تورم انتظاری است. انتظارات تورمی یعنی اگر مردم انتظار داشته باشند که تورم بشود، تورم میشود چون به استقبال خرید زودتر و فروش دیرتر میروند.
وی افزود: سال قبل برخی تورم سه رقمی را برای الان پیشبینی میکردند، اما الان این شده یا نشده؟ رشد نقدینگی مهار شده و ناترازی بانکها کنترل شده است. اما انتظارات تورمی نیازمند جهاد تبیین است.
بار سنگین طرح شفافیت
نماینده مجلس خبرگان رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به اینکه «چرا شفافیت به نتیجه نرسید؟» توضیح داد: اساس طرح شفافیت رای برای نمایندگان مجلس بود تا دسترسی به نتیجه برای عموم مردم فراهم شود. اما نمایندگان شفافیت را به دولت، دستگاه قضایی، شرکتها و... تعمیم دادند. به تعبیری گفتند ما که داریم غرق میشویم، شماها را هم با خودمان غرق کنیم!
وی افزود: سنگ بزرگی ساختند که نشانه نزدن است. یک کار حجیم و احیاناً مخرب روی دست دولت میگذارند. کدام کشور در جهان تصمیمات هیئت دولت را اعلام عمومی میکند؟ در کجا شرکتهایی که باهم رقیب هستند، اطلاعات خود را انتشار میدهند؟
اشخاص محور احزاب هستند یا اندیشهها؟
مصباحیمقدم گفت: اینکه در فعالیت سیاسی اشخاص محور باشند و نه اندیشهها یک عیب است. شخص محوری اشتباه است چون بالاخره عمر سیاسی یا طبیعی آن فرد تمام میشود و چون نیرو هم تربیت نکرده، جایگزین مناسبی ندارد که آن موقعیت و نقشآفرینی را داشته باشد.
وی افزود: تشکیلات آرمان و ایده دارد و بر اساس آن افراد را جذب میکند. به احزابی نیاز داریم که وابسته به شخص نباشند بلکه بر اساس ماموریت و آرمان خودشان امور سیاسی را هدایت کنند. هیچ مانع فراقانونی برای پیدایش چند حزب قدرتمند وجود ندارد. احزاب باید به هم بپیوندند و شناسنامهدار به میدان بیایند و قدرت بگیرند و اگر نتوانستند به رقیب واگذار کنند.
هر جریان سیاسی که در انتخابات غایب باشد مرگ خودش را اعلام کرده است
مصباحیمقدم گفت: احزاب باید در هر حال با قدرت به میدان انتخابات ورود پیدا کنند. اینطور نباشد که بگویند تنها در شرایطی که احتمال پیروزی دارند وارد عرصه شوند و در غیر این صورت بازی را به هم بزنند. حیات گروههای سیاسی به فعالیت است و بالاترین مظهر فعالیت سیاسی انتخابات است.