به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو مناظره ای با موضوع شفافیت واژه فراموش شده در دولت ها عصر امروز با حضور عباس عبدی فعال اصلاح طلب و احمد توکلی مسئول سایت دیده بان شفافیت عصر امروز در خبرنامه دانشجویان ایران برگزار شد.
در این مناظره احمد توکلی در این خصوص گفت: رفتار حکومتی ها باید به گونه ای باشد که مردم به راحتی بفهمند کارهایی که انجام می دهند با چه هدفی است امر به معروف و نهی از منکر بزرگترین واجب الهی در دین ما است بنابراین مردم باید اطلاعات داشته باشند که بخواهند امر به معروف و نهی از منکر کنند، حکومت دینی هم موظف است شرایطی را فراهم کند که مردم بتوانند واجبات را انجام دهند. بزرگترین وظیفه دینی نیز شفافیت در کشور است اگر در کشور شفافیت وجود نداشته باشد مردم چگونه باید مشارکت داشته باشند؟
وی اضافه کرد: در انتخابات هم همین گونه است اگر انتخابات قرار است سرنوشت ساز باشد باید دولت شیشه ای و شفافی داشته باشیم اگر این گونه باشد خیلی از فسادها رخ نمی دهد و مردم از حقوقشان محروم نمی شوند.
مسئول دیده بان شفافیت یادآور شد: شفافیت چاره همه کارها نیست اگر کسی خواست با دروغ نسبتی بدهد قدرت تصمیم گیری صحیح را از مردم می گیرد دروغ گویی یا از سر ترس است یا از سر طمع زیاد. بسترهایی الان در کشور به وجود آمده که دروغ گویی را رواج می دهند.
توکلی ادامه داد: این مسائلی که الان در مناظرات است افشاگری است و این از بی ظرفیتی گوینده است اگر برخی از احکام دادگاه ها منتشر شود مطمئن هستیم وضع به گونه دیگری خواهد بود.
وی یادآور شد: شفافیت از این جهت خوب است که می تواند هم به قضاوت قاضی کمک کند و اگر شفافیت وجود داشته باشد افشاگری کمتر می شود.
مسئول دیده بان شفافیت ادامه داد: به مردم نمی توان آمار غلط داد در مجلس که بودیم نرخ بیکاری از طرف مسئول مرکز آمار ارائه شد اما خودش بعد عنوان کرد آماری که می دهم آمار رسمی نیست این گونه مسئولان ما دروغ می گویند.
توکلی ادامه داد: اگر دستگاه های حکومتی به وظایفشان عمل کنند شفافیت به حال جامعه مضر نیست و افشاگری هم جایگاهی نخواهد داشت.
وی یادآور شد: قانون دسترسی به انتشار اطلاعات را آسان کرده است و براساس این قانون هر کسی که اطلاعاتی از برخی سازمان ها می خواهد می تواند مراجعه کند و ظرف ده روز نهادها موظف هستند که این آمار را در اختیار او قرار دهند.
مسئول دیده بان شفافیت خاطر نشان کرد: در قانونی که برای تنظیم قانون برنامه تنظیم شد پیشنهاد داده شد که مرکز آمار تنها مرکز انتشار آمار باشد اما مخالفت کردیم و گفتیم نهادهایی که می توانند تولید آمار کنند این نهادها رسمیت دارند که آمارشان را منتشر کنند و مرکز آمار نیز سالانه می تواند از این آمارها استفاده کند در اثر قانون شفافیت اطلاعات باید به موقع در اختیار مردم قرار گیرد.
توکلی در پاسخ به این که چرا این قانون توسط دولت ها اجرایی نمی شود و مجلس نظارتی ندارد گفت: این قانون در زمان دولت دهم تصویب شد و در زمان دولت یازدهم ابلاغ شد اما به دلیل اینکه مجلس نمی رسد قانون ها را نظارت کند دولت نیز عزمی برای اجرای آنها ندارد.
وی در مورد اعلام دارایی مسئولان که در مناظره ها پیشنهاد آن داده شود گفت: اعلام دارایی مسئولان در مجلس فعلی تصویب شده و از مدیر به بالا باید از هر منبعی که دریافتی دارند اعلام کنند که در اختیار عموم مردم قرار گیرد. آشکار شدن دارایی مسئولان مهم است از این جهت که نباید نامربوط به دارایی آنها اضافه شود چرا که اگر مسئولان اشرافی شوند از مردم دور می شوند و درد مردم را نمی فهمند.
در ادامه مناظره عباس عبدی فعال اصلاح طلب در خصوص شفافیت گفت: شفافیت به تنهایی بدون دستگاه قضایی مستقل کفایت نمی کند اصطلاحی به نام بصیرت اجتماعی است و این بصیرت زمانی ایجاد می شود که اطلاعات درست به شما برسد بخشی از آن هم توسط داروی هاست که دستگاه قضایی مستقل باید به ان رسیدگی کند وقتی این کار انجام شود یعنی بصیرت اجتماعی حاصل شده است.
وی افزود: بیشترین افت در عدم شفافیت دروغ است و این به ساختارها برمی گردد جامعه ای که در آن دروغ رواج داشته باشد جامعه نه تنها انسانی بلکه اسلامی هم نیست.
عبدی افزود: یکی از مشکلات کشور ما محرمانه بودن اطلاعات است و من معتقدم این درست نیست و باید اطلاعات کشور در اختیار مردم قرار داده شود و باید دولت یازدهم این کار را انجام دهد و حرکت صحیحی در این زمینه صورت بدهد.
فعال اصلاح طلب در مورد آمارهایی که در کشور از سوی مرکز آمار اعلام می شود و با بانک مرکزی اختلاف دارد گفت: به لحاظ قانونی در کشور باید مرکز آمار اطلاعات ارائه دهد اما اختلافی با بانک مرکزی دارند که خیلی هم در آمارهایشان تفاوتی نیست.