چین با پیشبرد صنعت فناوری فضایی و برنامههای جاهطلبانهای که دارد، قصد دارد به زودی آمریکا را از جایگاه برتر جهان پایین بکشاند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، چین در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بیشترین تعداد پرتاب ماهواره را در جهان از آن خود کرد و به ترتیب ۳۹ و ۳۳ ماهواره به فضا فرستاد. در ادامه به معرفی برنامهها و دستاوردهای فضایی این کشور طی یک سال گذشته میپردازیم:
پرتاب نخستین فضاپیما به مریخ چین امسال اولین ماموریت کاوشگری خود را در کره مریخ آغاز کرد و تیانون-۱ را با موفقیت به سمت سیاره مریخ فرستاد. این ماموریت از یک مدارگرد، یک سطحنشین و یک مریخنورد تشکیل شده است. تیاونون-۱ از طریق موشک فضایی لانگ مارچ-۵ از ایستگاه فضایی در جزیره جنوبی چین در هاینان پرتاب شد. قرار است این موشک، فاصله ۵۶ میلیون کیلومتری را در حدود هفت ماه بپیماید و در ماه فوریه سال ۲۰۲۱ به مقصد برسد.
این اولین ماموریت چین به سمت سیاره سرخ منظومه شمسی است. البته چین در سال ۲۰۱۱ یک مدارگرد را با همکاری روسیه به سمت سیاره مریخ پرتاب کرد. اما پرتاب این فضاپیما موفقیتآمیز نبود و فضاپیما نتوانست از مدار زمین خارج شود. طبق برنامه تیانون-۱ اواسط زمستان امسال به سیاره مریخ خواهد رسید. دو تا سه ماه پس از قرار گرفتن این فضاپیما در مدار مریخ سطحنشین و مریخنورد تیانون-۱ بر سطح مریخ فرود خواهند آمد و ماموریت ۹۰ روزه خود را آغاز خواهند کرد. مریخنورد تیانون-۱ چین با استفاده از ۶ ابزار علمی سیاره مریخ را کاوش خواهد کرد.
مدارگرد تیانون-۱ نیز در مداری بیضوی و قطبی با کمک هفت ابزار علمی سیاره مریخ را از مدار این سیاره زیر نظر خواهد گرفت. این مدارگرد تا فاصله ۲۶۵ کیلومتری از سطح به مریخ نزدیک خواهد شد و در زمان اوج مداری به فاصله ۱۲ هزار کیلومتری از سطح مریخ خواهد رسید. مدارگرد تیانون-۱ وظیفه مخابره اطلاعات مریخنورد به زمین را نیز بر عهده دارد. سطحنشین تیانون-۱، اما فعالیت علمی خاصی انجام نخواهد داد و وظیفه اصلی آن انتقال مریخنورد به سطح سیاره مریخ است.
کاخ آسمانی در فضا چین میخواهد که در سفر فضایی، قدرت بزرگ در جهان شود. از میان همه، این کشور در نظر دارد که در سال ۲۰۲۲ یک ایستگاه فضایی را با نام تیانگونگ یعنی کاخ آسمانی به بهرهبرداری بسپارد. این ایستگاه فضایی ۶۶ تنی میتواند در یک زمان به مدت ۶ ماه میزبان سه فضانورد باشد و ۱۰ سال در مدار بماند. این ایستگاه فضایی دارای سه ماژول خواهد بود: یک فضای اصلی برای سکونت و دو ماژول برای انجام آزمایشها درباره همه چیز از فناوریهای فضایی گرفته تا زیستشناسی در گرانش صفر یا بیوزنی را شامل میشود.
اگر همه چیز طبق برنامهریزی پیش برود، اولین ماژول در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ سوار بر موشک لانگ مارچ-۵ بی پرتاب خواهد شد. ماژولهای دیگر نیز همراه با تجهیزات و چند خدمه پرتاب خواهند شد. آژانس فضایی چینی در این باره اعلام کرد قصد دارد فضانوردان خود را ژوئیه امسال انتخاب کند. مطابق اظهارات اخیر این آژانس فضایی، انتخاب فضانوردان برای اولین بار شامل افراد دارای سوابق علمی و مهندسی است و انتخاب آنها فقط نیروهای نظامی نیروی هوایی ارتش نخواهد بود.
علاوه بر ایستگاه فضایی جدید و جالب، چینیها قصد دارند یک تلسکوپ جدید با نام ژیانتیان را نیز پرتاب کنند. این تلسکوپ فضایی دارای آینهای به اندازه آینه تلسکوپ فضایی هابل خواهد بود، اما این آینه میتواند دیده بسیار وسیعتری از آسمان ثبت کند. این تلسکوپ و ایستگاه فضایی هر دو در یک مدار قرار خواهند گرفت و این موضوع به این تلسکوپ اجازه میدهد تا به ایستگاه فضایی متصل شده و عملیات تعمیرات و به روزرسانی را انجام دهد.
نخستین فضاپیمای چندبار مصرف چین در یک سال گذشته نخستین فضاپیمای چند بار مصرفش را نیز به فضا فرستاد که در آن از فناوریهای نوینی استفاده شده است. نخستین فضاپیمای چند بار مصرف چینی همراه یک موشک لانگ مارچ اف -۲ از مقر پرتاب در صحرای گوبی به فضا فرستاده شد. طبق سازمان هوافضای چین، این عملیات زمینه را برای نسل آینده ماموریتهای سرنشیندار به فضا فراهم میکند. این فضاپیما پس از مدتی عملیات در مدار زمین در تاسیسات تعیین شده در چین فرود میآید.
در عملیات مذکور فناوریهای چندبار مصرف آزمایش میشود و پشتیبانی فناورانه برای استفاده صلحآمیز از فضا نیز فراهم میشود. البته اطلاعات زیادی درباره این فضاپیما یا عملیات پرتاب آن وجود ندارد. یکی از مقامات نظامی چین که خواسته ناشناس بماند، گفت: در این عملیات فناوریهای نوینی وجود دارد که برای نخستین بار آزمایش میشوند. این فضاپیما جدید و روش پرتاب نیز متفاوت است. به همین دلیل اقدامات شدید امنیتی انجام شده است.
اما این منبع ناشناس اشاره کرد فضاپیمای مذکور شبیه هواپیمای آمریکایی مرموز X-۳۷B است که چندبار مصرف است. این هواپیما هم اکنون مشغول عملیات در فضا است.
ماهواره ویژه رصد دریا و اقیانوس چین امسال یک ماهواره ویژه رصد دریا و اقیانوس را نیز با استفاده از موشک لانگ مارچ -C۲ به فضا پرتاب کرد. کار اصلی این ماهواره که از ایالت شانشی به فضا پرتاب شده، رصد محیط دریاها و هشدار زود هنگام بلایای دریایی خواهد بود. همچنین جمعآوری اطلاعات مربوط به آبهای نزدیک به چین و رصد کشتیهای اقیانوسپیما از دیگر ماموریتهای این ماهواره چینی است.