بسیج دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و دانشگاه علامه طباطبایی نامهای پیرامون پیگیری حقوق کارگران خطاب به احمد میدری، وزیر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نوشت.
متن این نامه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
لَنْ تُقَدَّسَ اُمَّةٌ لایُؤْخَذُ لِلضَّعیفِ فیها حَقُّهُ مِنَ الْقَوِىِّ غَیْرَ مُتَتَعْتِع».
«امتى به پاکى و قداست نرسد مگر اینکه حق ناتوان را از قدرتمند با صراحت و روانى کلام بگیرد» (نامه ۵۳ نهجالبلاغه)
جنابآقای دکتر احمد میدری
وزیر محترم کار، تعاون و رفاه اجتماعی
سلام علیکم
ضمن عرض تبریک جهت کسب رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در خصوص عملکرد آینده شما در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی و انتظارات عمومی از وزارتخانه فوق، نکاتی وجود دارد که بدنه بسیج دانشجویی به عنوان بخشی از حلقههای میانی موثر در پیشرفت کشور، توجه به آن را در آغاز کار شما لازم میداند.
از سوی دیگر، عنایت به نکات فوق، اتمام حجتی است برای حرکت در مسیری که اکنون وزارت کار، برای تحقق مسائلی، چون تامین رفاه کارگران، افزایش رفاه عمومی در جامعه، کاهش فقر و... به آن نیازمند است.
جناب وزیر! همان طور که مستحضر هستید خبر حادثه تلخ و اندوهبار معدن طبس و جان سپردن تعدادی زیادی از کارگران زحمتکش، کام خانواده این عزیزان و ملت ایران را تلخ کرده است. این حادثه نشان داد که دغدغههای جنبش دانشجویی در این حوزه بی دلیل نیست.
جناب آقای دکتر میدری! شما این اتفاق نامبارک را صرفاً حادثهای ناگهانی خوانده و اشاره کردید که هیچ تخلفی صورت نگرفته است؛ در حالی بررسی کارشناسی نشان میدهد عمده علل این گونه رخدادهای متوالی، پایین بودن سطح ایمنی معادن و عدم توجه به قانون کار در رابطه با کارگر و کارفرما است؛ بنابراین لزوم تعیین دقیق علت حادثه طبس، پیگیری مجازات عوامل مقصر از سوی وزارت کار به عنوان مدعیالعموم کارگران، بررسی مجدد ایمنی همه معادن کشور علیالخصوص با توجه به دو حادثه نشت گاز در یکسال، رسیدگی به وضعیت پیمانکاران معادن ایران و حرکت به سمت واگذاری معادن به بخشهای تعاونی و دولتی، کمترین انتظار از وزارتخانه فوق است که مطالبه مستمر این موارد از شما، وظیفه جنبش دانشجویی است. اما جنابعالی نیز نیک میدانید که موارد فوق جبران کننده تالم کارگران نبوده و برای حل بلند مدت مشکلات ایشان، باید طرحی نو درانداخت:
● در عمل هم مدعیالعموم فقرا باشید
آقای میدری! شما در صحن علنی مجلس، کارکرد وزارتخانه خود را دارای نقشی اساسی در زمینه عمل به شعار دولت چهاردهم، یعنی وفاق ملی دانستید. همچنین بر تحقق این شعار و وظایف محوله، از طریق جایگزینی مذاکره به جای اختلافات سیاسی، سخن گفتید.
آقای وزیر! این گوی و این میدان! اکنون این عملکرد آینده شما خواهد بود که در ترازوی مردم و افکار عمومی سنجیده خواهد شد تا اصالت و صادقانه بودن مواضع شما در خصوص تحقق شعار وفاق ملی در وزارت کار مشخص شود.
در همین راستا، یکی از اساسیترین محورهای سخنان شما در صحن مجلس در خصوص عدالت بود؛ عدالتی که جز با توجه به تلاش در جهت توسعه برابر رفاه عمومی برای تمامی اقشار جامعه و تلاش در جهت فقرزدایی محقق نخواهد شد.
شما در سخنان خود در مجلس، وزارت کار را مدعی العموم فقرا دانستید، ادعایی که مستلزم حرکت در مسیر جلوگیری از افزایش تعداد فقرا و جلوگیری از تبدیل شدن طبقه متوسط جامعه ایران به طبقه فقیر است؛ بنابراین یکی از آزمونهای مهم وزارت کار در جهت عمل به تمامی وعدههای مورد اشاره، مسئله معیشت و رفاه کارگران است؛ آزمونی که در صورت ناکامی در آن نه تنها حرکت در مسیر سیاستهای توسعه رفاهی محقق نخواهد شد بلکه توفیقی در جهت تحقق شعار وفاق ملی حاصل نخواهد شد.
از سوی دیگر صحبت از مسئله وفاق ملی زمانی میتواند وزارت کار را در چارچوب وظایف خود در پیشبرد ایده دولت موفق کند که اقشار مختلف جامعه علی الخصوص فقرا، کارگران و. شما را در عمل و واقعیت مدعی العموم فقرا ببینند. قطعا مردم این ادعاها را در ترازوی عملکرد شما خواهند سنجید.
بیشک حرکت در مسیر سیاستهای غلط گذشته دردی را از جامعه کارگری و اقشار مختلف جامعه ایران دوا نخواهد کرد، بنابراین به شما توصیه میکنیم که به جای حرکت در مسیر سیاستهای سرمایهداری که نتیجهای جز فشار بیشتر بر اقشار ضعیف جامعه ندارد، در تصمیمات آینده خود در وزارتخانه حامی بدنه کارگری و اقشار ضعیف جامعه باشید.
● شایسته سالاری در انتخاب مدیران
جناب وزیر! این انقلاب از بدو تولد تا کنون از انتصابهای نادرستی که بر مبنای اصل شایسته سالاری نبوده، ضربههای زیادی متحمل شده است. انتخاب مدیر متخصص در مسائل و متعهد به ارزشهای انقلاب، ضامن رفع مشکلات است. مدیر جمهوری اسلامی نه تنها نیازمند اشرافیت نظری بلکه نیازمند توانمندی عملی نیز است.
جناب وزیر! عمل کردن مانند وزرای پیشین و جابهجایی اتوبوسی افراد در وزارتخانه نه تنها نشان دهنده بی توجهی به شایسته سالاری است بلکه بر خلاف شعار وفاق ملی خواهد بود. از تبعات این گونه اعمال با پس زمینهی سیاسی، اختلال در رفع مشکلات رفاهی مردم است. مدیر دغدغهمند از هر ظرفیتی برای پیشبرد اهداف استفاده میکند و انسانهای مختلف را با هر گرایش سیاسی قابل قبول گرد هم میآورد، این گونه وفاق ملی مؤثر واقع میشود. از آنجایی که پایبندی جنابعالی به قوانین کشور، یکی از ملاکهای شایستگی شما است، استفاده از افرادی که نگاه راهبردی و عملگرایانه به برنامه هفتم توسعه دارند، این مهم را ارزیابی خواهد کرد.
البته این بدان معنا نیست که برخی سمتهای حساس وزارت کار و زیر مجموعههای آن، تعیین تکلیف نشده و در شرایط تعلیق باقی بمانند.
در همین راستا، چگونه است که برای مدیریت برخی سازمانهای اجتماعی مانند سازمان بهزیستی کل کشور، فراخوان صادر میشود، اما انتصاب مدیریت برخی زیرمجموعههای متمول دیگر مانند صندوقهای بازنشستگی یا بیمه تامین اجتماعی، در فرایندی غیرشفاف قرار داشته و احتمالا توسط افرادی خاص تعیین میشوند؟
● سه جانبهگرایی در تعیین دستمزد کارگران
جناب آقای میدری! همانطور که مستحضر هستید، یکی از مصائب سالهای اخیر در حوزه تعیین دستمزد کارگران در شورای عالی کار موثر نبودن نظر بدنه کارگری در تعیین دستمزدها در عمل و نادیده گرفتن بخش زیادی از انتظارت این بدنه زحمتکش جامعه است.
بدون تردید امروز وضعیت معیشت جامعه کارگری به عنوان سربازان خط مقدم تولید در کشور یکی از مهمترین مسائل پیش روی وزارت خانه شماست، به یاد داشته باشید که شما میراثدار برخی از سیاستها و مسیرهای غلط گذشته در حوزه رفاه کارگران هستید که نتیجهای جز فشار بیشتر بر جامعه کارگری زیر چرخهای تورم موجود نبوده و در صورت ادامه این رویه نتیجهای جز خالی شدن سنگر تولید نخواهد داشت.
امید است که در دوره شما بار دیگر جام زهر ناترازی افزایش دستمزد و تورم کام کارگران این سرزمین را تلخ نکند.
بی شک اولین قدم در راستای تغییر ریلگذاری غلط گذشته، سه جانبهگرایی در تعیین دستمزد کارگران در شورای عالی کار و بها دادن به انتظارات کارگران به عنوان مهمترین رکن از سه ضلع کارگر، کارفرما و دولت در تعیین دستمزد سال آینده است که این، ابتداییترین انتظار جنبش دانشجویی در آغاز به کار شماست.
● دوری از سیاسی کاری
آقای میدری! در بعضی از اخبار گفته شد که اولین مصوبه هیئت وزیران دولت چهاردهم، پیرامون کاهش الزامات ایمنی پیمانکاران بنا به خواست اتاق بازرگانی بوده است.
نگذارید کارگران زحمتکش در دعواهای سیاسی فدا شوند، زیرا از شروط پیشرفت و رفع مشکلات کشور، اجتناب از سیاستزدگی در اولویت بخشی به مسائل و توجه به مطالبات اقشار مستضعف و محروم جامعه است؛ بنابراین انتظار از شما این است که وزیر رفاه همه مردم باشید. جناب وزیر صادقانه خدمت کنید که منصب وزارت با منصب نمایندگی مجلس و پژوهشگری و کرسی دانشگاه تفاوت دارد و خطا در وزارتخانه استراتژیک تعاون، کار و رفاه اجتماعی تبعات جبرانناپذیری در پی خواهد داشت.
بسیج دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و دانشگاه علامه طباطبایی، ضمن اعلام آمادگی برای همکاری همهجانبه با وزارت کار، از حضور شما در جمع دانشجویان در دانشگاه و حرکت در مسیر تعامل و همفکریهای آینده استقبال میکند؛ و من الله توفیق