به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، کتایون نجفی زاده امروز در کنگره بین المللی پیوند اعضاء که به همت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در هتل پردیسان این شهر در حال برگزاری است با بیان این نکته که در حال حاضر ۲۷ هزار بیمار دیالیزی در کشور وجود دارد که در انتظار پیوند کلیه هستند، گفت: این نکته آن جا اهمیت خود را نشان میدهد که ما این مطلب را عنوان کنیم که ۸۰ درصد از بیماران دیالیزی که دچار نارسایی کلیه شدهاند میتوانند با پیوند کلیه از رنج بیماری نجات یابند.
وی خاطر نشان کرد: سالانه دو هزار و ۷۰۰ پیوند کلیه در کشور انجام میشود که ۵۶ درصد از آنها از بیماران مرگ مغزی و بخشی نیز از دهنده زنده صورت میگیرد.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت، گفت : این در حالی است که سالانه بین پنج تا هشت هزار تصادف منجر به مرگ مغزی در کشور رخ میدهد که با وجود فرهنگ غنی از ایثار در ایران اسلامی، داشتن نیروی انسانی متبحر و تجهیزات پزشکی قابل قبول، میتوان از این ظرفیت برای نجات بیماران استفاده کرد.
نجفی زاده با اشاره به اهمیت نهادینه سازی فرهنگ اهدای عضو و اصلاح ساختارها در کشور، متذکر شد: میتوان سالانه بخش زیادی از بیماران دیالیزی و سایر بیماران نیازمند اعضایی مانند کبد، قرنیه، قلب و ریه را نجات داد، اگر بتوان خانوادههای افرا مرگ مغزی شده را به نجات زندگی یک بیمار دیالیزی به درک متقابل رساند.
۹ قطب پیوند در کشور وجود دارد
وی در عین حال به قطب بندی کشور در حوزه بهداشت و درمان اشاره داشت و گفت: هم اکنون ۹ قطب پیوند کلیه در ایران وجود دارد که باید به جرات گفت در پیوند کلیه، کشور وضعیت نسبتا خوبی دارد، اما شرایط پیوند قلب و ریه در کشور نیازمند بهبودی است.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت نحوه رضایت گیری و صحبت کردن با خانوادهها جهت اهدای اعضای بیمارانشان را یکی از چالشهای پیوند در کشور عنوان کرد و افزود: شاخص رضایت گیری از خانوادهها در کشور با برگزاری کلاسهای آموزشی، به طور میانگین از پنج درصد به ۳۲ درصد و سپس به ۶۶ درصد افزایش یافته است.
نجفی زاده میزان رضایت خانوادهها برای اهدای اعضای بیمار مرگ مغزی در سال ۱۳۸۰ را پنج درصد دانست و افزود: اکنون در برخی از مراکز کشور میزان رضایتمندی به ۹۵ درصد رسیده است که این موضوع این اطمینان را به ما میدهد که با کار رسانهای و فرهنگ سازی بتوان رشد قابل توجهی در این حوزه داشت
.
زمان رضایت مندی خانوادههای مرگ مغزی به شش ساعت کاهش پیدا کرده است
وی ادامه داد: به دنبال اقدامات انجام شده، زمان رضایت گیری از خانوادههای بیمار مرگ مغزی از ۴۸ ساعت به ۱۰ ساعت کاهش یافته و اکنون این زمان به شش ساعت نیز تنزل پیدا کرده است.
وی با اشاره به فرآیند تایید پیوند عضو از بیمار مرگ مغزی در ایران، گفت: تایید مرگ مغزی در ایران باید توسط پنج نفر انجام شود که چهار نفر از سوی وزارت بهداشت انتخاب میشوند و یک نفر توسط پزشکی قانونی به نمایندگی قوه قضاییه این کار را انجام میدهد.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه خاطر نشان کرد: در سال ۱۳۸۰تعداد واحدهای فراهم آوری اعضای پیوندی در ایران ۱۶ واحد بود که اکنون به ۵۳ واحد افزایش یافته است.
ایران توان انجام پیوند ۱۳ هزار بیمار در سال را دارا میباشد
نجفی زاده به امکان انجام 13 هزار پیوند عضو در طول سال در ایران اشاره داشت و گفت: ما میتوانیم بر روی ۱۳ هزار بیمار دیالیزی در سال جراحی پیوند انجام دهیم که این کار متاسفانه اکنون در ایران صورت نمیگیرد.
وی خاطر نشان کرد: مشکل ابتدایی ما در کشور نداشتن پروسه درست اهدای عضو است به این صورت که هنگام ابتلای فردی به مرگ مغزی در بیمارستان در ابتدا اطلاع رسانی انجام شده و اعلام مرگ مغزی شدن بیمار بیان میِشود.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت ادامه داد: در ادامه تائیدیه مرگ مغزی توسط مسئولان مربوطه صورت گرفته و پس از برسیهای اولیه و معاینات کلینیکی دقیق حیات نباتی بیمار مشخص میشود.
نجفی زاده متذکر شد: پس از این مرحله است که واحد فراهم آوری باید وارد کار شده و رضایت خانواده بیمار مرگ مغزی را جلب کرده و اجازه انتقال بیمار مرگ مغزی به واحد پیوند را به دست آورد.
وی مشکل اصلی در ایران را در جلب رضایت خانوادههای مرگ مغزی شده دانست و تصریح کرد: ما در ابتدا بلد نبودهایم که چگونه خانواده فرد مرگ مغزی شده را راضی کنیم به نحوی که در سال 2005 میزان رضایت مندی در ایران در این خصوص پنج درصد بوده است؛ اما اکنون توانستهایم میزان رضایت مندی خانوادههای مرگ مغزی را رشد داده و به موفقیتهای خوبی برسیم.
جشن نفس در کشور برگزار شده است
نجفی زاده به برگزاری جشن نفس برای خانوادههای اهدا کننده عضو اشاره داشت و گفت: جشن نفس را جهت تقدیر از خانوادههای اهدا کننده عضو برگزار کردهایم تا بتوانیم فرهنگ ایثار در کشور را پاس بداریم.
وی در ادامه بیان کرد: فرهنگ ایران با کشورهای مختلف متفاوت است به طوریکه در کشورهای غربی تنها دو تا سه نفر بر بالین بیمار مرگ مغزی حضور داشته و از دست دادن این عضو از خانواده برای آنها دشواری خانوادهها در ایران را که به صورت فامیلی بر بالین بیمار خود حضور پیدا میکنند را ندارند.
۴۰روش جدید در گرفتن رضایت مندی از خانوادههای بیماران مرگ مغزی ابداع شده است
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت از ابداع ۴۰ روش جدید جهت گرفتن رضایت خانوادههای بیماران مرگ مغزی خبر داد و افزود: تیم رضایت گیری پیوند عضو در کشور ۴۰ روش جدید را ابداع کردهاند و توانستهاند با این روش های علمی حتی در کشورهای دیگر دنیا به عنوان تیمی موفق عمل نمایند.
نجفی زاده به ایجاد شورای عالی پیوند در کشور اشاره داشت و گفت: شورای عالی پیوند در وزرات بهداشت در حال حاضر تشکیل شده است که ریاست این شورا بر عهده وزیر بهداشت میباشد که مهمترین دغدغه کنونی وزارت، دو برابر شدن هزینه انجام پیوند کلیه است که به دستور وزیر در تلاش برای بیمه کردن این پیوند هستیم. تا این لحظه تنها دو سازمان بیمه گر این مهم را پذیرفته و دیگر سازمانها پاسخ درستی به این درخواست ندادهاند.