گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، صحبتهای مقام معظم رهبری هرگز از ذهن ما پاک نخواهد شد که فرمودند: «برای علاج بیماریها و هتاکیها و مهار هرج و مرج فرهنگی نیز بهترین راه، همین است که آزادی بیان در چارچوب قانون و تولید نظریه در چارچوب اسلام، حمایت و نهادینه شود».
لزوم برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها همواره از سوی مقام معظم رهبری تبیین و تاکید شده و وظیفه مسئولان و روسای دانشگاهها نیز اجرای این فرامین و دستورات است؛ اما هنوز دانشجویان دانشگاه پیام نور ارومیه از بیان آزاد اندیشه واهمه دارند.
دانشگاه پیام نور ارومیه در طول نیم ترم تحصیلی جاری فقط یک کرسی با عنوان «اقتصاد مقاومتی» توسط بسیج دانشجویی این دانشگاه برگزار کرده است.
فضای بسته دانشگاه، استقبال دانشجویان از کرسی را تحت الشعاع قرار داده است
صابر شاهی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ارومیه به آسیب شناسی این کرسی ها پرداخت و گفت: موضوعات کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه توسط مسئولان مشخص می شود که این خود حاکی از محتاط عمل کردن آنان است.
وی افزود: دانشجویان به دلیل فضای بسته ای که در دانشگاه حاکم است، استقبالی از کرسی ها نمی کنند؛ چراکه تبعاتی که بعد از اظهار نظر عاید آن ها می شود ، بسیار سنگین است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ارومیه ادامه داد: باید روحیه ابراز عقیده و نظر در دانشجویان بیدار شود تا جرات اظهارنظر در مسائل مختلف جامعه را پیدا کنند.
شاهی با اشاره به راه کار فرهنگ سازی برای برگزاری صحیح این کرسی ها تصریح کرد: ابتدا باید موضوعات کم حاشیه برای کرسی ها انتخاب شود تا فضا برای مسئولان و دانشجویان تلطیف گردد.
حضور کم دانشجو، توجیه رئیس دانشگاه برای برگزار نکردن کرسی
علی نصیری، رئیس دانشگاه پیام نور ارومیه در پاسخ به چرایی برگزار شدن تنها یک کرسی آزاداندیشی در دانشگاهی با 15 هزار دانشجو گفت: اول ترم دانشجویان مشغول ثبت نام هستند و اواخر ترم نیز خود را برای امتحانات آماده می کنند؛ در فرصت کم برگزاری تعدد کرسی دشوار است.
وی افزود: ما در مناسبت های مختلف برنامه هایی نیز داریم و برنامه ها صرفا به برگزاری کرسی ها ختم نمی شود.
رئیس دانشگاه پیام نور ارومیه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا به نظر شما اولویت دادن به برگزاری کرسی با توجه به اینکه از سفارشات اکید مقام معظم رهبری است، نباید مورد توجه قرار گیرد، گفت: در ترم های آینده در نظر داریم تعداد این کرسی ها را افزایش دهیم.
نصیری تصریح کرد: برگزاری کرسی های آزاداندیشی در خور شان دانشگاه و دانشجو نیازمند برنامه ریزی مدون است و موضوعاتی که برای این منظور انتخاب می شود، باید در راستای حل مشکلات جامعه باشد.
در حالی که دانشجو باید در فضای آزاد و بدون ترس، نظرات خود را پیرامون موضوع مورد بحث در کرسی آزاداندیشی مطرح کند، یکی از دانشجویان این دانشگاه ترس دانشجویان از حراست دانشگاه را مانعی جدی در برگزاری این کرسی ها عنوان کرد.
وی تصریح کرد: برای مثال من در جلسه پرسش و پاسخ «حجاب» سوالی داشتم؛ اما همین ترس باعث شد سوالم را از کارشناس نپرسم.
این دانشجو ادامه داد: از موانع دیگر برگزاری کرسی ها در این دانشگاه جا نیفتادن مباحث کرسی در بین دانشجویان است، به فرض مثال دانشجو نمی داند این کرسی ها با چه هدفی برگزار می شود و خروجی مباحث چه می تواند باشد.
یکی دیگر از دانشجویان دانشگاه پیام نور ارومیه نیز با اشاره به برگزاری یک کرسی با عنوان «اقتصاد مقاومتی» در طول ترم تحصیلی جدید گفت: توجیه نبودن دانشجویان نسبت به نحوه برگزاری کرسی از موانع اصلی این کرسی هاست.
وی افزود: حضور اساتید در قالب گروه های موافق و مخالف می تواند قوت قلبی برای دانشجویان در زمینه بیان آراء و نظرات مختلف باشد.
با وجود تمامی این نکات باید توجه داشت که برای جامعه دانشگاهی و مسئولان و متصدیان عرصه علم و دانش درک عمیق ابعاد مختلف مفهوم آزاداندیشی و آگاهی از نتایج و پیامدهای مطلوب و سازنده آن در راستای رشد و تعالی مادی و معنوی کشور یک ضرورت بنیادی است.