به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در تازهترین اظهار نظر، معاون فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی ضمن دفاع از مراسم شب یلدا نسبت به اعتراضات صورت گرفته* گفت: طبیعی است که باید دقت شود تا اینگونه اتفاقات کمتر رخ دهد. اما از اصل برگزاری جشن یلدای دانشگاه آن هم با این کیفیت و طراحی حتما دفاع کرده و فکر میکنیم از ضرورتهای لازم برای اقدام فرهنگی در دانشگاهها محسوب میشود؛ چراکه در مقابل افسردگی که امروز در بین دانشجویان داریم، باید فضاهای شاداب را ترویج کنیم.
فائز دینپرست در ادامه افزود: اما آیا این حاشیه یکی و دو دقیقه ای را هم جزء برنامه میدانیم؟ قطعا خیر و حتما باید این حاشیهها مدیریت شده و شایسته جمع دانشجویی نیست. البته دانشجویانی هم داشتیم که حرکات شادمانی هم داشتند که مخالف شأن دانشجو هم نبوده است. بهطور مثال شاید تعدادی از دانشجویان در زمان خواندن سرود ای ایران، اقدام به انجام موج مکزیکی کرده باشند و این را هم باید جزو حاشیه قلمداد کرد و حتی شاید بنده هم این حرکت را نپسندم، اما نگاه تنوعی ایجاب میکند که کمی این بحث را مفصلتر نگاه کنیم.
اینکه بخواهیم بهخاطر برخی از حساسیتهایی که نسبت به بعضی از ارزشهای دینی داریم به برخی دیگر از ارزشهایمان بیتوجهی کنیم، اسمش را کجسلیقگی میگذاریم و خوراک هم برای کسانی که دشمن این آب و خاک هستند، درست میکنیم. همین مسئله باعث میشود تا مدیریت فرهنگیمان رو به محافظهکاری بیاورد تا بهاصطلاح گربه شاخش نزد.
بیشتر بخوانید:
روابط عمومی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در واکنش به انتقادات مطرح شده ضمن تاکید بر اینکه مستندات دریافت شده درخصوص برگزاری جشن فرهنگی شب یلدا حکایت از موفقیت آن بهعنوان جلوهای از مدیریت کارشناسیمحور در فضای دانشگاه علامهطباطبائی دارد، طی گزارشی اعلام کرد: «با وجود همه تلاشهای انجام شده در جهت انجام این یک برنامه فرهنگی، گروهی از روی ناآگاهی و در اقدامی حیرتبرانگیز و تأسفآور که نتیجهای جز بهانهدهی به رسانههای معاند، ایجاد فضای دو قطبی و برانگیختن احساس اضطراب و ناامیدی ندارد، به انتشار تصاویری تقطیعشده و غیرواضح از لحظات بسیار گذرایی از رویداد پرداختهاند که در آن تعداد اندک و انگشتشماری از دانشجویان در یک جمع غیرمختلط در حال ابراز شادی هستند.»
«در ادامه گزارش آمده است: امری که اگرچه با توجه به اقتضائات سنی و نسلی این دانشجویان عجیب نیست اما در یک جمع کثیر و بازۀ زمانی حدود چهار ساعت، به فراگیری هیچ حرکت نامتعارفی نمیانجامد و حتی با مداخلۀ بهموقع عوامل برگزاری رویداد، بهسرعت پایان مییابد. البته این اقدام ناآگاهانه سبب شد که دانشگاه گزارش کاملی از برگزاری این رویداد ارائه دهد.»
«در ادامه تاکید میشود کلیپ ساختگی و تقطیع شده رقص و پایکوبی در حضور رئیس دانشگاه نیز از اساس کذب محض است. این فیلم تقطیع شده و ساختگی که موجب ناراحتی مسئولان دانشگاه علامهطباطبائی شد، واکنش برخی از همکاران دانشگاهی را نیز به دنبال داشته که این قابل تقدیر است. بنابراین ضمن احترام به گفتمان وفاق و احترام به ساحت همه رسانههای داخلی، هر نوع استفاده از این محتوای ساختگی و غیرواقعی از سوی رسانههای خارجی و معاند نظام محکوم است.»
سوالی که مطرح میشود این است که اگر اتفاقی خارج از عرف رخ نداده پس چرا دانشگاه در بیانیه خود اشاره به مداخلۀ بهموقع عوامل برگزاری رویداد کرده است. در اظهارات دیگری با کوتاه و چند دقیقهای خواندن هنجارشکنی صورت گرفته این شبهه ایجاد میشود که مسئولین سعی در کوچک نمایی ماجرا دارند.
بیشتر بخوانید:
اما نه فقط فضای رسانهای بلکه دانشجویان حاضر در صحنه هم نسبت به اتفاقات صورت گرفته منتقد بوده و با صدور پیامهایی خواستار توضیحات شدند. دانشجویان مخصوصا به نحوه برخورد سرپرست دانشگاه با حوادث رخ داده معترض بوده و آن را ناشی از نوعی محافظه کاری منفی میداند. چرا که برخلاف اداعای مطرح شده، آنها معتقدند وی در محل مورد اشاره حضور داشته و شاهد ماجرا بوده است.
به هر روی هیچکس معترض جشن و شادمانی دانشجویان نیست و اصالت فرهنگ ایرانی را باید حفظ و ترویج کرد. اتفاقا تحریف دقیقا آنجا صورت میگیرد که هنجارشکنی با کار پسندیده فرهنگی جایگزین شود که این حرکت از آثار مهم و شایسته رویداد فرهنگی مذکور میکاهد.
معاونت فرهنگی این دانشگاه از یک سو بستر را برای فعالیتهای تشکلها باز نمیگذارد برای مثال برنامه روز دانشجو به جای اینکه توسط خود دانشجویان برگزار شود و دانشجویان میزبان مراسم باشند، مهمان سخنگوی دولت شدند و از سوی دیگر نظارتی بر روند برنامههای برگزار شده وجود ندارد.
* در پاسخ به فرهیختگان